Criminalul în serie de la Rasa condamnat la închisoare pe viaţă

Tribunalul Călăraşi a hotărât prin Sentinţa penală nr. 153 din 8 octombrie 2015, condamnarea inculpatului Strungaru Ionuţ Artur la pedeapsa închisorii pe viaţă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omor calificat, viol şi violare de domiciliu. În data de 16 februarie 2016, hotărârea instanţei de fond a rămas definitivă la Curtea de Apel Bucureşti prin retragerea apelului de către inculpat. Reamintim că inculpatul a fost trimis în judecată de către procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la data de 30 iunie 2015 pentru două fapte de omor săvârşite, pe fondul consumului de alcool, asupra a două persoane de sex feminin, în vârstă de 82, respectiv 71 de ani, infracţiuni comise în perioada 2008-2009, în satul Rasa din comuna Grădiştea, judeţul Călăraşi. Artur Ionuţ Strugaru ispăşeşte deja o altă pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru omor.

Procurori Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Strungaru Ionuţ Artur (arestat în altă cauză) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omor calificat, viol, violare de domiciliu, tentativă la tâlhărie calificată, tâlhărie calificată, distrugere.

 Bătrână violată, bătută şi aruncată de vie în fântână

Până să primească pedeapsa cu închisoare pe viaţă, Strungaru Ionuţ Artur se afla deja în temniţă fiind condamnat de Tribunalul Călăraşi, în august 2010, la 20 de ani de închisoare pentru violarea şi uciderea unei femeie de 81 de ani din localitatea Grădiştea. În urma administrării probelor din dosar, procurorii au constatat că în seara de 28 martie 2009, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, inculpatul Strungaru Ionuţ Artur a pătruns, prin escaladarea gardului, în curtea locuinţei numitei G.M. (din localitatea Grădiştea, judeţul Călăraşi), în vârstă de 81 de ani, şi a forţat uşa de la casa acesteia şi a surprins-o pe victimă în timp ce dormea. După aplicarea mai multor lovituri cu pumnii şi picioarele în diverse zone ale corpului, manevre prin care şi-a asigurat controlul asupra victimei, inculpatul a întreţinut raporturi sexuale cu aceasta. După consumarea acestor acte, inculpatul a transportat victima, aflată în viaţă, din locuinţă în curte, unde a aruncat-o în puţul fântânii”, a informat Biroul de presă al Parchetului instanţei supreme. Concluziile raportului medico-legal de necropsie au reţinut că moartea victimei G.M. a fost violentă, bătrâna murind înecată.

Bătrână violată şi omorâtă în bătaie/cadavrul a fost ascuns sub pat

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: În data de 8 septembrie 2008, Strungaru Ionuţ Artur a consumat băuturi alcoolice la un bâlci organizat în municipiul Călăraşi. În cursul serii s-a întors în localitatea de domiciliu situată în judeţul Călăraşi, unde a continuat să consume băuturi alcoolice. În timpul nopţii, a luat decizia să intre în locuinţa victimei P.N. (în vârstă de 82 de ani), consăteană de-a sa, cunoscând faptul că aceasta locuieşte singură. Astfel, a intrat în curte prin escaladarea gardului de la stradă şi apoi a pătruns în casă, forţând una din uşile de acces cu umărul şi piciorul şi trăgând, totodată, de clanţă. În contextul acţiunii de forţare a uşii, clanţa din exterior s-a rupt, fiind găsită a doua zi în curte. Inculpatul a căutat bani sau alte valori în prima cameră, după care a trecut în camera în care victima dormea. S-a deplasat la aceasta, a trezit-o prin aplicarea unor lovituri cu pumnii în faţă şi a somat-o să-i spună unde ţine banii. Neprimind un răspuns satisfăcător, inculpatul a continuat să lovească victima în zona feţei şi a coastelor. Pentru a-i atenua ţipetele, acesta i-a pus perna peste faţă, iar la un moment dat i-a aplicat un căluş improvizat, scop în care a folosit furoul acesteia. Inculpatul a dezbrăcat victima de lenjeria intimă şi a violat-o. După consumarea raportului sexual, bănuind că victima l-ar putea recunoaşte, inculpatul a continuat să o lovească până când aceasta a decedat ca urmare a agresiunilor, după care a lăsat cadavrul ascuns parţial sub pat. Ulterior, inculpatul s-a spălat de sânge la o fântână din apropierea domiciliului său, după care s-a culcat, iar a doua zi a ars hainele purtate la comiterea faptei, în curtea casei. Potrivit Raportului de expertiză medico-legală întocmit în cauză, moartea numitei P.N. a fost violentă, ea s-a datorat asfixiei mecanice cu aspirat sanguin, consecutivă unui traumatism cranio-cerebral cu fractură de piramidă nazală.

 Bătrână omorâtă cu lovituri de ciocan în cap apoi incendiată

A doua crimă a avut loc în seara de 8 mai 2009, când Strungaru Ionuţ Artur s-a deplasat la un bar din localitatea de domiciliu  pentru a viziona un meci de fotbal, care a început la ora 21:00. A consumat băuturi alcoolice, iar cu câteva minute înainte de pauză s-a deplasat la locuinţa victimei M.N. (în vârstă de 71 de ani), despre care ştia că locuieşte singură. A pătruns în casă prin escaladarea gardului şi forţarea uşii de acces, după care a căutat bani în prima cameră. În continuare, s-a deplasat în camera în care victima dormea cu televizorul pornit. Având în vedere că victima s-a trezit şi a început să ţipe, inculpatul a lovit-o în cap cu o săpăligă luată de la faţa locului, iar apoi a întrebat-o unde se găsesc banii. Întrucât victima i-a spus în mod repetat că nu are bani, inculpatul a continuat să o lovească în zona capului, cu săpăliga şi cu un ciocan găsit în cameră. Inculpatul a adunat covoarele existente în două camere şi le-a aşezat deasupra victimei, după care le-a dat foc. Şi-a însuşit telefonul mobil aparţinând acesteia, iar pe traseul de ieşire din casă a observat o butelie de gaz sigilată. A desfăcut sigiliul şi a dat drumul la gaz, în ideea producerii unei explozii. Ulterior, s-a întors la barul de unde plecase şi a mai comandat băuturi alcoolice. A doua zi a aruncat hainele pe care le-a purtat cu ocazia comiterii faptei, iar telefonul mobil sustras l-a aruncat în WC-ul săpat în curtea unei familii din aceeaşi localitate. Raportul de expertiză medico-legală întocmit în cauză a concluzionat că moartea numitei M.N. s-a datorat şocului combustional, consecinţa unor arsuri prin flacără urmate de carbonizare  victimei; leziunile traumatice care au dus la deces s-au produs prin flacără şi nu sunt specifice unei explozii.

Tragedii fără precedent în satul Rasa

 Evenimentele tragice petrecute în satul rasa în perioada 2008-2009, sunt fără precedent. În afară de cele trei bătrâne omorâte prezentate în rechizitoriu a mai existat o bătrână a scăpat cu viaţă după ce a fost bătută crunt. Femeia se pare că prezenta probleme psihice, iar declaraţiile ei nu au putut constitui probă.