Poliţiştii de prevenirea criminalităţii şi cei rutieri sunt alături de elevi în programul educaţional naţional “Şcoala Siguranţei Tedi”, prin intermediul căruia copiii de clasa I însuşesc informaţii utile pentru siguranţa personală.
Poliţiştii de prevenire şi de poliţie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi continuă activităţile din programul educaţional naţional “Şcoala Siguranţei Tedi”. Întâlnirile din ultimele săptămâni au avut loc cu elevii clasei I ai şcolilor generale din comunele Roseţi şi Curcani. Celor mici le-a fost prezentată o lecţie practică de educaţie rutieră, desenele lor reprezentând autospeciale de poliţie fiind expuse şi premiate. Copiilor le-au fost indicate regulile de circulaţie elementare pentru siguranţa lor: cum să se deplaseze pe drumurile publice în calitate de pietoni, pasageri în autoturism şi în autobuz sau în calitate de biciclişti. Poliţiştii recomandă respectarea regulilor de circulaţie elementare pentru un mic participant la trafic: în calitate de pieton: se poate deplasa pe trotuar sau pe calea pietonală. În lipsa acestuia, poate folosi pentru deplasare marginea părţii carosabile, pe partea stângă a drumului, în sensul acestuia de mers, circulând în şir, unul după altul, traversarea drumul public se face pe trecerea pentru pietoni, după ce se asigură că o poate face în siguranţă; în calitate de pasager în mijlocul de transport: dacă se duce la şcoală cu autobuzul, copilul trebuie să aştepte liniştit mijlocul de transport în comun, să aibă răbdare până ce acesta opreşte în staţie, să urce civilizat în acesta şi, la coborâre, în nici un caz să nu treacă prin faţa sau prin spatele vehiculului – conducătorii auto nu îl pot vedea; în calitate de pasager în autoturism: trebuie să poarte întotdeauna centura de siguranţă şi să nu distragă atenţia şoferului. Dacă este mai mic de 12 ani nu are voie să stea pe scaunul din dreapta faţă. Trebuie să urce în maşină de pe trotuar sau marginea părţii carosabile şi să se asigure la deschiderea uşii; să nu se urce în autoturisme necunoscute, indiferent de promisiunile sau încurajările conducătorului auto; mersul cu bicicleta: copilul care circulă cu bicicleta trebuie să poate elementele de protecţie (cască, genunchiere, cotiere, mănuşi) şi să echipeze vehiculul cu elemente reflectorizate şi sonore. Să semnalizeze întotdeauna intenţia de virare, prin braţul ţinut orizontal, drept sau stâng, în funcţie de natura virajului; trebuie să ţină cel puţin o mână pe ghidon şi picioarele pe pedale; să circule pe pista specifică, iar în lipsa acesteia pe carosabil, nu paralel cu alt participant şi să fie tot timpul să fie vigilent; în timpul condiţiilor nefavorabile, copii pot folosi, pentru deplasare, trotuarul.
La nivelul judeţului Călăraşi sunt implicate în program 13 unităţi de învăţământ, cu 731 de elevi de clasa I şi are drept scop transmiterea şi însuşirea informaţiilor privind siguranţa copiiilor la domiciliu, la şcoală şi pe stradă. Activităţile educative se desfăşoară până în luna iunie 2016.
Programul “Şcoala Siguranţei Tedi” este inițiat şi organizat de Tymbark Maspex România și Tedi, în parteneriat cu Poliţia Română și Ministerul Educației Naţionale și Cercetării Științifice. Acesta se concentrează pe identificarea potențialelor riscuri, prezentându-le elevilor și părinților acestora pericolele care îi pot afecta pe cei mici, acasă, la școală sau în vacanţă, precum şi modalităţile de prevenire.
Copiii sunt implicaţi în activităţi informativ-educative coordonate de învăţători, cu sprijinul reprezentanţilor Poliţiei Române, iar Tedi asigură suportul didactic prin materiale educative complexe şi atractive pentru elevi.