În luna septembrie a acestui an, în Călăraşi a fost înfiinţată biblioteca Muzeului Municipal. Aceasta a fost deschisă prin intermediul proiectului pe termen lung, intitulat „De la comunitate pentru comunitate prin intermediul muzeului”.
Directorul Muzeului Municipal, Florin Rădulescu, a declarat, pentru cotidianul „Observator de Călăraşi”, că ideea acestei biblioteci este una veche. „Biblioteca este o idee mai veche. Când lucram la Direcţia pentru Cultură, am primit o donaţie de la familia Georgescu. Doamna Reghina Georgescu mi-a fost dirigintă în şcoala generală şi, pentru că avea o sensibilitate la cartea veche, a fost nevoită să renunţe la bibliotecă, şi atunci mi-a încredinţat-o mie. La Direcţia pentru Cultură, bugetul Ministerului Culturii fiind unul foarte mic, nu am reuşit să fac ceea ce am realizat aici, la Muzeul Municipal. Nucleul bibliotecii l-a constituit această donaţie a familiei Georgescu, donaţie primită de mine, în anul 2012, când nici nu exista ideea înfiinţării Muzeului Municipal. În momentul în care am început să pun pe hârtie cum va arăta muzeul şi ce anume va avea în interior, biblioteca a fost unul dintre punctele deja stabilite. Mai departe, totul a decurs firesc. Prima donaţie avea aproximativ 2.000 de volume. Pe vremea aceea, cărţile le-am ţinut în biroul meu, au fost împachetate frumos, câte 10 – 20 de volume în fiecare pachet. Pe fiecare pachet scria ce conţine şi, în momentul în care m-am angajat la Primărie, am venit cu pachetele după mine. De la această familie provine fondul de limbă latină, limbă germană, limbile engleză şi franceză, dumnealor fiind o familie de profesori de limbi străine”, a precizat Florin Rădulescu.
Biblioteca muzeului deţine peste 10.500 de volume
Biblioteca din cadrul Muzeului Municipal Călăraşi deţine peste 10.500 de titluri. Chiar săptămâna trecută, profesorul din cadrul Liceului „Danubius”, Dumitrel Toma, a donat sute de cărţi. Colecţia conţine volume în limba latină, limba germană, limba engleză, limba franceză, cărţi de artă şi beletristică, dar şi manuale şcolare. Florin Rădulescu ne-a mai declarat că în acest moment există spaţiu suficient pentru depozitarea volumelor, dar, dacă donaţiile vor merge în acelaşi ritm, este posibil ca într-un an să nu mai existe loc necesar pentru a aranja toate cărţile. „Oamenii au contribuit cu cărţi. La această oră avem înscrise şi inventariate peste 10.500 de volume şi chiar săptămâna trecută am primit, prin intermediul domnului profesor Dumitrel Toma, încă vreo câteva sute de cărţi. Cred că acoperim toată paleta tipurilor de cărţi. Avem de la beletristică până la manuale şcolare. Încă mai avem loc pentru a primi cărţi. Cu spaţiul, deocamdată, stăm bine, dar, dacă se merge în ritmul acesta, în mai puţin de un an de zile vom umple tot. Dacă vom primi donaţii în acelaşi ritm, într-un an de zile chiar nu vom mai avea loc. Nu este nicio problemă dacă mai doreşte cineva să doneze cărţi”, a adăugat directorul muzeului.
Dublurile cărţilor vor fi donate către catedra de limba română a Universităţii din Ruse, dar şi muzeului din Olteniţa
Pentru că foarte mulţi călărăşeni au donat cărţi, s-au constatat dubluri, chiar şi tripluri, aşa că acestea vor fi colectate şi donate către catedra de limba română a Universităţii din Ruse, unde un călărăşean profesează ca dascăl, dar şi către Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din municipiul Olteniţa. „Deja ajungând la al 30-lea donator, am început să avem dubluri şi tripluri. Şi atunci, încercăm să dezvoltăm nişte proiecte. Adică, noi colectăm aceste dubluri şi le donăm, la rândul nostru, mai departe. La acest moment, avem în plan să donăm un fond de carte către catedra de limbă română a Universităţii din Ruse. Întâmpinarea a venit de la un călărăşean care predă la Ruse şi care, auzind că avem în bibliotecă şi dubluri, s-a gândit să facem acest lucru. O altă direcţie va fi Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa, al cărui director s-a arătat disponibil să primească dublurile noastre şi, probabil că, începând asemenea proiecte, se vor mai ivi şi altele”, a conchis Florin Rădulescu.
Biblioteca funcţionează în regim de sală de lectură
Biblioteca muzeului funcţionează în regim de sală de lectură, astfel că volumele nu pot fi împrumutate acasă. Pentru a avea acces la fondul de carte existent în instituţia culturală, nu este necesară o fişă de înscriere. Iubitorii de lectură pot păşi pragul bibliotecii de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 – 17:00. Inventarul bibliotecii poate fi consultat (până la apariţia paginii web) şi în baza unei simple solicitări pe pagina de Facebook a Muzeului Municipal Călăraşi.
Evenimente ce vor avea loc în cadrul muzeului până la finalul acestui an
Până la sfârşitul anului, Muzeul Municipal Călăraşi va găzdui o serie de evenimente. Astfel, va avea loc deschiderea anului cercetăşesc, în colaborare cu Asociaţia Cercetaşii Creştini ai României, care îşi desfăşoară săptămânal activităţile în interiorul muzeului. În această lună va fi demarat un proiect în colaborare cu Centrul Cultural Judeţean Călăraşi, mai exact cu trupa de teatru a instituţiei, „Trepte”, proiect care va consta într-un atelier scenografic de realizare a unor piese de decor pentru piesele coordonate de Ştefan Niţu. De asemenea, de Ziua Armatei (25 octombrie), începând cu ora 11:30, muzeul va găzdui lansarea de carte „Ilie Ştefan Rădulescu”. Totodată, se va desfăşura a treia ediţie a expoziţiei de fotografie al profesorilor de geografie denumită „Artgeografica”. Conducerea instituţiei culturale doreşte să organizeze, din nou, concursul „O, brad… frumos!”, prin care călărăşenii talentaţi pot realiza un pom de Crăciun tradiţional sau din materiale neconvenţionale.