Călărăşenii s-au distrat pe cinste la Festivalul „Hora Mare”

Călărășenii s-au distrat pe cinste la Festivalul Internațional de Folclor „Hora Mare”, care s-adesfășurat în perioada 12-15 august 2016. Timp de 4 zile, municipiul nostru a fost îmbrăcat în straie de sărbătoare.

 Ajuns la cea de-a 24-a ediție, festivalul „Hora Mare” a găzduit nouă  țări care și-au prezentat porturile și tradițiile prin coregrafii spectaculoase: Georgia (ansamblul „Sikharulli”), Vietnam (ansamblul “Green Coconut”), Letonia (ansamblul “Egle”), Bosnia- Herţegovina (ansamblul “Lijese”), Slovacia ( ansamblul “Stropkovcan”), Serbia (ansamblul “Tradicija”), Israel (ansamblul “Salma Folklore Dancing”), Turcia ( ansamblul “Aegean Folk Hanci Halkoyunlari G.S.K.”), Spania (ansamblul “Ibai Lorak Dantza Taldea”) şi România.

Cele mai reprezentative ansambluri din judeţ, pe scena călărăşeană

 România a fost reprezentată de următoarele ansambluri folclorice: “Bărăganul”, care aparţine Centrului Cultural Judeţean Călăraşi, “Spicul Dorobanţu” (comuna Dorobanţu), “Brâuleţul Dunării” (comuna Grădiştea), “Hora” ( comuna Independenţa), “D&D” (comuna Nana), „Giurca” ( comuna Vâlcelele), “Cununa” şi “Mugurelul” (comuna Spanţov), “Ghiocelul” (Palatul Copiilor Călăraşi), “Unirea” (comuna Unirea). Pe scenă au urcat cele mai reprezentative ansambluri din județul Călărași, care au promovat folclorul specific zonei Bărăganului. Ansamblul Folcloric „Bărăganul”, precum și Taraful Folcloric „Bărăganul”, ale Centrului Cultural Judeţean Călărași, au participat la festival cu un program complex, plin de culoare, de dansuri și muzică tradițională autentice.

Cei mai îndrăgiţi interpreţi au susţinut recitaluri

În prima zi de spectacol s-a desfășurat Parada Portului Popular, Andra A. și Petrică Mâţu Stoian au susținut recitaluri, după care, festivalul a fost deschis, în mod oficial, cu intonarea imnurilor și cu prezentarea unui scurt moment folcloric pregătit de toate ansamblurile participante. În a doua zi a festivalului, ansamblurile străine au performat pe scenă alături de ansamblurile folclorice românești din comunele Nana și Dorobanțu și au cântat solista de muzică etno Aida şi cunoscutul Constantin Enceanu. Pe data de 14 august, Nineta Popa și Elena Merișoreanu și-au dat întâlnire cu locuitorii municipiului Călărași, iar în ultima zi a festivalului, atmosfera a fost întreținută de Radu Ille și formația Mândrele. Toate ansamblurile care au luat parte la marele eveniment, au fost premiate cu diplome, flori și plachete. Festivalul s-a încheiat cu un imens foc de artificii.

Alina Jipa: “A fost cea mai bună ediţie, a fost spectaculos totul”

 Managerul Centrului Cultural Judeţean Călăraşi, Alina Jipa, ne-a precizat că această ediţie a festivalului a fost cea mai bună de până acum. În afară de Israel şi Cipru de Nord, toate ţările au participat. În noaptea în care trebuiau să ajungă, ne-au dat mesaj că nu mai pot veni. Aveau bilete de avion, probabil că li s-a interzis să vină. A fost prima ediţie a festivalului din CIOFF. A fost cea mai bună ediţie de trei ani, de când sunt eu manager, cu ţări participante multe, cu spectacole mari în judeţ. S-au susţinut spectacole la Cuza Vodă, la Grădiştea, la Dorobanţu, la Unirea şi la Dragoş Vodă. A fost spectaculos totul. Multe ţări au fost în turneu, noi am inclus festivalul într-un turneu cu încă două judeţe, şi anume, Buzău şi Tulcea. La anul vom încerca să aducem şi mai multe ţări. Vrem să aducem America de Sud, Africa, dar e vorba şi despre contextul internaţional. Cei din Cipru de Nord aveau bilete de avion, ştiam ora la care trebuia să îi luăm din aeroport. Înainte să vină la Călăraşi, au participat la un festival în Turcia, exact când a fost acea lovitură de stat şi s-au speriat, au nimerit printre tancuri şi împuşcături, morţi, de aceea nu au venit la Călăraşi. Toată lumea fuge de evenimente neplăcute de acest gen. Am avut asigurată protecţie maximă la festival. Am avut comandament cu  toate instituţiile, am luat toate măsurile de siguranţă. Frumos a fost că în prima seară a avenit ambasadorul Serbiei, acesta a venit ca un cetăţean de rând, nu a venit cu însoţire. Important este că a  venit să îşi salute compatrioţii, prietenii, cetăţenii. Toate ţările vor să revină la Călăraşi. Au spus că este cel mai grandios festival la care au participat. S-au simţit importanţi, respectaţi, ne-au cântat româneşte, au dansat „Ardeleana”. A fost frumos.”, ne-a declarat Alina Jipa.

Din acest an, Festivalul Internațional de Folclor „Hora Mare” a fost integrat în circuitul mondial CIOFF (Consiliul Internațional de Organizare al Festivalurilor Folclorice). Evenimentul a  fost organizat de Consiliul Judeţean Călăraşi, prin Centrul Cultural Judeţean.