La finele săptămânii trecute, a avut loc a doua consultare din cadrul proiectului naţional #tineREŢEA – Dialog Structurat 2016, iniţiat de Ministerul Tineretului şi Sportului, în parteneriat cu Forumul Tinerilor din România, intitulată “TINEri. Cu viziune!”. Evenimentul a avut loc în sala de festivităţi a Complexului Sportiv din municipiul Călăraşi. Discuţiile s-au purtat întrun decor perfect pentru un schimb dinamic şi eficient de idei, moderat de AlexandraIoana Tuţă, lucrător de tineret şi ambasador al Dialogului Structurat cu TINErii, şi de Adina Neagu, invitat special şi lucrător de tineret în judeţul Ialomiţa.
Consultarea cu titlul “TINEri. Cu viziune!” a reunit de această dată 31 de tineri călărăşeni, alături de reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Călăraşi şi avândui ca invitaţi speciali pe Andrei Fâşie şi pe Cătălin Bratu, moderatori cu un background fantastic în sectorul de tineret din Slobozia, respectiv Câmpina, şi pe Adina Neagu, lucrător de tineret în judeţul Ialomiţa. Participanţii au răspuns cu mult interes şi seriozitate invitaţiei, astfel încât, timp de aproximativ patru ore, au dezbătut subiecte ce ar trebui să constituie priorităţile României în anul 2019, an în care ţara noastră va prelua preşedinţia Consiliului European, alături de Finlanda şi de Austria. Concluziile au fost previzibile – după două runde intense de dezbateri şi interacţiune, tinerii au dat verdictul: schimbări imperative în învăţământul preuniversitar, în domeniul voluntariatului şi al educaţiei nonformale, pe piaţa muncii şi inclusiv în ariile artistice.
Evenimentul sa desfăşurat pe baza metodei nonformale Open Space, metoda ce asigură libertate, mobilitate, confort, fără să excludă însă eficienţa, seriozitatea şi complexitatea. Astfel, în cele două runde de 45 de minute au fost identificate cinci probleme majore, de la ele pornind ulterior creionarea potenţialului priorităţii.
La finalul consultării, Alexandra Tuţă a declarat: “Sunt complet impresionată! De la aproximativ 20 de tineri la 30 35, este mai mult decât un pas înainte, este, aş zice, o mică victorie înainte de finalizarea programului. Ştiam că tinerii călărăşeni au potenţial, ştiam că au idei, informaţie şi dorinţă, însă nu mă aşteptăm să răspundă atât de bine unei astfel de invitaţii, fapt care mă determină să le mulţumesc sincer pentru determinarea şi pentru entuziasmul lor! Consultarea de astăzi a fost un real succes, a fost cu mult peste prima… şi nu pentru că tema şi formatul ar fi fost mai flexibile sau mai facile, nu pentru că organizarea şi aportul personal ar fi fost altele, ci pentru că am lucrat cu tineri mult mai aplecaţi asupra problemei şi a tematicii puse în vedere. Au fost mai determinaţi, mai serioşi… deci, mai implicaţi şi mai eficienţi. Şi acest mic aspect, în aparenţă, a fost, în esenţă, decisiv! Sunt mândră de ceea ce am realizat astăzi: pornind de la organizare până la invitaţi speciali, prestaţie personală şi până la discuţii, dezbateri şi dinamica, viaţa evenimentului în sine. Tinerii călărăşeni conştientizează că vocea lor contează şi că, datorită #tineREŢEA, ea poate fi auzită până la cel mai înalt nivel. Sunt onorată să îi pot ajuta în acest sens. Fără ei acest eveniment nu ar putea fi numit, aşa cum ne place să o spunem, ‘o poveste cu supereroi’! Mulţumesc pe această cale şi Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Călăraşi pentru susţinerea necondiţionată.
Fără toţi aceşti actanţi dialogul structurat nu ar exista! Ziua de astăzi a fost, întradevăr, cât se poate de productivă şi de intensă şi sper că şi la următoarele evenimente să avem parte de acelaşi schimb efervescent de propuneri, idei, perspective! Acestea sunt momentele pe care le aştept cel mai mult în calitate de Ambasador al DST!”.