Inspectorii ITM Călăraşi au aplicat amenzi de 6.000 de lei, pentru muncă la negru

În perioada 5 – 9 decembrie 2016, Inspectoratul Teritorial de Muncă din Călăraşi a efectuat controale în următoarele domenii de activitate: comerţ, agricultură, transporturi, construcţii.
În domeniul relaţiilor de muncă, au fost verificaţi 22 de angajatori, fiind aplicate două sancţiuni contravenţionale, în valoare de 6.000 de lei, pentru muncă fără forme legale. De asemenea, au fost dispuse 20 de măsuri cu termene precise de rezolvare. În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 17 controale, 15 angajatori au fost sancţionaţi şi s-au aplicat 30 de măsuri cu termene precise de rezolvare.
La nivel naţional, Inspecţia Muncii a desfăşurat controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1.029.100 de lei, fiind depistate 482 de persoane care lucrau la negru. Astfel, în domeniul relaţiilor de muncă, s-au aplicat amenzi în valoare de 760.100 de lei, din care 486.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale, inspectorii au făcut trei propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 268 de angajatori. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 269.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale 80 de evenimente, care, în urma cercetărilor efectuate de inspectori, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. De altfel, au fost sancţionaţi 717 angajatori în domeniu.