Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a sancţionat contravenţional operatorul de telefonie mobilă Vodafone pentru utilizarea de practici comerciale incorecte.
Operatorul de telefonie mobilă punea la dispoziţie consumatorilor o serie de oferte prepaid care includeau un număr fix de minute, SMS-uri sau acces la internet. Oferta era valabilă 28 de zile. În urma analizării reclamaţiilor consumatorilor, a rezultat că, deşi aceştia se aflau în perioada de valabilitate a ofertelor, serviciile de apelare au fost restricţionate pentru că erau condiţionate de un număr suficient de apeluri primite. Consumatorilor le era impusă o condiţie pe care le era imposibil să o respecte, numai profesionistul având capacitatea tehnică de a monitoriza apelurile primite. La fel se întâmpla şi în cazul beneficiilor oferite la reîncărcarea diferitelor cartele, consumatorii, pentru a putea utiliza beneficiile achiziţionate, fiind condiţionaţi de numărul de apeluri primite.
O altă neregulă constatată se referă la cartelele reîncărcabile prin care se ofereau minute şi SMS-uri naţionale nelimitat. Operatorul de telefonie mobilă consideră că utilizarea rezonabilă a serviciului înseamnă că numărul de minute al apelurilor iniţiate nu depăşeşte cu 500 numărul de minute primite. Website-ul prin care comerciantul îşi promova ofertele la aceste cartele nu menţiona aceste restricţionări.
Prin utilizarea cuvântului “nelimitat” se înţelege faptul că nu există nicio restricţie. Practic, profesionistul utiliza acest termen doar în scop de marketing, consumatorii luând o decizie de tranzacţionare pe care în altă situaţie nu ar fi luat-o.
Pentru utilizarea unei practici comerciale înşelătoare, profesionistul a fost sancţionat contravenţional cu amendă contravenţională în valoare de 50.000 de lei. Profesionistul s-a obligat să elimine mecanismul de restricţionare automată a serviciilor ca urmare a raportului dintre numărul de minute sau SMS-uri efectuate şi cele primite. O practică comercială este considerată înşelătoare atunci când un comerciant ascunde sau oferă într-un mod neclar, ambiguu ori în contratimp, o informaţie esenţială sau nu indică intenţia comercială a practicii, în cazul în care aceasta nu rezultă deja din context, şi când, în oricare dintre cazuri, consumatorul mediu este determinat sau este susceptibil a fi determinat să ia o decizie de tranzacţionare pe care altfel nu ar fi luat-o.