Părinţii care ajung cu micuţii la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Pediatrie Călăraşi au o mare surpriză. Nimeni nu vine să le consulte copilul, indiferent cât de gravă este starea micuţului. Motivul? Nu există medic de gardă pediatru la UPU. Există doar medic pe Secţia Pediatrie, care, de cele mai multe ori, refuză să coboare la Urgenţe.
Mai mulţi părinţi s-au plâns că la UPU Pediatrie nu este niciun medic de gardă care să le consulte copiii. Eşti întrebat de la uşă: “Internare sau doar consult? Medicul nu coboară doar pentru consultaţie!”. Întrebarea noastră este următoarea: Nu medicul stabileşte dacă se impune internarea în urma unui consult? Cum este posibil să mergi cu un copil la Urgenţe şi medicul să refuze să coboare de pe secţie la consult? Este vorba despre copii! Vineri, 2 octombrie a.c., doctoriţa Minodora Miron, şefa Secţiei Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi, a refuzat să coboare la UPU Pediatrie să consulte un copil care prezenta febră, dureri de cap şi de urechi, pe motiv că „vede doar urgenţele 0”. Un copil cu febră este o urgenţă 0! Văzând starea micuţului, asistenta de la Camera de Gardă a sunat pe secţie să cheme medicul. I s-a răspuns că doamna doctor este la vizită (ora 10:15) şi nu poate. Vizita pacienţilor se face în general la ora 08:00. Mai mult, jos la Unitatea de Primiri Urgenţe era o fată, în jur de 14 ani, care aştepta ca medicul pediatru să coboare pentru internare, încă de la ora 06:00. Pe la ora 10:20, au sunat de pe Secţia Pediatrie să urce fata pentru internare, pentru că doctoriţa Miron nu putea nici atunci să coboare. În această situaţie, părinţii sunt îndrumaţi către cabinete medicale private, acolo unde pot primi ajutorul disperat pe care îl căutau la Urgenţe. De cele mai multe ori sunt îndrumaţi la spitalele din Bucureşti. Cum poţi pleca la drum cu un copil cu febră? Dacă părinţii nu au bani sau mijloc de transport pentru a se deplasa de urgenţă la Bucureşti? Pentru ce mai avem UPU Pediatrie Călăraşi?
În urmă cu ceva timp, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi, dr. Dan Romulus Şerban, trimitea o adresă colegilor de la „Jurnalul de Călăraşi” .
„În atenţia dr. Miron Minodora, dr. Cotic, dr. Arghirescu, referitor la afirmaţiile făcute în adresa dvs nr. 11729/20.07.2015, vă comunic următoarele:
‘Activitatea în UPU nu trebuie făcută în programul de dimineaţă’
Cu o singură condiţie: ca ambulatorul de pediatrie să funcţioneze în programul de dimineaţă. Cum afacerile personale, reprezentate de cabinetele private ce vă aparţin, v-au făcut să anulaţi activitatea din ambulatorul integrat al spitalului, pacienţilor 0 – 18 nu le rămane să vină pentru consultaţie în UPU pediatrie. Pe scurt, noi nu vrem să facem nici ambulator (că avem afaceri), nici nu vrem să asigurăm UPU pediatrie căci ne obosim suplimentar şi trebuie să fim odihnite pentru orele de consultaţie la cabinetele personale. Trebuie să-i anunţăm pe călărăsenii minori că nu au voie să se îmbolnăvească decât în orele de gardă de la pediatrie dacă nu, nu pot fi văzuţi nici în ambulator nici în UPU. Şi că decizia vă aparţine!
‘E umilitor să semnăm condica la cabinetul managerului’
Cu o singură condiţie: să respectaţi firesc programul de lucru. Acest fapt v-ar permite să nu mai fiţi atât de conflictuale în a vă face meseria în UPU pediatrie (când realmente aţi închis ambulatorul spitalului cu pierderile financiare corespunzătoare pentru spital) şi să faceţi vizita pacienţilor într-un program normal şi nu la ora 12:30 (după afirmaţiile dr. Miron) când de fapt este programul de masă al pacienţilor (ca să enumăr doar câteva). Poate că nu este lipsit de interes să amintim că dacă vineri d-na dr. Cotic a intrat pe poarta spitalului la ora 08:35, d-na dr. Arghirescu la ora 08:57, iar d-na dr. Miron după ora 09:25, iar situaţia s-a repetat (parţial) şi în ziua de luni, când d-na dr. Arghirescu nu era încă prezentă pe secţie nici la ora 08:35.
