Fierbere în şcolile călărăşene. Concursul directorilor, făcut în pripă

Mult anunţatele concursuri pentru funcţiile de directori au creat un adevărat haos în sistemul de învăţământ. Dacă la nivel naţional partidele politice au intrat într-un conflict pe această temă, la nivel local actualii directori de şcoli susţin că acest concurs este făcut în pripă, timpul de pregătire fiind foarte scurt.

 

 Niculai Mirică: „Este o alergătură continuă pentru a-ţi face dosarul, pentru a te pregăti şi pentru a ţine şcoala acolo unde îi este locul”

Directorul Şcolii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” din Călăraşi, Niculai Mirică, a declarat, pentru cotidianul „Observator de Călăraşi”, că decizia ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice de a organiza acest concurs este una bună, însă momentul nu este bine ales. „Decizia ministrului este foarte bună, din punctul meu de vedere, pentru că este nevoie de un contract pe o durată îndelungată ca să poţi desfăşura nişte proiecte, nişte activităţi necesare şcolii, dar momentul nu este bine ales, deoarece este început de an şcolar. Lucrul acesta presupune foarte multe zbateri pentru organizarea întregului act educaţional care se desfăşoară în instituţia de învăţământ pe perioada unui an şcolar. E un început, sunt probleme cu încadrările, catedrele, cu orele suplinite care apar sau dispar. De aceea, din punctul acesta de vedere, nu e timp. Este o alergătură continuă pentru a-ţi face dosarul, pentru a te pregăti şi pentru a ţine şcoala acolo unde îi este locul. Mă voi înscrie la concurs, am început să îmi adun acte ca să mă pot înscrie. Sper că întrunesc condiţiile. Era un singur impediment până acum, vârsta, deoarece eu am vârsta de pensionare standard împlinită, dar am continuitate şi, conform reglementărilor ministerului, pot să particip. Să sperăm că e şi timpul suficient de pregătire, astfel încât pe 12 octombrie, dacă rămâne graficul anunţat, să pot participa la concurs. În afară de timpul acesta scurt, mai sunt şi probleme de încadrare. De exemplu, dacă nu iei concursul sau dacă altcineva ia o notă mai mare şi preia postul, vor apărea probleme de încadrare chiar undeva în mijlocul semestrului I. După două luni şi ceva, conform graficului, undeva pe la jumătatea lui decembrie, se va încheia concursul. În momentul acela, dacă ministerul hotărăşte să dea decizii de numire a noilor directori şi apar probleme, atunci vor fi şi probleme de încadrare şi probleme ce ţin de schimbarea orarului, şi multe alte lucruri. Noi suntem într-o situaţie bună, pentru că nu avem un om care să vină şi să suplinească catedra directorilor. Diferenţa de normă didactică până la 18 ore este împărţită colegilor de specialitate, dar bănuiesc că sunt şcoli unde pe postul directorului sunt alţi oameni care au primit decizie şi acel om va trebui să plece, dacă respectivul director nu va lua concursul, în mijlocul semestrului I. Nu ştiu dacă am contracandidaţi. Nu aş ţine neapărat să rămân pe funcţie pentru că sunt director de şcoală şi cu concurs şi fără concurs, din octombrie 2002. Fac acum 14 ani de când ocup această funcţie. Eu am considerat lucrul acesta ca o apreciere la adresa activităţii întregului corp didactic din Şcoala ‘Titulescu’ şi a faptului că am ştiut ce avem de făcut, şi am făcut cu bine lucrul acesta. Mărturie stau şi rezultatele şcolii în domeniu”, a menţionat directorul Şcolii Gimnaziale „Nicolae Titulescu”, Niculai Mirică.

Constantin Croitoru: „Cred că perioada aleasă nu este prea bună, pentru că poate să bulverseze puţin sistemul de învăţământ”

