Răzbunări copilăreşti în şedinţa de Consiliu Judeţean

Consilierii judeţeni s-au purtat copilăreşte în ultima şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean, desfăşurată miercuri, 31 august. Consilierii PSD nu au votat anumite proiecte de hotărâre, fiind supăraţi că trei primării din judeţ nu au primit bani pentru şcoli. Pe ordinea de zi au fost trecute 18 proiecte de hotărâre. La începutul şedinţei, consilierii PSD au cerut ca proiectul cu numărul 6 (Proiect de hotărâre pentru aprobarea modificării și completării Hotărârii nr.14/2013 privind aprobarea documentației tehnico-economice și a devizului general la obiectivul de investiție Centrul Județean de Cultură și Administrație Publică “Barbu Știrbei”– Biblioteca Județeană “Alexandru Odobescu” – Faza Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenție, Expertiză Tehnică și Audit Energetic) să fie retras de pe ordinea de zi sau să fie discutat la sfârşitul şedinţei. Ambele amendamente au fost respinse. Consilierii PSD au spus că vor părăsi sala de şedinţe când se va vota acest proiect de hotărâre. De aici a început vrajba între consilierii PNL şi PSD.

 Spiritele s-au încins când s-a ajuns la proiectul numărul 4 (privind aprobarea utilizării fondului de rezervă bugetară prevăzut în bugetul propriu al județului Călărași pe anul 2016). Prin acest proiect s-a aprobat acordarea unor ajutoare, în valoare de 1.850 mii de lei, din fondul de rezervă bugetară cuprins în bugetul propriu al judeţului Călăraşi pe anul 2016, unităţilor administrativ – teritoriale din judeţul nostru, aflate în situaţie de extremă dificultate. Banii au fost repartizaţi pentru susţinerea cheltuielilor ocazionate de începerea anului şcolar, respectiv pentru efectuarea reparaţiilor curente şi a igienizărilor în şcoli şi grădiniţe. Majoritatea primăriilor din judeţ au primit suma de 50.000 de lei, mai puţin trei primării (Roseţi, Ileana şi Ştefan cel Mare) care nu au fost incluse în listă. Consilierii PSD au făcut amendament ca cele trei primării să primească bani, însă acesta a fost respins. “Domnule președinte, începe școala și pentru comunele PSD și pentru comunele PNL. Comuna învecinată cu Roseți primește bani pentru începerea anului școlar și are 200 de elevi, iar la Roseți, cu 900 de elevi, nu începe anul școlar. Unii au cinci școli și trei grădinițe și nu primesc un leu, iar alții cu o școală și o grădiniță primesc 50.000 de lei. Nu mi se pare corect din acest punct de vedere”, au precizat consilierii PSD. Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, a declarat iniţial că Roseţi este o comună mare şi se poate susţine financiar, apoi a revenit şi a spus că cererile de finanţare au venit prea târziu. Consilierii PSD au negat acest fapt, declarând că în aceeaşi zi în care localitatea Roseţi a depus cererea de finanţare, au mai depus şi alte comune care au fost trecute în listă.

 Râjnoveanu: “Să nu uitați că sunteți consiliul județului, nu consiliul numai al localităților PDL sau PNL”

În cele din urmă, proiectul a fost aprobat cu 17 voturi “pentru” şi 10 “împotrivă”. Cei trei primari ai comunelor neincluse pe lista de finanţare se văd nevoiţi să se descurce, în această situaţie din bugetul propriu. Se pare că cei trei primari PSD, care nu au primit bani, nu au fost disponibili în momentul în care preşedintele Vasile Iliuţă a vizitat localităţile din judeţ. Primarul comunei Roseţi, Nicolae Râjnoveanu, prezent în sala de şedinţe, a izbucnit după votarea proiectului: “M-am înșelat asupra dumitale. Am crezut, într-adevăr, că se schimbă ceva, dar nu s-a schimbat absolut nimic. Am crezut că vă ridicați, măcar dumneavoastră care ați plecat din rândul nostru, al primarilor, la înălțimea la care ar trebui să fiți. Îmi pare rău, nici la înălțimea domnului Filipescu nu v-ați ridicat și nu știu dacă vă veți ridica. Sunt foarte supărat. Să nu uitați că sunteți consiliul județului, nu consiliul numai al localităților PDL sau PNL. Să fie clară treaba! Când judecați, judecați cum trebuie, imparțial. Pentru că așa e normal, domnule președinte. Îmi pare rău, când ați venit și ne-ați cerut nouă, la PSD, să fim de acord cu dumneavoastră, să fiți președinte, să vă sprijinim, eu am fost ăla care a zis că merită să vă sprijinim. Asta ați făcut. Dar nu știu colegii dumneavoastră ce știu eu. Îmi pare rău pentru dumneata”.

Proiecte picate de consilierii PSD

 După acest episod, consilierii PSD, supăraţi că nu le-a fost aprobat amendamentul privind introducerea celor trei comune pe lista de finanţare, au decis să nu mai voteze următoarele proiecte, deşi era vorba despre fonduri europene accesate în interesul cetăţenilor din judeţ. Astfel, Proiectul „Modernizarea şi reabilitarea drumurilor judeţene DJ 402 tronson DN 4 – Curcani – Măriuţa – limită Judeţ Ialomiţa, km 0+000 – km 53+700 şi DJ 302 tronson DN3 -Belciugatele – Măriuţa – limită Judeţ Ialomiţa, km 0+000 – km 15+365” propus spre finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 6 Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea infrastructurii rutiere regionale la reţeaua TEN-T, nu a fost votat. Consilierii judeţeni PSD au blocat proiectul ce prevedea transmiterea unei suprafeţe de teren, cu lungimea de 200 de metri şi lăţimea de 20 de metri, situat pe Drumul Judeţean 302, în zona estică a localităţii Măriuţa, comuna Belciugatele, la poziţia kilometrică 9+990 -10+190, din administrarea Administraţiei Naţionale Apele Române în administrarea Consiliului Judeţean Călăraşi, pentru o perioadă de zece ani. În această situaţie, riscăm să pierdem banii europeni accesaţi pe acest program. La finele şedinţei de Consiliu Judeţean, a avut loc o conferinţă de presă, la care nu au fost invitaţi toţi reprezentanţii mediei locale. Se pare că în această conferinţă reprezentanţii Consiliului Judeţean ar fi declarat că proiectul cu DJ 302 nu este pierdut, acesta urmând să fie reintrodus pe ordinea de zi în şedinţa din luna septembrie. Probabil se va negocia cu consilierii PSD să treacă acest proiect, în schimbul finanţării celor trei comune. Întrebarea legitimă este: De ce nu s-a făcut acest lucru în şedinţa comisiilor de specializate, organizată înaintea acestei şedinte? La ce a fost bun acest circ sau să-l numim joc copilăresc?cons jud