Trei unităţi de învăţământ din judeţul nostru nu deţin autorizaţii sanitare de funcţionare

Pentru că procedura de obţinere a autorizaţiilor este una greoaie sau pentru că nu au bugetele necesare, unele şcoli din judeţul Călăraşi nu deţin autorizaţii sanitare de funcţionare. Noul an şcolar bate la uşă, însă, din păcate, 13% din elevii judeţului vor fi nevoiţi să înveţe în spaţii neautorizate.

Potrivit inspectorului şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Călăraşi, Constantin Tudor, din 95 de şcoli cu personalitate juridică, trei nu au autorizaţie sanitară. Este vorba despre Şcoala Ileana, Grădiniţa cu Program Normal Nr. 11 Călăraşi şi Colegiul Naţional “Barbu Ştirbei”. “Din 362 de spaţii cu destinaţie educaţională, 242 au autorizaţie sanitară de funcţionare, dar în ceea ce priveşte numărul de elevi,  87% din efectivele de copii şi elevi funcţionează în spaţii autorizate, iar 13% sunt în spaţii neautorizate, adică, aici intră şi magazie şi wc. Noi avem 95 de şcoli cu personalitate juridică. Din 95, trei nu au autorizaţie, şi anume Şcoala Ileana, din cauză că apa a fost declarată nepotabilă, nu că nu corespunde, nu e vina şcolii, Grădiniţa cu Program Normal Nr. 11 Călăraşi, pentru că nu are dovada de sediu, funcţionează unde s-a mutat acum Liceul ‘Barbu Ştirbei’, dar, în rest, aceasta corespunde cerinţelor. A fost mutată acolo în 2002 sau 2003 şi nu are dovadă de sediu. Grădiniţa se va muta în localul care este în construcţie la Şcoala Nr. 11. De asemenea, nu are autorizaţie noul local al Colegiului Naţional ‘Barbu Ştirbei’. De abia acum îşi depun şi ei documentaţia pentru autorizaţia sanitară şi pentru cea de la pompieri. În aproximativ şase luni se va rezolva, aşa prevede legea. Pe cea sanitară s-ar putea să o obţină mai repede, deoarece condiţiile corespund, însă la ISU durează mai mult, pentru că trebuie să facă o documentaţie mai amplă. La Ciocăneşti am reabilitat două grădiniţe, dar a rămas un spaţiu care este închis în momentul de faţă, adică acolo nu funcţionează nimic, dar el în evidenţă apare ca şi Şcoala Gimnazială cu clasele I-IV. La Vlad Ţepeș, școala s-a modernizat, dar mai avem o grădiniță cu o grupă la Mihai Viteazul, care încă figurează ca grădiniță, deși copiii sunt aduşi cu microbuzul școlar la centrul de comună. La fel se întâmplă la Floroaica, unde și acum figurează Şcoala cu clasele I-IV şi grădinița, dar nu mai este nimic acolo. Nu pot să o desființez eu, această competență aparține Consiliului Local”, a precizat Constantin Tudor.

În vechiul sediu al Colegiului ‘Barbu Ştirbei’ se mută Palatul Copiilor şi CJRAE

Inspectorul general al ISJ Călăraşi ne-a mai declarat că în fostul sediul al Colegiului ‘Barbu Ştirbei’ din Călăraşi se doreşte mutarea Palatului Copiilor şi al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educţională (CJRAE). Deja hârtiile au fost trimise către Primăria Municipiului Călăraşi, urmând ca propunerile Inspectoratului Şcolar Judeţean să fie dezbătute în cadrul unei şedinţe de Consiliu local. “Am trimis hârtii la primărie pentru destinațiile pe care vrem să le dăm fostului local al Liceului ‘Ştirbei’ și am vorbit cu domnul primar. Acum dumnealui trebuie să dezbată propunerile în Consiliul Local, să ia aprobare de principiu, să se apuce de curățenie și să mutăm acolo Palatul Copiilor. Eu am propus să mutăm acolo şi Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, care se află la Şcoala nr. 4, iar în locul lui să înființăm și noi o dată pentru totdeauna o școală de învățământ special, pentru că suntem singurul județ care nu are. Mutând CJRAE, rămâne spațiu suficient. Deja acolo sunt patru clase de la Gimnaziul ‘Carol I’ care funcționează ca și învățământ special, dar nu este o instituție ca atare, aşa că se va transfera clădirea ulterior la Consiliul Județean și vom face ceea ce trebuie să facem. Și depozitul de carte de la ‘Danubius’ îl aducem aici  și am propus, pentru anul școlar viitor, înființarea liceului de arte, pentru că nu avem, ne ducem copiii la Slobozia”, a conchis inspectorul şcolar general al ISJ Călăraşi, Constantin Tudor.