Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă

De la demararea campaniei de vaccinare antigripală, la nivelul judeţului Călăraşi au fost imunizate peste 2.500 de persoane, din totalul de peste 9.000 care au fost catagrafiate. Ministerul Sănătăţii (MS) recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

Aproximativ 80.000 de persoane au fost vaccinate în primele două săptămâni de la demararea campaniei de vaccinare gratuită a MS împotriva gripei de sezon. La nivelul judeţului Călăraşi, peste 2.500 de persoane au fost imunizate. Pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat un număr de 500.000 de doze de vaccin antigripal, dintre care peste 9.000 au fost distribuite la Călăraşi pentru vaccinarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. “Avem deja 300.000 de doze distribuite la nivelul direcțiilor de sănătate publică pentru derularea campaniei, urmând ca de săptămâna viitoare să fie distribuite și celelalte 200.000 de doze. Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a încheiat un acord cadru pe timp de doi ani pentru trei milioane de doze de vaccin, astfel încât, în funcţie de receptivitatea populaţiei şi a cadrelor medicale, ne-am asigurat că vom putea suplimenta cantităţile de  vaccin şi peste cele 500.000 de doze”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Campania de vaccinare a MS se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Sunt vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane  cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei Ministerului Sănătăţii şi recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății şi ECDC (n.r. – European Centre for Disease Prevention and Control). Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi  recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special, prin gripă. Medicația antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secție/spital de boli infecțioase se administrează la indicația medicului, în cazurile grave sau în prezența bolii la persoane cu factor de risc cu complicații, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă.