Cod galben pe Dunăre/Autorităţile locale monitorizează digurile de protecţie

Pentru perioada 9 – 18 martie, a fost instituită avertizarea hidrologică Cod Galben de inundaţii pe Dunăre. În acest interval se vor înregistra creşteri de debite şi niveluri cu depăşirea Cotelor de apărare pe fluviul Dunărea, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi. Avertizarea Cod Galben de inundații este valabilă pe tot sectorul românesc al Dunării, aval de Sistemul Hidroenergetic și de Navigație (S.H.E.N.) Porțile de Fier, din județele Mehedinți, Dolj, Olt,  Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Constanța și Tulcea.

 “Am intrat în faza I de apărare”

Directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Călăraşi, Viorel Roman, ne-a declarat că în momentul de faţă s-a intrat în faza de apărare cu trei incinte: Jegălia Gâldău, Călăraşi – Răul şi Borcea de Sus. “Digurile sunt monitorizate în permanenţă de cantonierii noştri pe care i-am preluat de la ANIF (n.r. – Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare). Apa a pătruns la dig, pe porţiuni, pe o treime din taluz. Am lucrat la terasamente, infiltraţii şi câteva vizuini de bursuc”, a precizat directorul Roman. Conform informaţiilor primite de la reprezentanţii SGA Călăraşi, Dunărea va depăşi cota de atenţie stabilită la 550 de centimetri, prima dată în municipiul Olteniţa, în incinta Olteniţa – Surlari – Dorobanţu. Vârful viiturii va fi atins, în judeţul Călăraşi, duminică, 13 martie, sau luni, 14 martie.

 Monitorizare în cartierul Măgureni 

Reprezentanţii Primăriei Municipiului Călăraşi ne-au declarat că în prezent se monitorizează digul din zona cartierului Măgureni şi a gropii de gunoi. La data de 10 martie a.c., în dreptul municipiului Călăraşi, la kilometrul 270, Dunărea prezenta o cotă de 508 centimetri, în creştere cu o tendinţă de 25 – 35 de centimetri în următoarele două zile. “Când se va atinge cota de atenţie stabilită pentru municipiul reşedinţă de judeţ, monitorizarea digurilor se va face din oră în oră sau o dată la trei ore, în funcţie de debitul înregistrat. În prezent nu sunt înregistrate probleme”, ne-au precizat reprezentanţii Primăriei Municipiului Călăraşi. În această perioadă, este necesară o monitorizare atentă a evoluției situației hidrometeorologice și respectiv a comportării lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor.

Dunarea