Din luna decembrie se schimbă etichetele produselor alimentare

Declaraţia nutriţională pentru produsele alimentare preambalate va deveni obligatorie din data de 13 decembrie 2016, potrivit unei informări a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Etichetarea nutriţională reprezintă o metodă importantă de informare a consumatorilor cu privire la compoziţia produselor alimentare, care îi ajută să facă o alegere în deplină cunoştinţă de cauză.
Menţiunea nutriţională reprezintă orice menţiune prin care se declară, se sugerează sau se insinuează faptul că un aliment prezintă caracteristici nutriţionale speciale datorită valorii sale energetice şi/sau a nutrienţilor conţinuţi.
Conform Regulamentului (UE) 1169/2011, pentru produsele alimentare preambalate, declaraţia nutriţională este obligatorie de la 13 decembrie 2016.
Declaraţia nutriţională obligatorie cuprinde următoarele informaţii: valoarea energetică şi cantitatea de grăsimi, acizi graşi saturaţi, glucide, zaharuri, proteine şi sare.
Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 arată că informaţiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să inducă în eroare consumatorul, astfel: să nu se atribuie efecte sau proprietăţi pe care produsul alimentar nu le are; să nu se sugereaze că produsul posedă caracteristici speciale; să nu se sugereaze (printr-o imagine sau descriere) prezenţa unui ingredient care, de fapt, a fost înlocuit; să nu se atribuie produsului proprietăţi de prevenire, tratament sau vindecare a unei boli umane, nu se evocă astfel de proprietăţi.
Produsele alimentare care nu prezintă etichetarea nutriţională conformă cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 şi care au fost introduse pe piaţă sau etichetate înainte de 13 decembrie 2016 pot fi comercializate până la epuizarea stocurilor.