A început sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat. Sute de absolvenți de liceu din judeţul Călărași au intrat, din nou, în febra examenelor. Sesiunea a debutat pe data de 16 august 2016, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba română/ limba maternă.
Potrivit inspectorului școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Călărași, Constantin Tudor, 598 de elevi s-au înscris la a doua sesiune a Bacalaureatului din acest an. Dintre aceştia, 324 sunt din seria curentă, iar 274, din promoţiile anterioare. Pentru sesiunea din toamnă, sunt disponibile trei centre de examen: unul în municipiul Călăraşi – Colegiul Economic, unul în oraşul Lehliu Gară – Liceul “Alexandru Odobescu” şi unul în municipiul Olteniţa – Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu”.
Candidaţii trebuie să obţină media 6, pentru a promova examenul
Subiectele pentru probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativele admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să susțină toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale şi toate probele scrise și să obțină media 6 cel puțin. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe sau însemnări care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul sau comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.
Examenele scrise încep pe 22 august
În intervalul 17-19 august se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, după care candidaţii vor suţine evaluarea competenţelor digitale, pe 18 şi 19 august. Examinările scrise din a doua sesiune încep luni, 22 august, cu proba la Limba şi literatura română şi continuă marţi 23 august cu proba la Limba şi literatura maternă, respectiv miercuri, 24 august, cu proba obligatorie a profilului. Testele scrise se vor încheia vineri, 26 august, cu proba la alegere a profilului şi specializării. Afişarea primelor rezultate (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00 – 20:00) au loc în data de 29 august, iar afişarea rezultatelor finale este programată pentru data de 1 septembrie.