Iulian Radu: “Pentru perioada 2016 – 2020, mai am multă treabă în Dichiseni”

Edilul – şef al comunei Dichiseni, Iulian Radu, a acordat un interviu, în exclusivitate, redactorilor cotidianului “Observator de Călăraşi” în care a prezentat succint toată activitatea sa desfăşurată pe parcursul mandatului. De asemenea, Iulian Radu a menţionat faptul că va candida din nou pentru fotoliul de primar, pe motiv că investiţiile sale în comună nu se opresc aici.

 

Reporter: Care este impactul investiţiilor dumneavoatră în comună, văzut acum, la final de mandat?

Iulian Radu: De la începutul mandatului, am urmărit să îmbunătăţesc sau chiar să fac investiţii suplimentare în toată comuna. Am implementat un proiect pe POP (n.r. -Programul Operaţional de Pescuit), am înfiinţat un club cu specific pescăresc în satul Coslogeni, pe POR (n.r. – Programul Operaţional Regional), încă nu a fost finalizat, un proiect de reabilitare, dotare şi extindere al şcolii de la Coslogeni. Am mai avut un proiect prin PNDL (n.r. – Programul Naţional de Dezvoltare Locală), ce a vizat alimentarea cu apă în toată comuna. Mai avem şi anul acesta o continuitate şi urmează să finalizăm lucrarea care constă în înlocuirea bazinelor din metal, în dotarea cu staţii de clorinare şi potabilizare a apei şi montarea de vane în reţele. În momentul de faţă nu avem aceste dotări. În urmă cu vreo trei ani, toate conductele de apă din comună au fost înlocuite cu conducte din plastic şi ne apropiem de obiectivul final. Dacă reuşim şi ultima investiţie legată de staţiile de clorinare şi potabilizare, trecem deja la un alt nivel în ceea ce priveşte calitatea apei.

 

R: Având în vedere proiectele implementate în comună, fie prin fonduri europene, fie din bugetul propriu, care ar fi suma totală cheltuită până la acest moment?

I.R.: Nu am o situaţie exactă a proiectelor pe care le-am implementat pentru că au fost făcute atât pe proiecte europene, cât şi din bugetul propriu. Pot să vă spun că ultimul proiect, cel cu apa, are o valoare, scăzând TVA-ul, ce ajunge undeva la 450.000 de lei şi este prin PNDL.

 

R: Să ne întoarcem cu patru ani în urmă: Care era stadiul comunei la preluarea administraţiei locale şi ce aţi considerat ca fiind o investiţie primordială la acel moment?

I.R.: Când am preluat conducerea Primăriei Dichiseni, comuna se afla într-un stadiu destul de avansat de degradare şi aici punctez, în special, problemele pe care le-am sesizat încă de la început. Infrastructura era la pământ! 60% din drumurile din localitate erau numai din pământ, alei pietonale nu existau, ceea ce, ulterior, am reuşit să le facem doar pe un sens de mers. Intenţionez ca anul acesta să continui lucrările şi pentru celălalt sens. Am modernizat dispensarul, i-am refăcut învelitoarea deoarece înainte de venirea mea la conducerea administraţiei locale ploua în el. De asemenea, am reabilitat clădirea primăriei şi am amenajat o parcare în faţa instituţiei şi un spaţiu verde. Cu ani în urmă nici nu se observa unde era sediul primăriei. Am investit şi în şcoli şi grădiniţe, am schimbat învelitori, în interior le-am dotat cu mobilier nou şi modern, iar în perioada vacanţelor am avut grijă ca totul să fie igienizat şi curat, fapt pentru care am decis să punem o pardoseală din gresie pentru că e mult mai rezistentă şi mai uşor de întreţinut. La şcoala din Dichiseni exista centrală termică încă din 2012, mai târziu am dotat şi şcoala din Coslogeni cu o astfel de centrală.

 

R: Este definitoriu faptul că în tot acest timp aţi încercat din răsputeri să veniţi în sprijinul cetăţenilor oferindu-le condiţii mult mai bune de trai. Care consideraţi că este principalul merit al dumneavoastră?

I.R.: Toate proiectele pe care le-am accesat şi a căror amprentă este vizibilă în comună au în spate o muncă asiduă şi în care am pus foarte mult suflet. Nu e genul meu să mă laud, las faptele să vorbească de la sine. De multe ori mi s-a întâmplat să-mi propun anumite lucruri şi, din anumite motive, nu am reuşit să le duc la bun sfârşit. Dacă aş fi vorbit la momentul respectiv, sigur eram catalogat ca fiind lăudăros şi atât şi din acest motiv am reţineri în a mă lăuda cu munca mea. Pot spune că achiziţionarea un buldoexcavator a fost chiar o investiţie foarte bună. În perioada de iarnă ne chinuiam destul de mult pentru că trebuia să apelăm la agenţii economici de pe raza localităţii care să putem să deszăpezim. Ne ajutau şi ei când puteau. Nu am făcut niciodată contract pentru deszăpezire, deşi am avut oferte. Pentru că avem un buget micuţ, nu ne-am permis să risipim nimic.

 

R: Tot ceea ce înseamnă proiect de dezvoltare presupune un drum presărat cu multe obstacole. Care au fost principalele probleme pe care le-aţi întâmpinat?

I.R.: Cele mai multe probleme pe care le-am întâlnit au fost legate de procedurile astea întortocheate, greoaie în a accesa fonduri suficiente pentru anumite investiţii. Sunt o grămadă de avize de care ai nevoie, de clarificări. Tot ce ţine de birocraţie e foarte greu de ţinut în frâu.

