Cel mai grav accident rutier din România s-a produs sâmbătă în Călăraşi

Peste o sută de salvatori au intervenit, sâmbătă dimineață, în cazul accidentului rutier produs pe Autostrada A2, kilometrul 67, în care au fost implicate 32 de mașini, dintre care două microbuze care transportau persoane și un camion. În accident au fost implicate 60 de persoane, dintre care trei victime au decedat, 41 au fost transportate la spitale, iar alte 16 au refuzat transportul. Persoanele care acuzau afecțiuni medicale au fost transportate de urgență la Spitalul Orăşenesc Lehliu și la unități medicale specializate din București (Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, Spitalul “Sfântul Pantelimon”, Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar – Arseni”, Spitalul “Sfântul Ioan”, Spitalul Universitar de Urgenţă, Spitalul Elias și Spitalul Județean Ilfov). Pentru gestionarea situației, imediat după anunțarea evenimentului (la ora 08:37), la nivelul județului Călărași a fost activat Planul Roșu de Intervenție, fiind alertate echipaje specializate din zona de competență, precum și de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) “Dealul Spirii” București – Ilfov, ISU “Barbu Catargiu” Ialomița și de la ISU  “Dobrogea” Constanța. Totodată, au fost prealertate spitalele care dețin unități de primiri urgențe din București, pentru a fi în măsură să primească răniții. La ora 11:00, toate victimele din accidentul de pe autostradă au fost evacuate. Din cauza ceţei, elicopterele SMURD nu au putut să intervină.

Spital mobil adus la faţa locului

La fața locului au acționat 94 de pompieri din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (ISU Călărași, ISU București – Ilfov, ISU Ialomița și ISU Constanța) și nouă medici de la Spitalul de Urgenţă Floreasca și Unitățile de Primiri Urgențe Ialomița și Călărași, fiind implicate 12 echipaje de prim ajutor SMURD, o unitate de terapie intensivă mobilă SMURD, trei pentru descarcerare, un spital mobil, cinci autospeciale de transport personal și victime multiple, o autospecială de stingere cu modul de prim ajutor și zece ambulanțe ale Serviciilor de Ambulanţă din județele Ialomița, Călărași, Constanța și București – Ilfov. De asemenea, la locul accidentului au intervenit și polițiștii rutieri pentru asigurarea accesului echipelor de intervenție.

Intervenția de urgență a fost realizată în sistem integrat, fiind demarate procedurile specifice situaţiilor de accidente cu victime multiple. Acțiunile salvatorilor s-au derulat în condiții dificile, având în vedere condițiile meteorologice de ceață densă și vizibilitate redusa.

Linii telefonice deschise pentru a oferi informații despre victime

Pentru stabilirea contactului direct cu familiile aparținătorilor, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a operaționalizat două linii telefonice la care au fost oferite informații despre victimele implicate în accident.

Traficul blocat pe A2 până la ora 17:35

Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a informat că sâmbătă, 5 noiembrie, în jurul orei 17:35, pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanța, traficul rutier a fost reluat pe sensul de mers către Constanța, la kilometrul 67. Circulația a fost întreruptă la kilometrul 67 al autostrăzii, pe sensul de mers București – Constanța, în zona Lehliu – Gară, și deviată de la kilometrul 64 al autostrăzii pe DN3A Lehliu – Gară – Drajna. Pe celălalt sens de mers (Constanța – București), circulația nu a fost afectată.