În timp ce edilii vorbesc prin emisiunile televizate despre cheltuirea responsabilă a banului public, în practică situaţia stă un pic mai… nuanţat. De exemplu, deşi există în subordinea sa un serviciu public specializat în întreţinerea spaţiilor verzi, Primăria Municipiului Călăraşi a plătit unei firme, numai anul acesta, mai bine de un miliard de lei vechi… ca să taie iarba.
Evident că informaţia cum că o firmă taie iarba cu motocositoarea prin oraş, iar primăria plăteşte, trebuia verificată. Drept pentru care am solicitat o informaţie, legat de acest subiect. Departamentul de presă al Primăriei Călăraşi ne-a explicat că această informaţie ar trebui solicitată printr-o cerere pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Am făcut şi această formalitate. Cu o zi înainte de se împlini 30 de zile de la solicitarea informaţiei, am primit şi răspunsul, document semnat de primarul Daniel Drăgulin.
Astfel, am aflat că deşi Serviciul Public Pavaje Spaţii Verzi are 124 de salariaţi, din care 40 sunt pentru activitatea de întreţinere spaţii verzi, Primăria Călăraşi a plătit către firma Balant Prest SRL suma de 112.952,95 de lei, drept contravaloare pentru lucrări de cosit mecanic, încărcat şi transportat. Primăria ne linişteşte asupra legalităţii operaţiunii, precizând că procedura de atribuire folosită a fost cumpărare directă, prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice.
În detaliu, treaba stă cam aşa: Suprafaţa totală de spaţii verzi pe care Primăria Călăraşi o are în administrare este de 147,4 ha, din care 36,78 ha au fost „tunse” de firma privată. Operaţiunea s-a lăsat cu plecarea din bugetul municipiului a mai bine de 1 miliard de lei vechi. Nu avem dubii legate de legalitate schimbului de servicii: firma şi-a făcut treaba şi şi-a încasat banii. Primăria zice că totul a fost legal, prin SEAP.
Şi totuşi… nu numai legalitatea este principiul după care ar trebui să se ghideze achiziţiile publice. Mai vorbim aici şi de oportunitate. Primăria a plătit peste 1 miliard de lei vechi unei firme, ca aceasta să facă o lucrare care se află în domeniul de activitate al Serviciului Public Pavaje Spaţii Verzi. De ce primăria preferă să plătească o grămadă de bani unei firme în loc să execute această lucrare cu efectivele proprii? Este o întrebare…