Marșul pentru viață 2016 – Pentru viață, pentru femeie, pentru familie

Sâmbătă, 26 martie (Călăraşi), şi duminică, 27 martie (Olteniţa), Asociaţia “Mâini deschise” va desfăşura Marșul pentru viață 2016. În municipiul Călăraşi, acţiunea se va derula în intervalul orar 13:00 – 17:00, pe traseul: Penny Orizont – Volna – Spital – Parcul Dumbrava. În municipiul Olteniţa, evenimentul va avea loc în intervalul orar 13:00 – 16:00, pe traseul: Farmacia Catena Centru – Parcul Mare – Strada Tineretului – Primărie. La finalul traseului, participanţii vor asista la un concert.

Dorim ca prin tema din acest an să atragem atenția și asupra necesității consilierii și sprijinirii femeilor aflate în criză de sarcină la nivel instituțional și să subliniem necesitatea înființării de Centre de Sprijin pentru Femeia Însărcinată, ca centre specializate pentru consiliere și sprijin în criza de sarcină. Pentru a proteja viața copiilor nenăscuți, viețile părinților și viitorul societății este necesară nu doar o atitudine pro-viață, ci și o practică pro-viață. A fi împotriva avortului fără a oferi întregul sprijin de care o femeie are nevoie pentru a naște copilul este fariseic și ineficient. Cui îi pasă de copil îi pasă și de mamă, face tot ce este nevoie pentru a o ajuta”, spun organizatorii.

220 de avorturi pe zi doar în spitalele de stat

De aproape șase decenii, un astfel de sprijin lipsește la nivel național. După 1958, când a fost legalizat, și până în prezent, incidența avortului a fost mai mare decât în țările occidentale, indiferent de regimul politic al României sau de regimul legal al avortului. Astfel, în România, a cărei populație actuală este de circa 19.908.574 de locuitori, din 1958 până în 2014 (anul pentru care sunt disponibile ultimele date statistice), au fost înregistrate, doar în spitalele de stat din țară, 22.638.755 de avorturi: 7.521.100 de avorturi în perioada de liberalizare 1958 – 1966 (9 ani); 7.298.402 avorturi în perioada de restricționare 1967 – 1989 (24 de ani); 7.819.253 de avorturi în perioada de liberalizare 1990 – 2014 (25 de ani). În prezent se fac circa 220 de avorturi pe zi doar în spitalele de stat. La aceste cifre trebuie adăugate avorturile care se efectuează în clinicile particulare, care nu sunt raportate, și avorturile făcute de persoanele tinere și mature plecate la muncă în străinătate, care reprezintă o parte însemnată din populația României aflată în perioada de fertilitate. Dacă s‑ar avea în vedere și aceste date, pentru care nu există cifre exacte, probabil numărul avorturilor s-ar dubla. Tema „Pentru viață, pentru femeie, pentru familie” este inspirată din tema Marșului pentru viață 2016 de la Washington: „Pro-life and pro-woman go hand in hand”. În România, organizațiile pro‑viață au simțit nevoia să adauge și al treilea termen, „pentru familie”, pentru a sublinia că mediul firesc în care binele copilului și binele femeii se realizează este familia și că un copil născut în afara familiei nu exclude realizarea unei familii, ci este un pas înspre ea. Se reiau și în acest an solicitările Marșurilor pentru viață din anii trecuți: crearea posibilității legale ca femeia însărcinată care consideră că nu poate crește copilul să îl încredințeze spre adopție imediat după naștere, după modelul adopției începute în perioada de sarcină care este utilizat în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Australia; acordarea unei indemnizații pentru femeia însărcinată care să o sprijine în acoperirea nevoilor speciale care apar în perioada sarcinii (indemnizație acordată după 14 săptămâni de sarcină).

mars pt viata