Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.
În municipiul nostru, acest eveniment a fost marcat ieri, 14 noiembrie, prin testări gratuite ale glicemiei şi hemoglobinei glicate.
Acțiunea “Cu ochii pe diabet” s-a desfășurat în Piața Big Orizont, la căsuța de lemn a pensionarilor, începând cu ora 08:30 și a fost organizată de Spitalul Judeţean de Urgenţă prin Centrul de Diabet, în colaborare cu Clubul Lions Călărași, potrivit informațiilor furnizate de medicul specialist în diabet, Georgiana Enache.
“Suntem pregătiți pentru 2.000 de determinări de glicemie. În anul 2013 am realizat peste 2.000 de determinări, iar în anii 2014 și 2015, între 700 și 1.000 de determinări. La nivel național avem undeva la 990.000 de pacienți bolnavi de diabet, potrivit Institutului Național de Statistică. În județul nostru sunt puține persoane diagnosticate, avem până în 9.000 de pacienți înregistrați în județul Călărași. În zona noastră sunt mulți pacienți care nu sunt diagnosticați, iar datele Federației Internaționale de Diabet spun același lucru: unul din doi adulți cu diabet zaharat de tip 2 nu știe că are diabet. De aceea, tematica propusă de federație este ‘Cu ochii pe diabet’, iar targetul propus este de un milion de determinări, pentru anul acesta, la nivel mondial. Prevalența pe țară a diabetului, în zona noastră, este de 13%, aceasta fiind mai mică în Ardeal, aproximativ 9%”, a declarat, pentru cotidianul nostru, medicul specialist în diabet, nutriție și boli metabolice din cadrul Spitalului Județean Călărași, Georgiana-Mihaela Enache.
Tot ieri, Hotelul Hestia a fost iluminat în albastru, culoarea simbol a Zilei Mondiale a Diabetului.
Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahăr din sânge este un efect al diabetului zaharat necontrolat. De-a lungul timpului, diabetul poate afecta inima, vasele de sânge, ochii, rinichii și nervii. O dietă sănătoasă, activitatea fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale normale și evitarea consumului de tutun pot preveni sau întârzia instalarea diabetului de tip 2.