Ateliere de creaţie, la Biblioteca Judeţeană “Alexandru Odobescu” din Călăraşi

Zilele Europene ale Patrimoniului au fost organizate începând cu anul 1999, ca iniţiativă comună a Comisiei Europene şi a Consiliului Europei. Tema sărbătorii din acest an a fost “Rolul determinant al comunităţilor locale în activitatea de definire şi protejare a patrimoniului cultural”.

 Biblioteca Judeţeană “Alexandru Odobescu” din Călăraşi a sărbătorit cea de-a XXIV-a ediţie a Zilelor Europene ale Patrimoniului prin ateliere de creaţie. Astfel, cele patru secții ale bibliotecii (Filiala Orizont, Secția pentru copii, Sala de lectură și Secția pentru adulți) s-au reunit în demisolul Centrului Cultural Judeţean, la o manifestare care a adus în prim-plan meşteşugurile şi tradiţiile. La eveniment au participat copii şi părinţi, care au învăţat să confecţioneze covoraşe din hârtie şi bijuterii. De asemenea, cei prezenţi s-au putut bucura de o expoziţie de obiecte tradiţionale româneşti, de multe cărți despre artă și îndemânare şi au vizionat proiecții de filme despre creativitate și tradiții.

Evenimentul a fost un adevărat succes. “Ne-am gândit să facem ateliere de creaţie pentru a atrage cât mai mulţi participanţi, am vrut să fim o altfel de bibliotecă. Pentru  a păstra tradiţionalul, am avut şi o expoziţie cu porturi şi tradiţii populare, costume, opinci, mese autentice. Am avut un atelier pentru copii, unde s-au confecţionat covoraşe din hârtie, iar pentru adulţi, un atelier în care s-au realizat bijuterii handmade, dar se pare că şi copiii au fost foarte încântaţi, pentru că au participat şi ei. Aceştia au confecţionat coliere, brăţări şi cercei din mărgele. Am avut şi o expoziţie de carte, de asemenea au fost şi câteva proiecţii de fotografii. Se pare că a fost de foarte mare succes această acţiune,  a prins foarte bine la public. A avut un impact puternic asupra comunităţii. Ne dorim să venim în sprijinul comunităţii prin lucruri diferite  faţă de ceea ce se face la noi în oraş şi, de ce nu, să îi atragem, prin metodele acestea, cât mai aproape de noi”, ne-a declarat bibliotecara instituţiei culturale,  Alina Dumitru.biblioteca-1