‘Reclamaţii privind limbajul managerului’
În privinţa limbajului, trebuia să vă reamintesc tonul doamnelor dr. Miron şi dr. Cotic care se simţeau umilite că trebuie să semneze condica la cabinetul managerului. Nu se simt umilite că încalcă sistematic programul, nu se simt umilite că produc pagube spitalului, financiare, dar şi morale tensionând relaţia cu pacienţii şi cu colegii de serviciu (medicii din UPU general, medicii din UPU ginecologie deservit de secţia de ginecologie, care-şi îndeplinesc cu credincioşie sarcinile), nu se simt umilite atunci când dr. Arghirescu susţine că trebuie să li se pună un pat în UPU pediatrie deoarece sunt excedate de muncă de 3 – 4 ore zilnic. NU!!!. Deşi susţineţi că sunteţi umilite pentru că semnaţi condica la managerul spitalului, voi verifica prezenţa dvs. la serviciu în fiecare zi fără a considera că aceasta este o acţiune de umilire a personalului, ci doar de repunere a activităţii secţiei de pediatrie în limitele unui comportament decent şi o îndeplinire a sarcinilor ce-mi revin. Dacă dvs. nu aţi înţeles că aţi adus prejudicii repetate spitalului, că sunteţi una dintre secţiile celebre naţional pentru mizeria pe care aţi patronat-o, eliminată cu eforturi de Consiliul Judeţean, înseamnă că nu aţi înţeles că de fapt administraţi catastrofal activitatea de pe secţia de pediatrie.
Nu trebuie să existe niciun dubiu că vor exista şi măsuri corespunzătoare, legale, împotriva unor atitudini care nu numai că nu vă fac cinste, ci chiar lovesc în interesele spitalului. E desigur dreptul dumneavoastră de a anunţa Consiliul Judeţean. Deşi ştiu că mintea omului este perversă, mărturisesc că sunt foarte curios cum veţi reclama întârzierile majore la program, plecatul după câteva ore în care vă odihniţi pe secţia de pediatrie şi refuzaţi să vă faceţi meseria în UPU, cum veţi motiva cerinţa de remodelare a legilor în vigoare, cum veţi reclama faptul că nu vă faceţi datoria nici ambulatorul de specialitate şi nici în UPU pediatrie, cum veţi reclama faptul că toate trei (înţeleg că e conducere colectivă din moment ce semnaţi toate trei) aţi venit în perioada de contractare cu CJAS să anunţaţi (şantajaţi practic) că dacă veţi fi nominalizate în contractul cu CJAS pentru ambulatorul integrat, veţi demisiona (ameninţare fără suport, având în vedere că pacienţii spitalului reprezintă de fapt sursa de pacienţi pentru cabinetele proprii), cum veţi argumenta că sunteţi excedate de muncă, dar programul dvs. este redus la câteva ore şi acelea întrerupte de numeroase înţelegeri şi deplasări (de ex. numeroase gărzi sunt făcute în comun, 2 oameni pe gardă etc.). Ar fi interesant cum pot fi găsite cuvinte de suport pentru a motiva asemenea atitudini care pur şi simplu indignează! Şi ar mai fi interesant cum credeţi dvs că la Consiliul Judeţean veţi găsi înţelegere pentru ‘hăcuirea’ pur şi simplu a programului de lucru în funcţie de interesele proprii, cum credeţi că la Consiliul Judeţean se va dicta o altă măsură decât cea definită de lege (dacă nu există ambulator atunci trebuie asigurat UPU pediatrie, cum credeţi că se va da verde de la Consiliul Judeţean ca programul de lucru prevăzut în ROI-ul spitalului să fie încălcat). Vă asigur că, până la preluarea în totalitate a atribuţiilor şi aşa diminuate pe care vi le-aţi definit), vor continua controalele inopinate ce vor fi urmate de aplicarea sancţiunilor dictate de lege. Cu consideraţia faţă de persoanele care refuză să-şi facă datoria de medici şi să-şi respecte jurământul depus după absolvire”, Dan Şerban.
