Directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) din Călăraşi, Tatiana Zaharia, ne-a acordat un interviu în care ne vorbeşte despte situaţia biletelor de tratament, ajutoare de deces, litigii, dar şi despre problemele cu care vârstnicii vin în audienţă.
Reporter: Câţi pensionari sunt în judeţul Călăraşi şi care este nivelul mediu al pensiei?
Tatiana Zaharia: În judeţul Călăraşi avem, în prezent, 72.076 de pensionari, din care 62.445 sunt proveniţi din sectorul de stat şi 9.631, din sectorul agricol. Ca structură, pensionarii din judeţul Călăraşi sunt distribuiţi astfel: pensionari pentru limită de vârstă- 44.949, pensionari anticipat-147, pensionari anticipat parţial- 1.014, pensionari de invaliditate-7.495 şi pensionari de urmaş-8.835. Pensia medie pentru pensionarii din sectorul de stat este de 784 de lei. Pensia pentru pensionarii limită de vârstă este de 901 lei, pentru pensionarii anticipat, de 1.050 de lei, pentru pensionarii anticipat parţial, 595 de lei, pentru pensionarii de invaliditate-509 lei, iar pentru pensionarii de urmaş, 438 de lei. Structura pensionarilor din sectorul agricol se prezintă astfel: pensionari limită de vârstă-8.865, pensionari de invaliditate-61 şi pensionari de urmaş-705. Pensia medie pentru pensionarii din sectorul agricol, pentru cei limită de vârstă, este de 408 lei, pentru cei de invaliditate, 238 de lei, iar şi pentru pensionarii de urmaş, 204 lei. Pensia medie pentru pensionarii de invaliditate şi de urmaş este stabilită prin decizie conform stagiului de cotizare realizat, dar ei primesc până la 400 de lei.
Reporter: Ce ne puteţi spune despre ajutorul de deces care este virat de CJP Călăraşi?
Tatiana Zaharia: În perioada ianuarie-august 2016 au fost achitate 2.427 decese. În lunile ianuarie, februarie şi martie s-au acordat peste 300 de decese, astfel: în ianuarie, 325 de decese, în februarie, 360, în luna martie, 356, începând cu luna aprilie, numărul deceselor scăzând la o medie de 280.
Reporter: Care este situaţia biletelor de tratament şi care sunt staţiunile preferate de pensionari?
Tatiana Zaharia: Numărul cererilor înregistrate la nivelul CJP Călăraşi, pentru anul 2016, la bilete de tratament, a fost de 3.842. Până în prezent, au fost valorificate 2.248 de bilete. Începând cu seria a şaptea, cu plecare din 21 mai, au fost acordate suplimentări de locuri faţă de repartiţia iniţială. Astfel, pentru această serie au fost repartizate, iniţial, 210 locuri, iar numărul s-a suplimentat cu 36 de locuri. Pentru seria a opta, începând cu 6 iunie, repartiţia iniţială a fost de 208 locuri, cu o suplimentare de 29 de bilete. În seria a noua, repartiţia iniţială a fost de 225, cu o suplimentare de 137 de locuri, în cadrul seriei a zecea, numărul de locuri repartizate a fost de 225, dar s-a suplimentat cu alte 50, pentru seria 11, numărul de locuri repartizate iniţial a fost de 212, acest număr suplimentându-se cu încă 152, în cadrul seriei a 12-a s-au repartizat 196 de locuri, urmând apoi o suplimentare de încă 108 bilete, iar în seria 13, cu plecare din 25 august, numărul de locuri repartizate a fost de 185, suplimentându-se cu 181 de bilete. Cele mai solicitate staţiuni au fost şi rămân: Mangalia, Eforie, Techirghiol, Călimăneşti, Căciulata, Vatra Dornei, Băile Herculane şi Covasna. Încă nu s-a finalizat valorificarea biletelor de tratament. Seriile iniţiale sunt alocate, iar în funcţie de solicitări, noi suplimentăm locurile şi încercăm să satisfacem toate cerinţele.
Reporter: Vă judecaţi în instanţă pentru nereguli la pensii?
Tatiana Zaharia: Da, avem situaţii de acest gen. Pe rolul instanţelor judecătoreşti au fost înregistrate, în perioada 01 ianuarie-31 august 2016, 83 de cazuri noi. În prezent, pe rolul instanţelor sunt înregistrate 162 de cazuri. Obiectul principal al chemării în instanţă este obligarea Casei Judeţene de Pensii Călăraşi la recalcularea punctajului prin valorificarea unor adeverinţe în care sunt consemnate sume primite pentru anumite sporuri care nu sunt prevăzute de legislaţia în vigoare şi nu există temei legal pentru valorificare. Alte cauze sunt contestaţiile la executare, contestaţii ale deciziilor noi de pensie, contestaţii împotriva hotărârilor de respingere în baza unor legi speciale. În cursul acestui an, au fost soluţionate 36 de cazuri favorabile instituţiei noastre, iar cele nefavorabile, unde au avut câştig de cauză petenţii, sunt în număr de 28.
Reporter: Ce părere aveţi despre faptul că femeile şi bărbaţii ies la pensie la o vârstă înaintată?
