Copiii de până la 15 ani sunt cei mai afectaţi de viroze şi penumonii

Conform informaţiilor furnizate de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Călăraşi, în perioada 29 septembrie – 6 octombrie a.c., la nivelul judeţului nostru au fost înregistrate 175 de cazuri de pneumonie şi 928 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, cei mai afectaţi fiind copiii de până la15 ani. De mâine, medicii de familie vor intra în posesia dozelor de vaccin împotriva gripei.

Fluctuaţiile de temperatură din ultima perioadă au afectat foarte mulţi călărăşeni. Potrivit datelor de la DSP, situaţia nu este una alarmantă, fiind asemănătoare cu cea din aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, în intervalul 29 septembrie – 6 octombrie a.c., la nivelul judeţului au fost înregistrate 175 de cazuri de pneumonii, din care 45 la grupa de vârstă 0 – 4 ani, 34 la grupa de vârstă 5 – 14 ani, 53 la 15- 49 de ani, 17 la grupa de vârstă 15 – 49 de ani şi 26 de cazuri la persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Totodată, din totalul cazurilor de pneumonii înregistrate, 33 au necesitat internare. De asemenea, în aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 928 de cazuri de infecţii acute alte căilor respiratorii superioare, din care 362 la grupa de vârstă 0 – 4 ani, 396 la grupa de vârstă 5 – 14 ani, 142 la grupa de vârstă 15 – 49 de ani, 10 la grupa de vârstă 50 – 64 de ani şi 18 la persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Din totalul cazurilor de viroze înregistrate, cinci au avut nevoie de spitalizare, din care trei la grupa de vârstă 0 – 4 ani şi două la grupa de vârstă 5 – 14 ani. Până în prezent, nu a fost raportat niciun caz de gripă şi nici nu au fost prelevate probe de laborator. Cazurile de îmbolnăvire înregistrate în decursul săptămânii trecute se încadrează în graficele din anii anterior, fapt pentru care nu reprezintă un semnal de alarmă. Trebuie să menţionez că cei mai afectaţi în această perioadă sunt copiii. Deci, părinţii trebuie să le acorde o îngrijire suplimentară acestora astfel încât să prevină o eventuală îmbolnăvire pentru că avem destul de multe internări la copii. Şi pentru preumnire şi pentru IACRS-uri (n.r. infecţii acute ale căilor respiratorii superioare). De luni (n.r. – astăzi, 12 octombrie) vom trimite maşina să ridice dozele de vaccin pentru campania antigripală, iar de marţi vom începe să le distribuim în teritoriu. Sperăm ca cel târziu lunea viitoare să demarăm campania”, a declarat medicul primar epidemiolog din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică din Călăraşi, dr. Camelia Truică.

Astăzi, 12 octombrie, DSP Călăraşi va intra în posesia celor 9.060 de doze de vaccin antrigripal. De menţionat ar fi faptul că din acestea, 260 vor fi repartizate celor din MAI, iar 8.800 furnizorilor şi medicilor de familie. De mâine, Direcţia de Sănătate Publică din Călăraşi va începe distribuirea dozelor de vaccin antigripal către cabinetele de medicină de familie din judeţ pentru a demara campania de vaccinare.