Apel de solidaritate la Călăraşi pentru răniţii de la Clubul Colectiv

În data de 30 octombrie a.c., un cumplit incendiu s-a produs în Clubul Colectiv din municipiul Bucureşti, în urma căruia 30 de persoane au murit, iar alte peste 180 au fost rănite. În semn de solidaritate cu victimele nefericitului eveniment, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) din Călăraşi face apel către călărăşeni să doneze sânge.

Având în vedere evenimentele petrecute în data de 30 octombrie a.c., la Clubul Colectiv din Bucureşti, în semn de solidaritate cu cei răniţi, şi pentru a veni în sprijinul acestora, DSP Călăraşi face un apel către toate persoanele care doresc să doneze sânge, să se prezinte la recoltări. Această acţiune se desfăşoară la sediul Centrului de Transfuzii Sanguine din Călăraşi, strada Bărăganului, nr. 1, zilnic, de luni până vineri, între orele 08:00 – 11:30, cât şi la Punctul de Recoltare Olteniţa din incinta Spitalului Municipal Olteniţa, strada Argeşului, nr. 123. În compesaţie, toţi donatorii, beneficiază de şapte tichete de masă în valoare totală de 65,87 de lei şi o zi scutire medicală plătită de la locul de muncă. Totodată cu donarea, se beneficiază şi de analizarea sângelui în mod gratuit (HTLV, Hepatita B, Hepatita C, SIDA, Sifilis, glicemie, determinare de grup sanguine), şi se decontează biletele de transport dus – întors, la fiecare donare, pentru persoanele din afara oraşului. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană care donează sânge: vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 60 de ani, greutate peste 50 de kilograme, puls regulat, 60 – 100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo miopie forte peste (-) 6 dioptrii sau cancer. Înainte de a dona, în dimineaţa de dinainte de recoltare, persoana poate consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe, să nu fumeze o oră şi să nu consume alcool, grăsimi, dulciuri concentrate, să nu consume medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice etc). De asemenea, starea bună de sănătate fizică şi mentală şi starea de igienă personală trebuie să fie corespunzătoare. Totodată, donatorul trebuie să aibă asupra sa  un act de identitate în original.

Este bine de ştiut faptul că donarea de sânge total constă în recoltarea unei cantităţi de 450 mililitri în timp de 8 – 10 minute.