Manualele de clasa a IV-a se lasă aşteptate, la Călăraşi

Manualele de clasa a IV-a se lasă aşteptate. Acestea vor ajunge în şcolile călărăşene la sfârşitul lunii noiembrie a acestui an. Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCŞ) a anunţat că a finalizat procedurile juridice, pentru ca manualele de limba română, ştiinţe şi istorie să fie tipărite. Cât despre manualele de geografie, elevii mai au de aşteptat, deoarece procesul de soluţionare a contestaţiilor se află încă la Curtea de Apel Bucureşti.

Ca urmare a soluţionării contestaţiilor aflate pe rolul instanţelor, MENCŞ a contractat, prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), instituţie organizatoare a licitaţiei privind achiziţia manualelor şcolare de clasa a IV-a, noile manuale pentru disciplinele matematică şi limba modernă engleză. Termenul de livrare a acestor titluri în depozitele de carte şcolară este 4 noiembrie 2016.

Pentru alte trei discipline (limba şi literatura română, ştiinţe ale naturii şi istorie), Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis, în data de 30 septembrie 2016, respingerea tuturor contestaţiilor. Drept urmare, au fost iniţiate procedurile de asigurare a manualelor în unităţile de învăţământ. Astfel, miercuri, 5 octombrie, au fost semnate precontractele, urmând obţinerea ISBN-ului (n.r. – International Standard Book Number) şi editarea manualelor, respectiv selecţia lor de către cadrele didactice. Termenul estimat de livrare în şcoli este sfârşitul lunii noiembrie. Versiunile digitale ale noilor manuale de limba şi literatura română, ştiinţe ale naturii şi istorie vor fi disponibile pe platforma manuale.edu.ro, imediat după aprobarea acestora prin ordin de ministru.

În ceea ce priveşte manualele de geografie, decizia CNSC a fost atacată în instanţă şi se află în proces de soluţionare pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. După pronunţarea completului de judecată, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor va formula decizia finală.

Aproximativ 2.800 de elevi de clasa a IV-a au început anul şcolar fără manuale la trei discipline

Vă reamintim că cei aproximativ 2.800 de elevi de clasa a IV-a din judeţul Călăraşi au început anul şcolar 2016 – 2017 fără manuale la trei discipline, şi anume limba română, geografie şi istorie, din cauza unor încălcări grave ale procedurii de licitaţie. Până la începutul acestui an şcolar, au fost asigurate manuale pentru elevii clasei a IV-a la şapte discipline: limba şi literatura română (pentru clasele care studiază în limbile minorităţilor naţionale), limba modernă franceză, limba modernă germană, religie-cultul ortodox, educaţie civică, arte vizuale şi abilităţi practice, muzică şi mişcare.

 Manualele pentru clasele a XI- a şi a XII-a au fost distribuite în liceele călărăşene

În acest an şcolar, elevii claselor a XI-a şi a XII-a beneficiază de manuale şcolare gratuite. Cărţile au sosit în judeţul Călăraşi, iar repartizarea acestora a fost finalizată în data de 7 octombrie 2016. Potrivit inspectorului şcolar adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi, Steluţa Caraion, 1.946 de elevi de clasa a XI-a şi 1.758 de liceeni ai clasei a XII-a, din judeţul nostru, vor beneficia de aceste manuale.

Potrivit Legii Educaţiei Naţionale, elevii şi profesorii din învăţământul de stat şi din învăţământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale şcolare gratuite, atât pentru învăţământul în limba română, cât şi pentru cel în limbile minorităţilor naţionale.