Directorul societăţii Ecoaqua: “Sursa de apă din Lehliu – Gară conţine tot ce e mai rău din punct de vedere chimic”

Locuitorii din oraşul Lehliu – Gară au o problemă cu apa potabilă. În anumite zone, apa ajunge cu un miros ciudat. Autorităţile încearcă să stabilească dacă apa miroase a clor sau a hidrogen sulfurat şi să rezolve problema. Directorul firmei Ecoaqua, Cezar Neagu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu poate exista o apă mai rea, ca sursă, decât cea din Lehliu – Gară. “Apa din puţurile de forare conţine tot ce se poate imagina mai rău în materie de chimie: hidrogen sulfurat, mangan, fier, amoniu etc.”, a precizat directorul Neagu.

În momentul de faţă, din cauza dezvoltării rapide a oraşului, staţia de epurare a apei din Lehliu – Gară funcţionează la capacitatea maximă. “Nimeni nu se aştepta ca Lehliu să se dezvolte aşa mult, ţinând cont că aici s-a deschis Staţia de Biocombustibil, consumul de apă a crescut mult faţă de estimările noastre şi suntem cu staţia la limita maximă. În orice moment este posibil să păţeşti ceva”, a declarat Cezar Neagu. În prezent, autorităţile încearcă să identifice din ce cauză apa are miros în anumite zone, dacă este vorba despre depuneri pe ţevi sau scăpări în reţeaua de apă. “Am trecut la acţiunea de spălare a reţelelor vechi. Sunt 6 kilometri de reţele vechi din fontă sau oţel, corodate şi supradimensionate. În ele apa stagnează, nu are viteză de circulaţie, iar, în momentul în care ai un şoc în tensiune, se activează toate depunerile de acolo. Deja 2 kilometri de conductă i-am spălat cu o firmă din Lehliu şi se simte. Am mai programat încă 2 kilometri în perioada octombrie – noiembrie. Am stabilit cu primăria să schimbăm încă vreo 200 de metri de conductă”, a susţinut directorul Ecoaqua. La momentul actual, angajaţii societăţii Ecoaqua monitorizează în permanenţă calitatea apei din Lehliu – Gară. “Am luat măsura monitorizării permanente, iar chimiştii de la Ecoaqua sunt în zonă şi au sarcină, inclusiv noaptea, să preleveze probe din reţea. Am stabilit că vom demara o acţiune în zonele în care se reclamă, vom merge şi vom lua analize pe loc să vedem cauza mirosului”, a afirmat directorul Neagu.

Filipescu: “Apa este potabilă, dar pute!”

 În legătură cu acest subiect, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu – George Filipescu, a menţionat că: “Apa este potabilă, dar pute. Apa miroase a hidrogen sulfurat. Apa scoasă din puţuri este plină de hidrogen sulfurat şi există posibilitatea unor scăpări în reţea. Săptămâna aceasta se va organiza o nouă întâlnire pentru a dezbate problema apei din Lehliu – Gară şi sperăm să aflăm exact dacă apa miroase a clor sau a hidrogen sulfurat. Problema este că apa iese bună din staţie şi ajunge în anumite locuri cu miros de hidrogen sulfurat”. Contactat telefonic, primarul oraşului Lehliu Gară, Iulian Iacomi a declarat că, în ultima perioadă, s-a observat o îmbunătăţire a calităţii apei. “Au fost efectuate spălări pe reţea şi acest lucru se simte. Apa nu mai miroase aşa urât”, a precizat primarul Iacomi.

lehliu gara