Tatiana Zaharia: În legătură cu vârsta de pensionare, adică pragul de 65 de ani la bărbaţi şi 63 pentru femei, nu mi se pare o vârstă prea înaintată. Până la urmă trebuie echilibrat bugetul asigurărilor sociale.
Reporter: Care sunt cele mai frecvente probleme cu care vin oamenii la dumneavoastră?
Tatiana Zaharia: Cele mai frecvente probleme cu care vin oamenii în audienţă sunt legate de clarificarea unor adeverinţe nevalorificate la stabilirea cuantumului de pensie privind anumite sporuri care nu au caracter permanent şi nu pot fi valorificate sau cu privire la modul de întocmire a unor adeverinţe care atestă activitatea desfăşurată în grupa superioară de muncă. Acestea sunt principalele probleme.
Reporter: Se spune că persoanele vârstnice sunt mai dificile, iar dumneavoastră lucraţi zilnic cu ele. Cum le faceţi faţă?
Tatiana Zaharia: Încercăm să înţelegem ce le determină să se comporte aşa, până la urmă îi acceptăm pe cei cu care venim în contact aşa cum sunt, încercăm să luăm doar partea pozitivă a lucrurilor pentru a ajunge la un consens. Persoanele dificile sunt acelea cu care nu poţi să relaţionezi în mod uşor. În primul rând, trebuie să dăm dovadă de calm, este soluţia cea mai bună într-o asemenea situaţie tensionată. Dacă încercăm să ne enervăm la fel ca dumnealor, nu ajungem la o soluţie niciodată.
Reporter: Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-aţi realizat ca director al CJP Călăraşi? Ce vă propuneţi pentru viitor?
Tatiana Zaharia: Cel mai important lucru în activitatea mea ca director al acestei instituţii a fost realizarea sediului instituţiei în care noi funcţionăm. Înainte funcţionam într-o clădire situată pe strada Plevna, care nu era adecvată desfăşurării activităţii şi nici desfăşurării relaţiei cu publicul. Pe viitor îmi propun ca activitatea Casei de Pensii Călăraşi să funcţioneze la parametri normali, în aşa fel încât să satisfacem dorinţele petenţilor şi ale cetăţenilor, să venim în sprijinul lor şi să fim cât mai prompţi în rezolvarea problemelor publicului.
Reporter: Ce salariu ia un funcţionar de la CJP Călăraşi?
Tatiana Zaharia: La nivelul CJP avem un număr de 51 de posturi aprobate, este cuprins şi numărul de personal din cabinetele de expertiză medicală. Salarizarea personalului se face conform legii. Sunt salarii şi la nivel minim şi la nivel maxim, în funcţie de vechimea fiecăruia şi de nivelul postului respectiv.
Reporter: Aţi avut situaţii în care politicul s-a amestecat în activitatea instituţiei?
Tatiana Zaharia: Nu am avut niciodată situaţii în care politicul să se amestece în problemele instituţiei.
Reporter: Care este cea mai mică pensie din judeţ? Dar cea mai mare?
Tatiana Zaharia: Pensia cea mai mică din judeţ este de 1 leu, dar persoana respectivă primeşte 400 de lei, iar cea mai mare pensie de asigurări sociale este de 10.717 lei.
Reporter: În cât timp se rezolvă un dosar proaspăt depus la Casa de Pensii?
Tatiana Zaharia: În general, termenul de soluţionare al dosarului de pensie este de 45 de zile. Încercăm să soluţionăm dosarele de pensie în termenul prevăzut de lege. În ianuarie, februarie şi martie, timpul mediu de soluţionare a fost puţin depăşit, din diverse cauze, dar nu cu mult. În luna iunie, timpul mediu de soluţionare a fost de 30,20 de zile, în luna mai de 42,35 de zile, adică încercăm să ne situăm sub timpul mediu de soluţionare.
Reporter: Aveţi personal suficient?
Tatiana Zaharia: Ar mai fi necesare posturi. Nu ne lipseşte o anumită funcţie. În general, ne-ar trebui oameni în compartimentele stabiliri şi plăţi pensii, relaţii cu publicul. Vreo cinci-şase persoane ar fi suficiente. Posturile nu sunt blocate, acesta este numărul de posturi stabilit la nivel naţional, dar noi încercăm să facem faţă cu personalul existent în unitate.
Bună seara doamna Tatiana ce am descoperit în decizia Nr 177462,vreau sa va enunț că eu am lucrat în siderurgie 27 de ani 1 lună și 4 zile din anul 1983 pina in 2001 grupa 1 din anul 2001 și pina in 2011 lună aprilie se aplica grupa specială în care mi sa redus virstra de pensionare cu 13 Anica sa pot exista la pensie în care doamna Pavel eugenia a considerat că acești 27 de ani lucrați în grupa 1si în grupa specială din 2001 pina in anul 2011 grupa specială sa mi transforme că ani lucrați în grupa a doua diminuind punctajul pe care îl aveam de. 1,45221 la un punctaj de 1,40641 pentru că asa a vrut doamna pavel eugenia,siai am 3 ani 10 luni si11 zile în grupa a doua pe care mi a trecut la grupa a 3 care nu are nici o valoare Doamna Director Executiv Tatiana Zaharia va rog frumos a se rezolva această situație pe care o am cu dosarul meu cu Nr 177462 din 17.10.2010