Intervenţiile chirurgicale de orice fel, efectuate pe secţia de obstetrică-ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi, după ora 16:00, au fost făcute ilegal sau la mica înţelegere. Declaraţia a fost dată de managerul unităţii sanitare, dr. Dan Romulus Şerban, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la sediul instituţiei. Această prevedere ar fi stipulată într-un ordin primit de la Ministerul Sănătăţii în anul 2011.
“În principiu, dacă au făcut cezariene au făcut pe barba lor. Dar legal nu aveau voie să facă”
Întrebat dacă totuşi în această perioadă au fost efectuate cezariene sau oricare alte tipuri de intervenţii chirurgicale pe Secţia Obstetrică – Ginecologie, managerul a răspuns: “Tot ce s-a făcut după-amiază, după ora 16:00, până a doua zi dimineaţă la ora 08:00, a fost ilegal. În principiu, dacă au făcut cezariene au făcut pe barba lor. Dar legal nu aveau voie să facă”. Acesta se pare că ar fi şi principalul motiv pentru care s-a desfiinţat, odată cu declasificarea spitalului, linia de gardă pe secţia de obstetrică – ginecologie. “Doctorii nu au voie să intervină chirurgical după ora 16:00. Ca legislaţie, nu au voie din cauza clasificării secţiei de obstetrică – ginecologie. Acum aţi înţeles de ce am tăiat linia de gardă? Cazul cu doamna aceea care a murit, operată de Constantin, şi cu anestezista. Ei nu aveau voie să intervină. Pacienta trebuia trimisă la Bucureşti”, a precizat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi, Dan Romulus Şerban.
Spitalul nu îşi asumă responsabilitatea
Chestionat câte cezariene au fost făcute totuşi de la primirea ordinului (anul 2011) şi până în prezent, managerul a declarat că nu ştie. Unitatea spitalicească nu îşi asumă niciun fel de responsabilitate într-o situaţie de acest gen. “Răspunderea spitalului nu există pentru că medicul şi echipa medicală îşi pun parafa. Managerul spitalului nu poate să decidă în dreptul unui doctor. Credeţi că la spitalul unde sunt eu doctor vine managerul să îmi spună dacă am voie să fac asta sau nu. Competenţa mea de doctor este dată de faptul că eu am trecut nişte examene. Aia îmi dă mie competenţă să intervin sau să nu intervin. Să decid sau să nu decid. Capacitatea lui de a interveni este limitată de condiţiile exterioare. Doctorii ştiu de aceste prevederi, de la controlul Ministerului Sănătăţii efectuat înainte de a veni eu aici. Medicul în principiu intervine, dar dacă se întâmplă ceva, medicul răspunde asta e problema. Ăştia sunt bolovanii pe care îi cărăm noi în spate. Cezarienele s-au făcut la mica înţelegere, nu că era legal. Medicii şi-au asumat”, a spus dr. Dan Romulus Şerban. Întrebat cum se procedează în cazul unei urgenţe majore în care viaţa pacientei este pusă în pericol, managerul spitalului a răspuns: „Urgenţa, urgenţă în principiu se trimite cu SMURD-ul. Nu ai voie să intervii. A fost cazul tinerei care a decedat. Decizia Ministerului Sănătăţii a fost să fie trimisă la Bucureşti. De ce nu aţi trimis-o la Bucureşti? Scurt! Chiar dacă… aşa au motivat şi medicii că era să moară. Domnule, te trezeai mai devreme. Obligaţia ta legală era să o trimiţi la Bucureşti”.
CJAS Călăraşi nu ştie de existenţa acestui ordin
Am vrut să aflăm dacă CJAS Călăraşi poate deconta, legal, intervenţiile chirurgicale efectuate pe secţia obstetrică – ginecologie după ora 16:00. „Nu avem cunoştinţă de acest ordin. Reprezentanţii Spitalului Judeţean trebuiau să ne aducă la cunoştinţă modificările survenite. Nici nu ştiu cum putem contracta serviciile într-o situaţie de acest gen”, ne-a declarat preşedintele-director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Călăraşi, Gabriana Guţu.