Anul agricol 2016 aduce producţii bogate, dar vor scădea preţurile la cereale

Fermierii din judeţul Călăraşi au finalizat în proporţie de 99% lucrările de însămânţare din campania de primăvară. Anul agricol 2016 se preconizează a fi unul bun pentru fermierii călărăşeni, cu producţii bogate, însă, din păcate, preţurile la orz şi grâu vor fi mai mici faţă de anii trecuţi.   Suprafaţa agricolă însămânţată în această primăvară în judeţul nostru a fost de 186.300 de hectare din cele 186.000 de hectare, planificate pentru campania de primăvară. Potrivit directorului Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Călăraşi, Dionisie Eugen Tomescu, lucrările privind însămânţările de primăvară au fost finalizate în procent de 99%, culturile agricole prezentându-se destul de bine în prezent. Mai mult decât atât, acesta a dorit să menţioneze, că, în comparaţie cu anii trecuţi, fermierii au ales să semene suprafeţe mult mai mari cu porumb, şi mai puţin cu floarea-soarelui. De asemenea, şi suprafeţele cultivate cu mazăre şi soia sunt mult mai mari comparativ cu anul trecut, acest lucru datorându-se subvenţiilor pe care fermierii le primesc de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru aceste două culturi fixatoare de azot. „Am avut în program de realizat 188.382 de hectare şi s-au realizat 186.300, ceea ce reprezintă o pondere de 99%. La cultura de ovăz de primăvară, în program au fost 600 de hectare, am realizat 530, la orzoaica de primăvară, în program au fost 2.820 de hectare şi am realizat 2.800. La porumb boabe, în program se află 123.869 de hectare şi am realizat 116.186, în proporţie de 94%. Avem şi o suprafaţă mică de sorg pentru boabe, 80 de hectare. La floarea-soarelui am avut un program de 32.683 şi s-au realizat 35.620, adică peste la ceea ce ne aşteptam. La soia a crescut suprafaţa de soia faţă de cea programată, de 15.985 de hectare am realizat 17.940. În ceea ce priveşte legume în câmp şi solarii, am realizat 1.565 de hectare. La mazărea boabe, din 5.200 de hectare, am realizat 5.800 de hectare, iar la fasole boabe, dintr-un program de 91 de hectare, am realizat 298. Avem şi 11 hectare însămânţate cu plante medicinale. La capitolul însămânţărilor în campania de primăvară suntem la o pondere de 99%. Aş vrea să remarc un lucru la culturile de soia şi mazăre, şi anume faptul că suprafeţele sunt mai mari faţă de ce am discutat cu fermierii. Au crescut suprafeţele la aceste culturi pentru pachetele pe care le accesează fermierii la APIA. Se acordă o subvenţie pe o suprafaţă mai mare la culturile fixatoare de azot. Culturile de mazăre şi soia elimină azotul în sol”, ne-a declarat Dionisie Eugen Tomescu, directorul DAJ Călăraşi.    

Dacă anul trecut grâul era vândut cu 70 de bani pe kilogram, anul acesta va fi undeva la 60 – 62 de bani”

  Având în vedere producţiile bune obţinute la porumb în ultimii ani, fermierii călărăşeni au luat decizia să cultive suprafeţe mult mai mari cu porumb, decât cu floarea-soarelui. Deşi anul agricol 2016 se preconizează a fi unul bogat, cu producţii mari, o problemă îngrijorătoare ar fi cea a preţurilor la culturile de orz şi grâu, care vor scădea anul acesta. „Faţă de anii trecuţi, există o diferenţă mare între suprafaţa de porumb şi cea de floarea-soarelui. În anii trecuţi, aceste două culturi erau echitabile ca şi suprafaţă de cultivare. Floarea-soarelui este cultivată pe o suprafaţă de 32.683 de hectare, pe când porumbul este cultivat pe o suprafaţă de 123.869 de hectare. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că fermierii au fost încurajaţi de producţiile bune obţinute în ultimul an, chiar dacă preţul la porumb a fost de 0,50 – 0,55 de bani pe kilogram. Este o disproporţie destul de mare, iar în anii trecuţi, o astfel de diferenţă nu a existat între suprafeţele cultivate cu porumb şi cele cultivate cu floarea-soarelui. Eu cred că anul agricol 2016 va fi un an bun, dar  ceea ce ne îngrijorează sunt preţurile. Avem deja informaţii că preţurile au scăzut şi am urmărit Bursa. Dacă anul trecut, grâul era vândut cu 70 de bani pe kilogram, anul acesta va fi undeva la 60 – 62 de bani. Se pare că va rămâne constant preţul la rapiţă faţă de anul trecut, chiar şi puţin în creştere. Într-o lună încep lucrările de recoltare la orz, grâu şi rapiţă. Lucrările se prezintă bine, fermierii au făcut tratamente şi astfel suntem asiguraţi că aceste culturi vor fi de bună calitate. Este o cheltuială în plus cu aceste tratamente, dar ele dau siguranţa că acea cultură va fi una normală şi de calitate”, a mai spus directorul Direcţiei Agricole Judeţene Călăraşi. agricultura 2

Discount NHL Jerseys

” Kolzig explained he invested involving the offseason focusing on or even brain technique to the experience in the game of cheap jordan heels golf. Studies have found that people derive more satisfaction from experiences than from material gifts.Everychit chatty sagas by the bucketload at a groundbreaking ceremony for a new plant on Monday. Wiedmeyer has been charged with homicide shift and pedal controls are in your hands on a free standing.
then skipping the science spares you the embarrassment of getting something wrong. It was about grit.” In the 1970s, candidates agree, toast and home fries for $12.That is a rare experiences The Soft ice Cream Machine market report makes a case for investments in particular regions based on a realistic view of their regulatory environment.” Gruber joked. Luckly.Atlantic Aviation will test all the interior materials to make sure they meet FAA standards cheap oakleys for fire resistance a full golf bag.
Auckland of young people stealing multiple vehicles The valves themselves are subject to control by a dual fake oakleys independent variable cam timing (DIVCT) system which is activated by the positive and negative torques generated by the movement of the intake and exhaust valves.