Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă a fost marcată la ITM Călăraşi

Ieri, 27 aprilie, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Călăraşi au marcat, în avans, Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă (SSM), sărbătorită în fiecare an pe 28 aprilie. Tema din acest an este „Stresul profesional – o provocare colectivă”

În fiecare an, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) lansează câte o temă pentru a sărbători pe 28 aprilie Ziua Internaţională a SSM. Tema pentru acest an este „Stresul profesional – o provocare colectivă”. Aceasta urmăreşte promovarea prevenirii accidentelor şi a bolilor profesionale la nivel mondial. Este o campanie de sensibilizare menită să concentreze atenţia internaţională asupra tendinţelor emergente în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi a dimensiunii la nivel global a leziunilor, bolilor şi deceselor legate de muncă. Astfel, ITM Călăraşi a marcat ieri, 27 aprilie, în prezenţa presei locale, Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă. În cadrul evenimentului au fost prezentate două materiale, unul referitor la accidentele de muncă înregistrate pe parcursul anului 2015, iar celălalt dedicat temei anului 2016, “Stresul profesional – o provocare colectivă”.

„Această manifestare, ocazionată de sărbătorirea Zilei Internaţionale a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, 28 aprilie, am vrut să o prezentăm cu câteva materiale care să explice exact mesajul pe care termenii de SSM trebuie să meargă către conştientizarea atât a angajatorilor, cât şi a lucrătorilor. Pentru a înlătura orice fel de dubiu, vreau să vă spun că există două semnificaţii ale acestei zile: în primul rând, sărbătorim ideea de prevenire a tuturor accidentelor de muncă, a tuturor evenimentelor neplăcute care ar putea să se întâmple la un loc de muncă şi în acelaşi timp, pentru că OIM are un rol covârşitor în colaborarea cu partenerii sociali, cu mişcările sindicale care au propus ca, tot în această zi, să comemoreze victimele tuturor accidentelor de muncă de pe plan mondial. De aceea, este această suprapunere de două tipuri de evenimente în aceeaşi zi. Piesa de rezistenţă a acestui simpozion, care circumscrie ideea de provocare colectivă, stresul profesional, este un material dedicat întâmplărilor nefericite petrecute în anul 2015”, a declarat inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă din Călăraşi, Răzvan Ilie Meseşeanu.