 Directorul Liceului „Danubius” Călăraşi, Constantin Croitoru, ne-a precizat că perioada aleasă pentru desfăşurarea concursului nu este una bună, din cauză că este posibil ca sistemul de învăţământ să fie bulversat. „Cred că perioada aleasă nu este prea bună, pentru că poate să bulverseze puţin sistemul de învăţământ. Un concurs, ca orice concurs, este destul de dur. Vor fi oameni care sigur nu vor lua concursul. Automat, prin metodologia emisă nu vor mai putea ocupa postul de director, vor trece la catedră, vor veni alţii, adică apar nişte schimbări. Bibliografia, în ansamblu, pentru tot concursul, este greoaie. Pentru prima fază, nu pare foarte greoaie, având în vedere că sunt doar noţiuni de management, cu literatură care nu a fost folosită în ultima perioadă. Până acum s-a mers pe alte materiale la concursuri. Voi candida pentru postul de director, îmi pregătesc materialele. Este un volum foarte mare de muncă, adică realizarea documentelor pentru CV şi a proiectului de dezvoltare instituţională. Cei care sunt în funcţia de director au programul foarte încărcat, nu stau doar la ore şi atât. Un director stă în şcoală de dimineaţă până seara şi acum trebuie să înveţi noaptea pentru concurs. Urmează să mă înscriu. Materialele, în mare parte, le-am selectat. Eu aveam, totuşi, o bază cu aceste materiale, am mai dat concurs pentru funcţia de inspector. La CV ştiu că nu am probleme, dar e mult de muncă şi timpul e chiar foarte scurt. Nu ştiu dacă am contracandidaţi. Fiecare se înscrie pe platforma online. Concursul mi se pare un lucru normal, dar timpul este scurt”, a afirmat Constantin Croitoru, directorul Liceului „Danubius” Călăraşi.

Constantin Tudor: „După părerea mea, vom avea şi posturi pe care nu se va înscrie niciun coleg, pentru că, spre exemplu, la Vlad Ţepeş, niciun titular nu îndeplineşte condiţiile pentru a veni la concurs”

Potrivit inspectorului şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Constantin Tudor, în Călăraşi au fost scoase la concurs 95 de posturi pentru directori primi şi 26 de posturi pentru directori adjuncţi. Profesorii care doresc să intre în cursa pentru ocuparea scaunului de director mai au timp să se înscrie până la data de 2 octombrie 2016 inclusiv. Constantin Tudor a adăugat că acest concurs nu este o surpriză şi este convins că nu se vor ocupa toate posturile scoase la concurs. „Înscrierea se face online. Există o platformă dedicată special concursului, care se numeşte MONMedu. Toate documentele sunt postate pe platforma respectivă. După data de 3 octombrie 2016, colegii mei din comisie vor verifica documentele şi vor evalua CV-urile. Inclusiv CV-ul se evaluează online. Proba scrisă va avea loc pe 12 octombrie. Mai sunt două probe care se vor desfăşura în perioada 17 octombrie – 17 noiembrie. Planificarea acestora este separată pentru fiecare şcoală în parte şi fiecare post în parte. Acestea vor avea loc în trei centre: Călăraşi, Olteniţa şi Lehliu-Gară. Celelalte două probe se referă la evaluarea CV-ului în prezenţa candidatului şi la proba de interviu în care acesta îşi susţine oferta managerială şi cunoştinţele despre legislaţie. Pe 16 decembrie se vor afişa rezultatele şi se vor da deciziile de numire începând cu 1 ianuarie. Acest concurs este pentru definitivarea pe post a directorilor, despre acest concurs se vorbeşte de doi ani, au fost mai multe variante de metodologii. Pentru noi nu este o noutate şi nici o surpriză. S-a tot întârziat concursul, pentru că a durat mult cel de inspectori generali. A trebuit să existe cinci sesiuni pentru a se ocupa toate locurile, concursul fiind unul foarte serios. Nici acum nu se vor ocupa toate locurile, sunt convins de asta, pentru că avem experienţa concursurilor pentru inspectori generali, pentru adjuncţi. Şi astăzi mai sunt încă locuri vacante de inspectori generali adjuncţi. Concursul este foarte serios, în sensul că  bibliografia pentru management este foarte serioasă, itemii respectivi sunt destul de pretenţioşi şi numai cei care se apleacă foarte serios asupra bibliografiei vor lua concursul. După părerea mea, vom avea şi posturi pe care nu se va înscrie niciun coleg, pentru că, spre exemplu, la Vlad Ţepeş niciun titular nu îndeplineşte condiţiile pentru a veni la concurs. Un profesor, ca să participe la concurs, trebuie să aibă cel puţin gradul didactic II, să facă parte din corpul de experţi, să aibă o vechime de minimum opt ani în învăţământ, să aibă calificative foarte bune acumulate în ultimii patru ani, să nu fi fost sub nicio formă sancţionat şi să fie titular”, a declarat Constantin Tudor.