În data de 22 ianuarie 2021, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Călărași a depistat un focar de pestă porcină în exploatația de suine Nutricom din Modelu. Reprezentanții Prefecturii județului declară că pesta nu se regăsește în toată localitatea, ci doar în cadrul fermei Nutricom.
Ferma în care a fost depistată pesta porcină africană are în creștere un număr de până la 19.900 de porci.
Până la confirmarea bolii, ferma a fost pusă sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri restrictive pentru circulația persoanelor, a animalelor, a produselor și a mijloacelor de transport.
DSVSA a intervenit în regim de urgență pe cazurile identificate de medicul veterinar, recoltând probe de control care au avut rezultat pozitiv. Animalele care au contractat pesta vor fi eliminate prin îngropare.
DSVSA ține să informeze populația sub aspectul măsurii de îngropare faptul că aceasta este o metodă admisă de legislația aflată în vigoare în caz de epizootii și în baza acordului prin studiul hidrogeologic realizat de instituțiile abilitate.
Conform DSVSA, pesta porcină africană este o epizootie de mare difuzabilitate, care afectează doar porcul domestic și mistrețul. Aceasta nu se transmite la om, însă omul poate fi un vector indirect al transmiterii bolii, virusul având atât un impact social, cât și unul economic.
Până la stingerea oficială a bolii, pe teritoriul localităților Modelu și Tone au fost definite zone de protecție, iar în Radu Negru, Roseți, Călărași și Coslogeni au fost definite zone de supraveghere în care este interzisă mișcarea suinelor, produselor și subproduselor provenite de la acestea și a gunoiului de grajd. Mișcarea animalelor din celelalte specii va fi efectuată doar cu acordul DSVSA Călărași în baza notificării medicului veterinar de liberă practică de la nivelul localității.
Instituția atenționează crescătorii de suine cu privire la faptul că în gospodării este permisă creșterea a maximum 5 animale, doar pentru consum familial, iar cei care dețin până în 20 de porci sau mai mulți de 20 sunt obligați să declare activitate și să se înregistreze veterinar la DSVSA. Este interzisă creșterea porcilor la stâne, diguri de ape, pe terenuri agricole și în fonduri de vânătoare.