Mai nou, managerul spune că de vină este „lipsa de medici înregistrată la nivel naţional”
Mai nou, se pare că managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi, Romulus Dan Şerban, nu mai este aşa „pornit” să aplice legea şi să sancţioneze medicii, susţinând că de vină este „lipsa de medici înregistrată la nivel naţional”. Într-un interviu acordat zilele trecute colegilor de la Radio Voces Campi, managerul a declarat: „Problema este că pediatrele, în principiu, nu coboară în UPU. Nu există medic pediatru la Urgenţe. Vă spun eu ce se întâmplă, se întâmplă că nu există doctori în toată România şi, ca atare, nici acolo nu există doctori. Nu e prima chestie unde nu există doctori. Eu nu am doctor în ORL. Dacă el refuză să coboare, eu ce pot să fac? Dacă pleacă din pediatrie, nu mai este deloc medic pe pediatrie. Asta se întâmplă în realitate. Toţi medicii spun: ‘Dacă nu îmi convine, am plecat’. Dumneavoastră, presa, îi luaţi în braţe. Trebuia să coboare medicul, dacă nu se ducea el la medic sus. Am trei medici, dintre care în doi ani de zile, doi îmi pleacă la pensie nu am altceva ce să fac. Şi mai rămâne un singur medic pe tot judeţul, dr. Cotic. Şi atunci ia măsuri asupra unuia care spune: ‘Dacă vreau, mă pensionez şi mâine’, care are şi cabinet privat”. Managerul spune că Guvernul ar avea partea lui de vină: “Atitudinea asta este încurajată de la nivelul Guvernului care le-a permis să aibă cabinete particulare în detrimentul spitalului. De acolo e atitudinea asta. Cabinetul lui are prioritate de contract faţă mine ca spital, pe pediatrie. Dar nu intri în contract cu Casa în detrimentul spitalului. N-au fost în stare să facă asta. Situaţia asta nu este doar la Călăraşi, situaţia asta e peste tot. Că doar n-o fi Călăraşiul singurul spital care nu are medici. Eu nu trebuie să fac nimic pentru că sunt legat de mâini şi de picioare. În momentul în care el îmi spune că plec şi poate să plece în momentul ăla s-a terminat cu toţi copiii de pe raza judeţului. Eu îmi asum răul, dar asumaţi-vă şi dumneavoastră ca presă răul pe care mi-l asum şi eu. Cinci oameni dintre dumneavoastră îi sprijină. În niciun caz nu o să se facă ordine. Dacă apare unul dintre dumneavoastră, care nici măcar nu ştie legea, şi se apucă el şi comentează… ”. Dacă în urmă cu ceva timp managerul părea că nu ştie de această problemă de pe secţia de pediatrie, câteva minute mai târziu îşi aminteşte că: “Au mai venit cazuri şi au venit la mine şi au reclamat. Deci asta este. Sunt mai mulţi care au reclamat. Dacă aduceţi dumneavoastră doctori, eu iau măsuri imediat, dar aduceţi dumneavoastră. Eu trebuie să joc între cele două variante şi încerc să iau o decizie care e pe medie, în aşa fel încât să nu îi deranjez nici pe ceilalţi, dar să fac cât de cât bine şi pentru pacienţi. Asta e rolul meu câtă vreme legislaţia nu mă acoperă. Altfel nu pot să fac eu armată câtă vreme legislaţia e în favoarea medicilor.”
Specializarea „urgente” e una, specializarea UPU e alta.
Daca paraseste sectia (coboara), dupa-aia iar problema: de ce nu-i pe sectie? Isi depaseste atributiile si nu-si indeplineste obligatiile de serviciu!
Doar bosorogii fara posibilitatea de a evada si handicapatii mintal mai raman in sistemul asta…
ma pis pe neamu ei