Medicamentele eliberate cu reţetă vor fi ieftinite

Ministerul Sănătăţii (MS) a lansat în dezbatere publică o serie de măsuri în privinţa preţurilor medicamentelor eliberate pe bază de reţetă. Una dintre măsuri este aceea că din data de 1 martie 2017 vor fi ieftinite, treptat, anumite medicamente.  

 Mai exact, preţurile medicamentelor care au fost inovative, dar a căror patent a expirat şi au fost copiate de generice, eliberate pe bază de reţetă, vor scădea cu 35%, treptat, în următorii trei ani, primul prag de 10% urmând să fie aplicat de la 1 martie 2017.

Pentru restul medicamentelor prescrise cu reţetă, procedura de calculare a preţului rămâne neschimbată, bazându-se pe cel mai mic preţ european dintr-un coş de 12 ţări.

Procedura de actualizare a preţurilor va începe în această lună, odată cu intrarea în vigoare a normei legale. Noile reglementări vizează strict medicamentele compensate şi gratuite, şi nu pe acelea pe care populaţia şi le cumpără fără recomandare medicală. O a doua măsură anunţată de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, se referă la introducerea unei metode diferite de calcul a preţului pentru medicamentele esenţiale din lista stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care sunt compensate 100% în România. Astfel se va preveni dispariția de pe piaţă a medicamentelor esenţiale. Majoritatea acestor medicamente sunt ieftine, peste 50% din ele având prețuri sub 50 de lei. Sunt medicamente destinate unor boli frecvente cum ar fi cele de inimă sau cancerul. Fiind vorba de medicamente compensate 100%, pacienții nu vor trebui să plătească nimic în plus.

Exportul paralel, o afacere legală în Europa, dar imorală pentru pacienții români, va putea fi limitat prin a treia măsură anunțată de ministrul Săntății, şi anume monitorizarea stocurilor de medicamente gratuite și compensate. Distribuitorii și farmaciștii vor fi obligați să raporteze zilnic stocurile de medicamente gratuite și compensate într-un sistem electronic securizat și dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

O altă masură este lansarea site-ului www.medicamentelipsa.ro, în varianta de teste. Pacienţii vor putea semnala dacă nu găsesc un anumit medicament în farmacie sau în spital. În felul acesta, autorităţile vor putea avea informaţii în timp real despre nevoile pacienţilor şi vor oferi date despre modul şi termenul când se vor rezolva aceste lipsuri. Acest site va deveni complet operaţional în câteva săptămâni. Proiectele de acte normative care vizează aceste măsuri vor fi puse în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.