Centrul de Asistenţă Medico-Socială Călăraşi funcţionează la capacitate maximă

În cadrul şedinţei membrilor Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice a fost dezbătut subiectul “Unităţile medico-sociale în slujba vârstnicilor aflaţi în neputinţe. Creşterea gradului de ocupare din aceste unităţi şi influenţa acestui indicator în degrevarea unităţilor spitaliceşti de costuri”. Reprezentanţii Centrului de Asistenţă Medico-Socială Călăraşi au prezentat situaţia actuală a instituţiei, dar şi detalii legate de funcţionalitatea acesteia. Centrul de Asistenţă Medico-Socială s-a înfiinţat în anul 2006, prin Hotărârea nr. 53 a  Consiliului Judeţean Călăraşi din 28.06.2006, în baza Hotărârii Guvernului nr. 412/02.03.2003. Obiectivul acestui centru este de a acorda un ajutor gratuit şi adaptat persoanelor aflate în dificultăţi socio-familiale şi în situatii de handicap. În ceea ce priveşte organigrama, la Centrul de Asistenţă Medico-Socială sunt doi medici primari, opt asistenţi medicali, zece infirmiere, o îngrijitoare, un psiholog şi un asistent social. În prezent se fac demersuri pentru angajarea unui asistent medical fizio-kinetoterapeut care să asigure serviciile medicale din cabinetul de recuperare care a fost pus în funcţiune în luna septembrie a anului 2014.

Acest personal asigură servicii medico-sociale pentru un număr de 25 de pacienţi, asta însemnând că centrul funcţionează la capacitate maximă (25 de paturi). Majoritatea persoanelor internate în acest centru sunt bărbaţi cu vârste cuprinse între 60 şi 70 de ani. Şase pacienţi se confruntă cu maladia Alzheimer şi două persoane sunt nevăzătoare. Bolnavii primesc medicaţie din bugetul unităţii şi parţial din venituri proprii. Unii dintre pacienti au o perioadă foarte lungă de internare (ani de zile). De exemplu, trei pacienţi sunt internaţi în centrul încă din anul 2007.

În anul 2015, 21 de persoane s-au internat. Dintre acestea, trei s-au externat şi s-au întors în centru la un anumit interval de timp, iar trei nu au mai revenit. Pentru un pacient s-a reuşit transferul la Căminul de Bătrâni “Sfântul Antim Ivireanul”, iar pentru ceilalţi nu s-a reuşit mutarea lor în alte centre sociale. Accesibilitatea în centru se referă la persoane fără familie, venituri şi locuinţă, cu afecţiuni cronice. În principal sunt persoane internate dintr-o altă unitate medicală. La solicitarea altor unităţi medicale, pacientul este evaluat medical şi social, se întocmeste o fişă de evaluare medicală care necesită avizul medicului şi aprobarea directorului unităţii. Din acest punct de vedere sunt situaţii care depăşesc posibilităţile centrului (numărul de paturi limitat, afecţiunile medicale complexe, medicaţia insuficientă, personalul insuficient). În aceste condiţii, datorită profesionalismului persoanelor şi în limita bugetului alocat, pacienţii sunt stabilizaţi din punct de vedere medical. Ei au acces în permanenţă la asistenţă medicală şi sunt transferaţi la o unitate sanitară de profil ori de câte ori este nevoie. În acest fel, pacienţii internaţi au riscuri reduse de a face complicaţii.