400.000 de lei pentru organizarea Zilelor Municipiului Călăraşi

Consilierii locali vor să aprobe suma de 400.000 de lei din bugetul local, capitolul de cheltuieli – Alte servicii în domeniul culturii, recreerii şi religiei, pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor privind Zilele Municipiului Călăraşi şi Ziua Pensionarului, în municipiul Călăraşi. În tradiţia locală unul dintre cele mai importante evenimente îl constituie sărbătoarea denumită Zilele Municipiului Călăraşi, eveniment pe care Primăria Municipiului Călăraşi îl organizează anual.

zilele mun

419 ani de la prima atestare documentară a Călăraşiului

Localitatea Călăraşi este atestată documentar ca şi oraş în urmă cu 419 ani, şi, în conformitate cu prevederile Hotărârii de Consiliu Local nr. 121/30.06.2005, art. 1, ziua de 24 septembrie se declară ca fiind „Ziua Municipiului Călăraşi”, la art. 2 precizându-se: „Primăria Municipiului Călăraşi va organiza manifestări culturale, sportive şi de divertisment pentru sărbătorirea cetăţenilor şi a municipiului”. În anul 2016, evenimentul se va desfasura în zilele de 1 şi 2 octombrie, programul de desfăşurare încluzând reuniuni tehnice, expoziţii, concursuri diverse, spectacole cultural-artistice, evenimentul „Nunta de Aur” (1 sau 2 octombrie) şi Ziua Pensionarului (3 octombrie), etc. şi, în planul relaţiilor externe – intenţii de cooperare în interes reciproc, cu diverse entităţi administrativ teritoriale din ţările participante. În cadrul evenimentului se va desfăşura şi Concursul Naţional de Dans şi Cântec Popular, la care participă invitaţi din toată ţara, în colaborare cu Palatul Copiilor Călăraşi.

Agenda evenimentului

Evenimentul va începe cu un work-shop economic la care vor participa operatorii economici locali şi invitaţi din afara ţării, apoi va urma un forum cultural (spectacol cultural – artistic) cu artişti locali şi membri ai delegaţiilor invitate. Vor fi achiziţionate servicii de asigurare tehnică pentru desfăşurarea programului artistic în aer liber (scenă, personal tehnic de specialitate, artişti, etc.). Vor avea loc activităţi sportive. Elevii şi sportivii cu rezultate deosebite la concursuri şi olimpiade împreună cu cadrele didactice coordonatoare şi respectiv antrenori conform prevederilor legale vor fi premiaţi. De asemenea, manifestările vor continua cu înmânarea titlurilor de “Cetăţean de onoare al municipiului Călăraşi” şi “Cheia oraşului”. Totodată, va fi organizat evenimentul “Nunta de Aur” dedicat cuplurilor care au împlinit sau împlinesc anul acesta 50 de ani de la căsătorie. În data de 3 octombrie a.c., se va desfăşura evenimentului “Ziua Pensionarului”, urmat de activităţi cu şi pentru copii – jocuri sportive, animaţie cu personaje. Tot în aceeaşi zi, va fi organizat Concursul Naţional de Dans şi Cântec Popular, cu participare naţională. Cheltuielile de organizare şi desfăşurare vor fi suportate din bugetul local, fiind în suma de 400.000 de lei.