2015, un an fără accidente mortale de muncă, la nivelul judeţului Călăraşi

Ieri, 31 martie, în sala mare a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi s-a desfăşurat Colegiul Prefectural, în cadrul căruia pe ordinea de zi s-au regăsit şi statistica accidentelor de muncă pe anul 2015, cauza producerii acestora şi măsurile luate pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente. Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) al judeţului Călăraşi, Răzvan Ilie Meseşeanu, a prezentat situaţia accidentelor de muncă produse în anul 2015. De asemenea, acesta a precizat faptul că anul trecut, la nivelul judeţului Călăraşi, nu s-a produs niciun accident mortal de muncă. „În anul 2015, pentru prima dată de la înfiinţarea Inspecţiei Muncii şi a inspectoratelor teritoriale de muncă, în judeţul Călăraşi nu a fost înregistrat niciun accident de muncă mortal. Este un lucru care relevă faptul că serviciile externe de prevenire şi protecţie, unităţile, agenţii economici, instituţiile publice şi private şi colegii mei din cadrul ITM şi-au adus contribuţia pentru ca acest lucru să nu se întâmple, un lucru care cred că bucură, în primul rând, lucrătorii, în al doilea rând, familiile şi, în al treilea rând, societatea civilă în ansamblu. Iată că se poate prin prevenţie, se poate printr-o atitudine proactivă, să se întâmple şi lucruri bune”, a declarat Meseşeanu. În anul 2015, Inspectoratul Teritorial de Muncă din Călăraşi a înregistrat un număr de 41 de accidente de muncă cu 42 de victime, dintre care un accident s-a soldat cu două victime. Astfel, în domeniul industriei alimentare au fost înregistrate şapte evenimente de acest gen, iar în agricultură şase accidente cu şapte victime. De asemenea, în ceea ce priveşte activităţile referitoare la sănătatea umană, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi s-au înregistrat şapte accidente de muncă. Cauzele au fost multiple, cele mai importante fiind reprezentate de neefectuarea în timp util a operaţiilor indispensabile securităţii şi sănătăţii muncii, (şapte cazuri), neutilizarea mijloacelor de protecţie din dotare (cinci cazuri) şi efectuarea necorespunzătoare de comenz şi manevre de către lucrători (cinci cazuri).

Violenţa, una dintre cauzele accidentelor de muncă

De altfel, există şi un procent al accidentelor de muncă pentru care cauza nu a avut nicio legătură cu angajatorul, şi anume violenţa. De exemplu, în luna august a anului trecut, lucrătorul D.C. se afla în timpul serviciului, având ca sarcină asigurarea ordinii şi liniştii într-o discotecă. La un moment dat, un client agitat s-a adresat unei persoane folosind un limbaj neconform. Victima i-a atras atenţia acestuia, iar persoana în cauză a devenit violentă şi l-a înjunghiat în piept.

Conform unui studiu efectuat de ITM, ziua de luni este „favorabilă” accidentelor

În judeţul nostru, pe ramuri de activitate, cea mai mare pondere o deţine agricultura. Inspectoratul Teritorial de Muncă din Călăraşi, având experienţa controalelor şi a diferitelor activităţi de informare la agenţii economici din domeniul agricol, a constatat două reguli generale care sunt încălcate tot mai des, şi anume modul de depozitare a baloţilor şi modul în care sunt utilizaţi zilierii. De altfel, potrivit unui studiu efectuat la nivelul instituţiei, ziua de luni este „favorabilă” accidentelor. Astfel că, în anul 2015, doar în ziua de luni s-au produs 12 accidente de muncă. De asemenea, vinerea este a doua zi privind numărul cazurilor accidentelor de muncă, având în vedere că în 2015 au avut loc opt astfel de evenimente, urmată de joi cu şapte cazuri. Măsurile de prevenire pe care ITM Călăraşi le aduce la cunoştinţa angajatorilor sunt: elaborarea de instrucţiuni proprii pentru toate activităţile desfăşurate; efectuarea unei instruiri corespunzătoare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă; controlul şi supravegherea modului în care se desfăşoară toate activităţile şi modul în care sunt asigurate toate măsurile dispuse de inspectorat; acordarea echipamentului individual de protecţie; o mai bună organizare a muncii sau o bună funcţionare a echipamentului de muncă.

Construcţiile, principalul domeniu de activitate unde se petrec cele mai multe accidente

În anul 2015, în urma unei statistici efectuate de Inspecţia Muncii şi de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice s-a observat o incidenţă foarte mare a accidentelor de muncă în domeniul construcţiilor. „În domeniul construcţiilor există locul I la accidentaţii în muncă. Sunt 342 de accidentaţi, deci o pondere de 10% din numărul total al accidentaţilor din toată economia naţională. Şi pe locul II, numărul accidentaţilor mortal, în proporţie de 18% din toţi accidentanţii mortal înregistraţi la nivel de ţară. Inspecţia Muncii, în baza acestei statistici, a hotărât să existe o campanie naţională puternic mediatizată şi puternic susţinută de către inspectorii de muncă din toate judeţe ţării. Aşadar, şi noi ne-am aliniat acestei iniţiative şi vreau să vă spun că în baza materialului pe care domnul prefect ne-a rugat să-l facem, am sintetizat că în perioada 2005 – 2015, în domeniul construcţiilor, la nivelul judeţului Călăraşi au fost înregistrate 36 de accidente, acestea provocând opt decese, şapte cazuri de invaliditate şi 1.453 de zile de concediu medical”, a menţionat Răzvan Meseşeanu. Cauzele care au dus la accidente de muncă în domeniul construcţiilor sunt următoarele: căderea de la înălţime, prinderea, lovirea sau strivirea cu scule acţionate mecanic, căderea sau prăbuşirea de anumite unelte prin neefectuarea în timp util a operaţiilor, expunerea în timpul sarcinilor de muncă la manevre periculoase, prinderea sau strivirea cu obiecte şi materiale transportate prin efectuarea necorespunzătoare a operaţiilor de lucru.

Amenzi de până la 8.000 de lei pentru nerespectarea HG nr. 300/2006

Inspectoratul Teritorial de Muncă din Călăraşi, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2015, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 300/2006 care priveşte şantierele mobile şi temporare, a înaintat adrese către unităţile administrativ teritoriale din judeţ şi din 55 de primării, doar 12 au răspuns acestor adrese. „Am vrut să le aduc la cunoştinţă primăriilor acest HG şi să îi informăm că noi, cei din ITM, le stăm la dispoziţie, să fim alături de dumnealor, să le explicăm care sunt prevederile acestui act normativ. Este mult mai uşor să previi pentru că dacă se întâmplă un lucru de care primăria ştie şi este beneficiarul unei lucrări în unitatea pe care ei o coordonează, este mult mai greu după aceea să rezolvăm probleme, decât dacă ei ştiu şi iau măsurile care se impun. Prin HG nr. 300/2006, beneficiarul oricărei construcţii de pe raza teritorială este primăria. Că sunt şcoli, că sunt lucrări de reabilitare şi tot aşa, ei sunt beneficiari”, a conchis Meseşeanu. În cazul nerespectării actului normativ, unităţile administrativ-teritoriale sunt pasibile de amenzi contravenţionale cuprinse între 4.000 şi 8.000 de lei.