Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Barbu Ştirbei” Călăraşi a început pregătirea membrilor echipajelor care îşi vor desfăşura activitatea pe ambarcaţiunea de scafandri (TARGA 5000). Opt cadre ISU vor urma şcolarizarea de trei module, pentru a obţine atestatul de navigaţie necesar pentru astfel de ambarcaţiune. Până în prezent, un singur pompier călărăşean a încheiat cursul de pregătire.
Ambarcaţiunea TARGA, primită anul acesta de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Barbu Ştirbei” Călăraşi, va fi încadrată cu echipaj de scafandri care va interveni la accidente navale, salvări de la înec, monitorizare transporturi substanţe periculoase etc. “În cel mai scurt timp, echipajul de scafandri va fi operaţional. În perioada viitoare va urma pregătirea celor cinci cadre care vor face parte din echipajul TARGA”, ne-a declarat comandantul ISU Călăraşi, colonel Lucian Diaconu.
La nivel naţional, există doar trei astfel de ambarcaţiuni în cadrul ISU Constanţa, ISU Tulcea şi ISU Călăraşi. Anul acesta, tehnica de luptă a pompierilor militari călărăşeni a fost completată cu noi mijloace de intervenție, respectiv cu o autospecială pentru transport scafandri cu echipamente specifice pentru intervenții, aceasta dispunând și de două remorci peridoc pentru transportul ambarcațiunilor pneumatice, șase ambarcațiuni de salvare în mediul acvatic (o ambarcațiune de intervenție și salvare pentru scafandri – SAR, 3 ambarcațiuni de intervenție și salvare cu chilă rigidă și borduri moi – RIB, două ambarcațiuni de salvare din aluminiu cu motor). Mijloacele de intervenție menționate au fost achiziționate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în cadrul Proiectului “Răspunsul eficient salvează vieți” (Efficient Response Saves Lives) – SMIS – CSNR code 59855, finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007 – 2013, Axa prioritară 5 – “Implementarea infrastructurii adecvate pentru prevenirea riscului natural în zonele cele mai expuse la risc”, Domeniul Major de Intervenție “Protecție împotriva inundațiilor”. Proiectul, ce are ca obiectiv principal îmbunătățirea capacității de salvare a vieții și a gradului de protecție a populației, prin eficientizarea capacității de răspuns în cazul apariției unei situații de urgență, vizează limitarea și înlăturarea efectelor care pot să apară într-o situație de urgență, asigurarea eficienței intervențiilor în zone greu accesibile, dar și modernizarea sistemului de pregătire a personalului care execută misiuni de căutare – salvare în mediul acvatic.
1 thought on “A început pregătirea echipajelor de pe ambarcaţiunea de scafandri”