Părinţii, obligaţi să cumpere rechizite de firmă de la librării special recomandate

Anul şcolar nu a început bine pentru toţi părinţii. În urma şedinţelor organizate în această perioadă, mai mulţi părinţi au primit liste lungi de rechizite ce trebuie cumpărate pentru activitatea din grădiniţe. Aceasta este o practică des întâlnită în învăţământul de stat. De când legea a interzis strângerea banilor pentru fondul clasei, educatorii şi directorii unităţilor de învăţământ au apelat la alte metode. La prima şedinţă din noul an şcolar, părinţii primesc o listă cu rechizite pe care trebuie să le achiziţioneze de la anumite librării recomandate sau unul dintre părinţi strânge banii şi cumpără tot ce recomandă educatoarele.  

Învăţământul de stat gratuit nu este chiar gratuit. Tot mai mulţi părinţi scot din buzunare sume cuprinse între 150 şi peste 400 de lei, la care se adaugă şi cheltuielile lunare. Înţelegem că unităţile de învăţământ nu pot acoperi necesarul de rechizite din fonduri proprii, dar atunci când se exagerează, considerăm că se impune aplicarea unor măsuri urgente din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Călăraşi.

Rechizite doar de la firma specificată 

În listele înmânate părinţilor sunt trecute rechizite doar de la o anumită firmă. La sfârşit, cadrele didactice specifică foarte clar că: “Nu se primesc seturi de rechizite incomplete!”. Ce se întâmplă cu acei copii ai căror părinţi nu îşi permit să achiziţioneze toate rechizitele recomandate? Ce se întâmplă cu părinţii care au mai mulţi copii şi nu îşi permit o astfel de cheltuială?

De cumpărat flori la ghiveci şi jucării mari

O să vă prezentăm una dintre multele liste de rechizite, care circulă prin unităţile de învăţământ din judeţul nostru, în această perioadă. Bloc de desen; coli xerox – 2 TOPURI; Cartoane colorate format A4 – 5 bucăţi din fiecare culoare; hârtie xerox colorată-câte 10 coli x 5 culori; lipici solid – 2 tuburi marca PAX sau Pelican (lipesc mai bine); Cariocă marca Birello (cu două capete-câte un set pe semestru); creioane negre-2 bucăţi; creioane colorate -12 bucăţi în set – Colour Pencil- 2 cutii, câte un set pe semestru; Acuarele tempera – sticlă 500 ml-o singură culoare; Pensulă; marker pentru flip-chart-două culori diferite; Carte colorate cu desene mari, clare; scoch transparent mai lat sau dublu adeziv; hărtie creponată- 3 culori mai vii; plastilină netoxică, marcă străină – 2 cutii; un joc de creaţie (un set de bucătărie, o trusă de doctor, trusă de tâmplărie etc.); carton colorat A2; un set jetoane gumate (imagini de fructe, legume, forme geometrice, frunze); un ghiveci cu floare naturală (de preferat foare mare); o jucărie de pluş sau o păpuşă ori maşină (în funcţie sexul copilului), de dimensiuni mai mari – această jucărie rămâne în sala de grupă; rafie colorată – rolă mare; dosar plic; dosar plastic; folii protectoare – 10 bucăţi; etichete – 10 bucăţi. Pe lângă aceste cheltuieli mai trebuie cumpărat, lunar: o hârtie igienică, un pachet de şerveţele, două role de hârtie pentru şters pe mâini; un set de pahare (100 de bucăţi) de unică folosinţă pentru dozatorul de apă. O dată la două luni se aduce la grădiniţă o rezervă de săpun lichid şi un pachet de saci de menaj. Lista se încheie cu următoarele mesaje: “Toate rechizitele se aduc la începutul anului şcolar. Nu se primesc seturi de rechizite incomplete!” şi “Se recomandă librăriile X şi Y”. Am şters numele librăriilor pentru că acestea diferă de la o grădiniţă la alta. În general, grădiniţele din mediul rural recomandă două librării din Călăraşi, în timp ce cele din mediul urban recomandă o altă librărie tot din municipiul reşedinţă de judeţ. “Recomandarea” unor anumite firme de produse sau a librăriilor, poate fi încadrată la trafic de influenţă. Pe lângă aceste produse, părinţilor le mai sunt solicitaţi bani pentru achiziţionarea de calculatoare, televizoare sau DVD-uri. Aceasta este lista pentru un singur copil. Vă lăsăm pe dumneavoastră să socotiţi câte produse se strâng într-o grădiniţă cu 100 sau 200 de copii.

 Tudor: “Este inadmisibil aşa ceva!”   

Contactat de noi, inspectorul şcolar general, prof. Constantin Tudor, a rămas siderat de cele auzite. “Este inadmisibil aşa ceva! Cum pot solicita părinţilor hârtie igienică şi săpun, dacă grădiniţele cu program prelungit primesc finanţare per elev pentru aşa ceva. Voi face o anchetă internă şi voi lua măsurile care se impun”, a declarat, Tudor.

rechizite_site