Un tânăr călărășean a înființat comunitatea „Alergarea de Sâmbătă”

În municipiul Călărași există iubitori ai sportului, iar acest lucru este demonstrat chiar de un om pasionat de mișcare. Este vorba despre tânărul călărășean Tudor Atanasiu, care a înființat, de curând, o comunitate intitulată „Alergarea de Sâmbătă”.

Acest grup a luat naștere după ce Tudor a participat la un maraton, în urma căruia s-a accidentat. „Inițial, am fost doi băieți. Eu și Robert Necula ne antrenam pentru semimaraton și maraton, și ne-am gândit să strângem mai mulți oameni, să ne motivăm și, de ce nu, să găsim niște sponsori. După ce am participat la maraton, m-am accidentat, iar, în timpul recuperării mele, ‘Alergarea de Sâmbătă’ a luat ființă. Tratamentul a durat o lună, după aceea am început antrenamentul de recuperare. Chiar dacă eu am inițiat acest grup, asta nu înseamnă că eu sunt cel care a construit până acum comunitatea aceasta atât de frumoasă. Avem niște oameni extraordinari, care aderă la ideea asta și se implică foarte mult ca să crească această comunitate, ceea ce face acest lucru și mai frumos decât pare. Avem oameni, așa cum e Dragoș Gheorghe, care motivează fiecare persoană să vină și să alerge. Îl avem pe Adrian Chiru, care știe absolut totul despre sport, așa că cine dorește să știe ceva despre alergat trebuie să îl întrebe pe el și îl mai avem pe Robert Necula, care este vitezistul evenimentului și care la ultima întâlnire și-a depășit propriul record cu un timp de 17 minute și 48 de secunde, pe distanța de 5 kilometri. Fără aceste persoane, grupul nu ar fi crescut. Deci, le mulțumesc lor și tuturor celor care vin la acest eveniment și fac această comunitate să devină de fiecare dată un eveniment frumos. Le mulțumesc pe această cale și celor de la Cumpăna, pentru că ne hidratează în fiecare sâmbătă cu apă”, a declarat liderul comunității, Tudor Atanasiu, pentru cotidianul „Observator de Călărași”.

„Nu există limită de vârstă, oricine este binevenit”

În prezent, peste 20 de călărășeni aleargă sâmbătă de sâmbătă, în Parcul Dumbrava, din municipiul nostru. Aceștia se întâlnesc la ora 08:00, în spatele Terasei Zoo, lângă țarcul de câini, glumesc, râd şi se simt bine. „Aceasta este o comunitate autentică, sinceră, unde vin oameni care vor să alerge. Cererea este mare, oamenii vor să alerge în Călărași și vin. Sunt încântați de ceea ce văd aici și se bucură, iar asta este cel mai important. De aceea se strâng în număr și mai mare de fiecare dată. La început am fost şase și acum suntem, în medie, 20 de persoane. Când ne întâlnim, prima dată, Dragoș Gheorghe, care este motivatorul echipei, face încălzirea cu noi. Ne strângem la ora 08:00, vara, pentru că de obicei ne strângeam la 08:45, începem încălzirea, facem o tură de 900 de metri, după care facem poza de grup și pornim cronometrul. Facem cinci ture de parc, după care mai dăm o buclă de 300 de metri, pentru a închide cei 5 kilometri și la sfârșit facem poze. Nu există limită de vârstă, oricine este binevenit. Pe lângă cei 5 kilometri pe care îi alergăm, cel mai important, la alergarea de sâmbătă, este să socializăm cu oameni foarte frumoși, care au aceleași pasiuni, să ne împrietenim și să devenim un grup extraordinar, cu persoane minunate”, a mai precizat acesta.

„Acest sport mi-a definit scopul în viață”

Și pentru că în spatele oricărei idei minunate se află un om de succes, care pune suflet în ceea ce face, vă spunem despre Tudor că este un entuziast al sportului de orice gen, acesta a practicat volei de performanță în copilărie, iar visul său este să schimbe sportul o dată la şase luni, însă, deocamdată acest vis mai are de așteptat pentru că interlocutorul nostru nu are de gând să renunțe la alergare. „Înainte de a alerga am făcut alte sporturi, dar alergatul m-a prins cel mai bine și nu am de gând să mă las de practicarea acestuia. Deocamdată sunt bine aici, îmi place să alerg, mă simt bine și îmi plac oamenii din această comunitate de alergători, iar asta mă face să merg în continuare cu alergarea și poate în viitor cu triatlonul”, a afirmat Tudor. Pentru că este atât de pasionat de jogging, călărășeanul a participat, în luna aprilie a acestui an, la maratonul „Limassol”, din Cipru, dar are la activ și multe competiții de 5 – 10 kilometri. „A fost foarte bine pentru mine, sunt foarte bune competițiile. Sunt foarte mulți oameni cu aceeași pasiune și te determină să alergi și să te bucuri de sport în același timp. Pentru maraton m-am antrenat în Călărași timp de patru luni, a fost o experiență de neuitat. Mă bucur că am găsit oameni cu care să mă antrenez și mai departe. Acest sport mi-a definit scopul în viață. Înainte îmi plăcea să fac sport, voiam să fac foarte multe, citeam foarte mult, dar eram haotic. Alergatul m-a disciplinat foarte mult. Știu exact ce trebuie să fac acum, mă recreează, este ca o terapie pentru mine”, ne-a mărturisit Tudor Atanasiu, care se pregătește în acest moment pentru un semimaraton, ce se va desfășura în București. Acesta va participa și la Bucharest Fox Trail Half Marathon, ce va avea loc în Pădurea Băneasa, pe 28 august, dar și la competiții ce se vor derula în Constanța.

Cum arată rutina unui sportiv înainte de a alerga

Mai departe vă invităm să cunoașteți rutina lui Tudor înainte de a alerga: „Mănânc cu vreo două ore înainte. De obicei, mănânc ovăz cu lapte și miere, după care alerg ușor ca să pot să mă încălzesc. Urmează vreo zece minute speciale, unde fac exerciții de stretching, după care încep antrenamentul propriu-zis și la final fac din nou o alergare ușoară de vreo 2-3 kilometri”.
Acum că ați aflat despre această comunitate minunată de alergători, nu vă mai rămâne decât să vă alăturați grupului, pentru a face mișcare, pentru a vă face noi prieteni și pentru a trăi sănătos. Nu vă speriați, nu trebuie să fiți profesioniști ca să puteți alerga, oricine este primit cu brațele deschise. Apropo, intrați pe pagina lor de facebook, „Alergarea de Sâmbătă Călărași”, pentru a le vedea activitatea, dar și zâmbetele colorate.