Ofertă săracă pentru cei cu studii superioare, la Bursa locurilor de muncă

Călărăşenii s-au înghesuit, ieri, 20 octombrie, la Bursa locurilor de muncă. Din păcate, angajatorii prezenţi, puţini la număr, au căutat muncitori necalificaţi, vânzători şi confecţioneri maşinişti, oferta joburilor pentru persoanele cu studii superioare fiind una destul de săracă.

 Bursa locurilor de muncă s-a desfăşurat în cadrul Centrului Regional de Formare Profesională a Adulţilor (CRFPA) din Călăraşi. La eveniment nu au fost prezenţi doar absolvenţi, ci şi persoane cu vârste peste 50 de ani, dornice să muncească.

O familie cu studii superioare, în căutarea unui loc de muncă

Soţii Bădulescu au studii superioare şi s-au prezentat la Bursă în speranţa că îşi vor găsi un job care să fie pe placul lor. Maricica Bădulescu are 50 de ani şi ne-a declarat că ultima dată a lucrat ca agent de vânzări, iar ieri şi-a depus CV-ul pentru postul de vânzător. „Am participat şi la concursuri pe la primărie, pe postul de referent, dar nu am avut noroc. O să mai încerc. Am nevoie să lucrez, nu pot să stau, aşa că mă angajez şi ca vânzătoare sau casieră. Orice ar fi, vreau să ies din casă în fiecare zi”, a precizat aceasta. Domnul Bădulescu are 53 de ani, a lucrat 29 de ani în poliţie, iar recent s-a pensionat. Acesta nu şi-a depus CV-ul la niciun angajator, deoarece nu a găsit un post în domeniul de care era interesat. „Nu mi-am găsit un loc de muncă în domeniul pe care l-aş dori. M-ar interesa un post în domeniul de pază, dar vreau să am şi o anumită funcţie, pentru că am studii superioare şi mă descurc. O să intru pe internet pentru a-mi căuta un job”, a menţionat acesta.

Ana Şerban şi-a depus CV-ul pentru lucrător comercial

 Ana-Maria Şerban a absolvit liceul în urmă cu doi ani. Tânăra îşi doreşte să lucreze ca lucrător comercial. „Mi-am depus CV-ul pentru funcţia de lucrător comercial. La anul, cu siguranţă, voi pleca în străinătate, în agricultură”, a declarat Ana.

Elena Ghinea vrea să se angajeze ca barman sau ospătar

 Elena Ghinea a finalizat studiile liceale anul acesta şi speră că se va angaja ca barman sau ospătar. „Am văzut aceste posturi în oferta locurilor de muncă din cadrul Bursei şi o să aplic pentru ele”, a afirmat Elena.

 Absolvenţii nu sunt interesaţi să lucreze în confecţii textile

Cele mai multe posturi au fost puse la dispoziţie de către o firmă de confecţii din Călăraşi, 60 la număr. Reprezentantul instituţiei, Ioana Bughirică, ne-a precizat că absolvenţii nu sunt interesaţi de acest domeniu. „Ne dorim să angajăm tineri şi absolvenţi în meseria de confecţioner, chiar şi muncitori necalificaţi, pe care să îi calificăm la locul de muncă. Avem  40 de locuri de muncă pentru confecţioneri maşinişti şi alte 20 pentru muncitori necalificaţi. Nu prea sunt interesaţi absolvenţii, din păcate,  de acest domeniu. Ne dorim să angajăm, ne dorim să oferim locuri de muncă tinerilor, dar, din nefericire, nu sunt interesaţi”, a spus Ioana Bughirică.

Unul dintre posturile disponibile pentru absolvenţii de facultate, la Bursă, a fost cel de asistent social, fiind oferit de către Asociaţia pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat. „Această organizaţie este una neguvernamentală, cu o vechime de aproximativ trei ani, având domeniul de activitate formarea profesională, iar, de curând, am reuşit să ne acredităm pe servicii sociale. Ne dorim să aducem alături de colegii noştri, care sunt sociologi şi psihologi, un asistent social. Vrem să fie un tânăr care să înceapă să muncească în acest domeniu şi care să vină în sprijinul activităţii noastre. Ar fi foarte bine să aibă experienţă, dar, din păcate, judeţul nu oferă persoane cu experienţa muncii în acest domeniu, de aceea, ne dorim ca măcar tinerii care termină Facultatea de Asistenţă Socială să îşi dorească să se întoarcă la Călăraşi şi, sigur, cu ajutorul nostru, să dobândească experienţă. Avem un singur post pentru asistent social cu studii superioare”, a afirmat Gabriela Bădică, unul dintre membrii asociaţiei.

Doar 19 agenţi economici prezenţi, din cei 198 contactaţi

Pentru organizarea acestui eveniment au fost contactaţi 198 de agenţi economici, care au oferit un număr de 154 de locuri de muncă adresate persoanelor fără experiență în muncă, cele mai multe dintre acestea fiind disponibile în domenii de activitate precum: confecţii textile, alimentaţie publică, servicii și comerț, agricultură, transporturi, sănătate, precum și alte activități. O astfel de acţiune a avut loc şi la sediul Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Olteniţa.

La Bursa locurilor de muncă au participat 19 angajatori, 12 la cea organizată în Călărași și şapte la cea de la Oltenița. Dintre aceștia enumerăm: Centrul de Sănătate Vital SRL, SC Pilis SRL, Easy Asset Management IFN S.A, SC Iltex SRL, SC Cabinet Medical Dr. Topologeanu Gabriela SRL, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, SC Gemia Conf SRL, SC Fantasma SRL, SC D&G Group SRL, Asociația pentru Inovație, Cultură și Antreprenoriat, I.I Bogdanovici Laura Gabriela, Cabinet Medical Vital Top SRL, SC Danika Voiaj SRL.

 Patru tineri au fost încadraţi pe loc

 254 de absolvenți, promoția 2016, au participat la cele două acțiuni, şi anume 143 la Călărași şi 111 la Oltenița. În urma desfăşurării interviurilor cu agenţii economici, 49 de tineri au fost selectaţi pentru a ocupa un loc de muncă, aceştia urmând a se prezenta în zilele următoare la sediile angajatorilor pentru a-şi dovedi abilităţile. De asemenea, alți patru tineri absolvenți au fost încadrați pe loc în meserii/ocupații precum: inginer zootehnist, șofer autoturisme, precum și asistent medical generalist.

Persoanele participante la Bursă care nu dețineau nicio calificare au avut posibilitatea de a se înscrie la unul dintre programele de formare profesională oferite gratuit de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Călărași.

La Bursa locurilor de muncă, organizată la Călărași, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, prin Serviciul de Dezvoltare a Deprinderilor de Viață Independentă, a bifat acest eveniment prin prezența unor tineri proveniți din centrele de plasament, însoțiți de educatorii săi.

bursa-locuri-munca-2 bursa-locuri-munca-3