Profesorul Ilie Ştefan Rădulescu şi-a lansat a zecea carte

Profesorul Ilie Ştefan Rădulescu şi-a lansat a zecea carte, intitulată „Limba română, între ignoranţă, indecenţă şi aroganţă. Citate personalizate, corectate literar”. Evenimentul a avut loc în cadrul Muzeului Municipal Călăraşi.

Ilie Ştefan Rădulescu a declarat că i-au trebuit doi ani pentru a convinge una dintre editurile din ţară să o editeze. „Această carte este una oarecum în premieră. Ea urmează un fel de principiu aristotelic: între prietenie şi adevăr, o datorie sfântă este să preţuim mai mult adevărul. Adevărul este un principiu pe care ar trebui să îl respectăm cu sfinţenie, în toate domeniile vieţii sociale. Limba are şi ea adevărul ei. Poţi să o respecţi şi poţi să nu o respecţi şi să îi încalci legile, normele, regulile. Poţi să o faci conştient sau inconştient. Din păcate, de multe ori o facem din ignoranţă. Chiar dacă simţim că suntem ignoranţi, nu facem nimic ca să scăpăm de această ignoranţă. În ultimii 25 de ani am fost un autor frecvent al unor articole săptămânale în gazetele locale, sub genericul ‘Cum vorbim şi scriem corect’, iar în cadrul postului Radio Voces Campi, timp de 12 ani, am prezentat rubrica ‘Să vorbim corect româneşte’, rubrică zilnică. Aceasta este a zecea carte în domeniul limbii şi e cea mai serioasă dintre ele din punctul de vedere al impactului pe care îl are asupra lumii pe care noi o credem extrem de cultivată. Când am publicat această carte nu mi-au trebuit 72 de ore, cum o fac alţii, mi-a trebuit cel puţin un an ca să o elaborez şi doi ani ca să conving să fie editată. 25 de edituri din Capitală, dintre cele mai răsărite, au fost abordate de mine şi le-a fost teamă, frică, să publice această carte. Am apelat vreo 30 de edituri din ţară: Iaşi, Bucureşti, Cluj, Piteşti, Craiova. Una singură a avut curajul. Nu cea mai răsărită, una dintre micile edituri din provincie. Este cea pe care eu am felicitat-o că a avut această dorinţă, plăcere şi iubire faţă de limba română, pentru că eu întotdeauna, în argumentele mele faţă de aceste edituri, am pus mai presus de orice limba română”, a afirmat profesorul Ilie Rădulescu.

Ilie Ştefan Rădulescu s-a născut în data de 20 iulie 1934, în municipiul Bucureşti. A urmat cursurile primare, gimnaziale şi liceale în Călăraşi, apoi pe cele ale Facultăţii de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti. Licenţiat în filologie şi profesor, gradul I, de limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei”, din Călăraşi, a colaborat în presă, după 1970, cu sute de articole şi studii de specialitate. A publicat, pe lângă volume de istorie literară şi teatrală, de critică literară şi memorialistică, şi volume consacrate limbii literare actuale. A fost distins cu premii naţionale pentru „creaţie literară publicistică” şi „eseu-istorie literară”, precum şi cu diplome de excelenţă din partea Guvernului României, a Ministerului Culturii şi a Ministerului Educaţiei. Acesta este membru fondator al Societăţii Scriitorilor Români (Ştiinţă, Memorialistică, Tehnică), membru de onoare al Societăţii de Ştiinţe Filologice din România şi cetăţean de onoare al municipiului Călăraşi.