 

R: Aţi menţionat anterior faptul că multe proiecte se află încă în lucru. Ce planuri aveţi de dus la bun sfârşit până în vara acestui an?

I.R.: Până în vară îmi doresc să rezolv cu monitorizarea în localitate, asta pentru siguranţa cetăţenilor. Să rezolv tot ce ţine de proiectul acesta cu apa prin PNDL, la şcoală să finalizez lucrările şi să fac sala de sport. De doi ani de zile, noi am început să organizăm şi o sărbătoare a localităţii, am încercat să reînvii tradiţiile şi vreau să continui aşa. De trei ani de zile, un lucru bun, zic eu, pe care l-am făcut, este acela că la finalul anului şcolar, când are loc premierea elevilor, aceştia sunt stimulaţi, nu primesc doar o diplomă. Le-am oferit copiilor cu rezultate foarte bune şi care au participat la diferite competiţii premii speciale care au constat în primul an într-o excursie, în al doilea an în tablete şi în al treilea an în biciclete. Bineînţeles, şi ceilalţi elevi s-au putut bucura de mici atenţii din partea noastră, a celor din primărie. Vrem să creăm o întrecere între ei, să lupte pentru ceva, nu doar pentru o diplomă scoasă la imprimantă.

 

R: Din punct de vedere al investiţiilor, care credeţi că este domeniul de activitate care face diferenţa între Dichiseni şi celelalte localităţi călărăşene?

I.R.: Dichiseniul, ca şi localitate, dispune de o foarte bună poziţie geografică. La nivelul investiţiilor pot spune că avem nevoie de mai mult. Ca şi noutate faţă de celelalte localităţi călărăşene, avem o fermă de pui care a fost înfiinţată în perioada asta, mai avem un proiect accesat de o societate de aici pentru înfiinţarea unei ferme piscicole care se află în acest moment în stadiul de implementare. Orice investiţie făcută pe raza localităţii aduce noi taxe, ceea ce înseamnă automat şi un venit la bugetul local şi angrenează şi oamenii în muncă, totodată.

 

R: Că tot aţi menţionat de taxe. Care este feedback-ul primit din partea cetăţenilor din localitate cu privire la plata taxelor şi impozitelor locale?

  1. R.: Încercăm pe cât putem să conştientizăm cetăţenii cu privire la plata taxelor şi impozitelor la bugetul local pentru că avem câteva probleme. Celor care au debite la momentul actual le-am trimis sesizări şi i-am anunţat că majorările o să depăşească datoria şi le va fi mult mai greu să achite. Mă bucură faptul că oamenii au conştientizat acest lucru, dar încă mai avem excepţii pentru care facem în continuare demersurile necesare pentru achitarea datoriilor.

 

 

R: Vă gândiţi să vă depuneţi o nouă candidatură în vara acestui an?

  1. R.: Da! În vară voi candida din nou pentru că sunt multe proiecte care în perioada 2016 – 2020 ar trebui implementate. Vreau ca toţi oamenii să beneficieze de resursele localităţii. Spre exemplu, am avut un izlaz închiriat pe termen scurt, unde am înfiinţat o cultură de lucernă pentru toţi crescătorii de animale. Acum am câştigat în instanţă o concesiune pe 49 de ani şi vreau ca oamenii să beneficieze de acest lucru. Am de gând să rezolv în totalitate problema infrastructurii, ceea ce am şi început să fac. Am pavat cam toate drumurile cu piatră de cale ferată. Mai avem de reparat. Vreau neapărat ca în perioada 2016 – 2020 să reuşim să asfaltăm toate drumurile din comună pe fonduri europene, acest mijloc îl consider ca fiind cea mai bună sursă de finanţare. Ne dezavantajează puţin numărul de locuitori pentru că la accesarea proiectelor europene suntem depunctaţi din cauza asta. Acum o să construim şi nişte garaje şi magazii pentru lemne, am ajutat şi bisericile cu tot ce am putut. Mă bucur că am reuşit să amenajez şi parcarea de la Mânăstirea Crucea de Leac din Coslogeni şi vreau să fac un drum de-acolo care să ajungă până în sat, să deviez utlilajele agricole şi atelajele să nu mai circule pe drumul naţional. Am fost şi sunt angrenat în multe proiecte ca şi cofinanţator din primărie.

 

R: În mediul rural, majoritatea forţei de muncă se află în agricultură sau zootehnie. Prin ce metode veniţi în sprijinul tinerilor din localitate în găsirea unui loc de muncă?

I.R.: Forţa de muncă efectivă există în comună, dar majoritatea preferă să lucreze la oraş şi să-şi aibă domiciliul aici. Pe de altă parte, mulţi dintre ei sunt plecaţi în străinătate pentru că e greu ca dintr-un salariu minim să acoperi toate cheltuielile. Am un plan şi în privinţa asta. Să punem nişte teren la dispoziţie pentru că Dichiseniul a fost renumit în legumicultură, mai ales prin fermele de la Coslogeni. Mă gândesc să facem demersuri către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a pune la dispoziţie aceste terenuri pentru legumicultură şi astfel, va fi nevoie şi de forţă de muncă. Ideea este să ajutăm pe cât mai mulţi ca să se încadreze pe piaţa muncii şi să-şi câştige existenţa acasă, să nu mai plece peste hotare. De fiecare dată am încercat să tratez cu importanţă tot ceea ce ţine de educaţie, de sănătate. Aici, dacă veneaţi în urmă cu patru ani, nu se cunoştea primăria. Erau bălării peste tot. Îmi doresc din suflet să reuşesc tot ce mi-am propus pentru perioada următoare.

 

R: Cu siguranţă veţi reuşi! Vă mulţumesc pentru interviul acordat şi vă doresc mult succes în campania electorală!