Acoperişuri căzute, localităţi fără curent, pomi şi stâlpi smulşi din pământ de vijelie

Vijelia ce a lovit judeţul nostru, weekendul trecut, a lăsat mai multe localităţi fără curent electric, acoperişuri zburate de pe blocuri, semne de circulaţie doborâte şi, nu în ultimul rând, mai mulţi copaci şi stâlpi de electricitate smulşi din pământ. Echipele de intervenţie ale Primăriei Municipiului Călăraşi şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Barbu Ştirbei” au acţionat duminică toată ziua acolo unde au fost solicitaţi pentru remedierea situaţiilor.

 45 de copaci, tăiaţi de Primăria Călăraşi

 Primăria Municipiului Călărași a intervenit duminică încă de la prima oră a dimineții cu un efectiv de peste 30 de persoane și zece utilaje, pentru înlăturarea pericolului creat de arborii afectați de furtună. Întreaga intervenție s-a desfășurat sub coordonarea primarului municipiului reşedinţă de judeţ, Daniel Ştefan Drăgulin. Astfel, pentru remedierea situaţiei au acţionat: echipa de intervenţie săptămânală din cadrul Primăriei Călăraşi, angajaţii Serviciului de Gospodărire Comunală şi Serviciul Public de Pavaje şi Spaţii Verzi. Pe strada Cornişei, în zona ANL 2, au fost tăiate 38 de sălcii, pe strada Stejarului la blocul D3 a fost tăiat un cais, în zona Bancpost a fost tăiat un arbore, patru plopi au fost tăiaţi pe strada Năvodari, în zona blocului E2, iar în Parcul Dendrologic a fost tăiată o salcie şi au fost făcute trei corecţii.

16.000 de abonaţi în judeţ fără curent electric

În urma vântului puternic ce a bătut şi cu 75 de kilometri pe oră la rafală, mai multe locuinţe au rămas fără curent electric. Prefectul judeţului Călăraşi, George Iacob, a postat că în primă fază au fost peste 16.000 de abonaţi fără curent electric. “Din cauza condiţiilor meteo deosebite din cursul zilei de ieri – cod galben de vânt puternic, ce a suflat la rafale cu peste 70 km/h, au fost afectate retelele electrice din raza de activitate a Enel Distribuţie Dobrogea. În judeţul Călăraşi, vârful de avarii a fost înregistrat în jurul orei 14:00, ieri, când 16.000 de clienţi din 20 de localităţi erau afectaţi. În pofida condiţiilor dificile de interventie, echipele Enel s-au aflat permanent pe teren pentru a restabili în cât mai scurt timp alimentarea cu energie electrică. Astfel, în numai 2 ore numărul de clienţi nealimentaţi scăzuse la 5.000 şi a continuat să scadă progresiv. La ora 20:00, mai erau doar 68 de clienţi nealimentaţi. În prezent mai există deranjamente pentru soluţionarea cărora se intervine”, se arată într-un comunicat transmis de către Enel Distribuţie Dobrogea. Printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul condițiilor meteo deosebite, se numără galopaj al conductoarelor ca urmare a vântului extrem de puternic (conductoarele se apropie din cauza vântului și se produce arc electric, ceea ce conduce la întreruperea furnizării de electricitate), copaci căzuţi pe liniile electrice, stâlpi rupţi de vânt, izolatori sparţi şi conductori rupţi.

Pompierii au intervenit pentru înlăturarea pericolelor

În data de 13 noiembrie 2016, în intervalul orar 09:00 – 18:00, mai multe echipaje specializate de intervenție din cadrul Detașamentului de pompieri Călărași au fost solicitate să acţioneze pe raza municipiului, pentru îndepăratarea unor elemente desprinse din acoperișurile blocurilor din cauza vântului extrem de puternic, acoperișuri, care prin prăbușire de la înalțime, puteau provoca victime și avarii puternice mai multor bunuri și autovehicule situate în apropierea imobilelor. Pe strada Dunărea, la imobilul L11, au intervenit două echipaje cu autospeciale și au acționat rapid pentru stabilizarea elementelor de acoperiș, care flambau din cauza vântului puternic, pe o suprafață de circa 50 de metri pătrați. Pe strada Trandafirilor, la blocul D25, a intervenit un alt echipaj de pompieri profesioniști pentru a stabiliza structura unui acoperiș deteriorat pe o suprafață de aproximativ 15 metri pătrați. S-au întreprins măsurile necesare de consolidare a structurii acoperișului și a fost balizată zona pentru asigurarea măsurilor de siguranță a trecătorilor. Pe strada Dunărea, la imobilul  L11, au intervenit două echipaje cu autospeciale și au acționat rapid pentru stabilizarea elementelor de acoperiș, care flambau din cauza vântului puternic, pe o suprafață de circa 50 de metri pătrați.

Pe strada Trandafirilor, la blocul D25, a intervenit un alt echipaj de pompieri profesioniști pentru a stabiliza structura unui acoperiș deteriorat pe o suprafață de aproximativ 15 metri pătrați. S-au întreprins măsurile necesare de consolidare a structurii acoperișului și a fost balizată zona pentru asigurarea măsurilor de siguranță a trecătorilor. Pe strada Cornișei, la imobilul B 33, pompierii călărășeni au fost, de asemenea, solicitați să acționeze pentru îndepărtarea mai multor elemente din structura acoperișului imobilului, acesta fiind foarte puternic afectat de rafalele de vânt, pe toată suprafața sa, aproximativ 200 de metri pătrați. Pe strada Mușețelului la blocul K22, echipajele de salvatori au fost solicitate să intervină pentru stabilizarea elementelor de acoperiș, care flambau din cauza vântului puternic, pe o suprafață de circa 10 metri pătrați. Pe strada Belșugului, la imobilul K7, au intervenit alte două echipaje de pompieri profesioniști pentru a stabiliza structura unui acoperiș deteriorat pe o suprafață de aproximativ 25 metri pătrați. Pompierii militari au întreprins măsuri  de consolidare a structurii acoperișului cu scoabe și cu cordițe de prindere și a fost balizată zona pentru asigurarea măsurilor de sigruranță a trecătorilor. Pe strada Aleea Constructorului, la blocul J13, un echipaj a intervenit cu o autospecială pentru a îndepărta mai multe elemente din structura acoperișului, care erau desprinse și exista riscul să se prăbușească. S-a acționat și în acest caz cu echipamentul din dotare și pericolul a fost îndepărtat.

În zona Bazarului Big Beșugului, un echipaj de pompierii a intervenit cu un motoferăstrău pentru tăierea unui arbore afectat de rafalele de vânt, acesta fiind deja înclinat înspre un imobil (modul) al Centrului de Servicii Sociale pentru Copil şi Familie SERA Călărași. Și în acest caz, pompierii au îndepărtat pericolul.