Suflul puternic al unei explozii misterioase a zguduit Călăraşiul şi localităţile învecinate

Geamurile şi uşile clădirilor din Călăraşi au fost zguduite azi, în jurul orei 14:00, de suflul unei explozii misterioase. Oficialităţile călărăşene contactate de noi nu ştiau nimic. Nici un apel primit pe 112. Cu toate acestea, oamenii au ieşit speriaţi în stradă şi întrebau ce s-a întâmplat. Suflul exploziei s-a simţit până la Ciocăneşti.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi ne-au declarat că nu au informaţii despre ce s-a întâmplat. „Nu ştim ce s-a întâmplat. Aşteptăm în următoarele minute apel pe 112 pentru a şti unde să intervenim, dacă va fi cazul”, ne-au precizat reprezentanţii ISU. La Jandarmerie nu se ştia nimic. Primarul municipiului Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin, a trimis oamenii să verifice în oraş ce s-a întâmplat. Reprezentanţii Poliţiei Locale au bătut străzile în lung şi-n lat, însă în zadar. Comişarul şef al Poliţiei de Frontieră, Valentin Pocora, nu avea niciun fel de informaţie. Prefectul judeţului Călăraşi, George Iacob, nu avea nicio informaţie oficială despre ce s-a întâmplat. Acelaşi răspuns l-am primit şi de la Centrul Militar Judeţean Călăraşi. Toată lumea a simţit suflul exploziei, însă nu existau informaţii oficiale despre ce s-a întâmplat şi unde. Redactorii „Observator de Călăraşi” au ieşit să vadă ce s-a întâmplat. În drumul nostru am întâlnit maşini de la Jandarmerie, maşină de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi, în care se afla chiar comandantul Gheorghe Daniel Popa, maşini de Poliţie, maşini de la Primărie şi maşini ale Poliţiei Locale. Autorităţile locale au fost în contact permanent, însă… nici urmă de explozie. În lipsa unui apel de urgenţă, toată lumea încerca să identifice locul în care s-a produs deflagraţia sau verifica informaţii primite pe surse. Ţinând cont de aria mare de propagare a suflului şi de puterea lui, era clar că a fost o explozie puternică. Călărăşenii au încă vie experienţa trăită în seara de Crăciun din 2013, când a avut loc explozia de la blocul A 38.

Informaţii false în primele minute

În primele minute am primit multe informaţii false. Una dintre ele era despre faptul că deflagraţia ar fi spart geamurile de la restaurantul „Monica” de la Chiciu. În urma verificărilor, informaţia a fost infirmată. Am mers la ALDIS. Acolo angajaţii ne-au declarat că au ieşit speriaţi afară când s-a simţit suflul exploziei, însă nu acolo avusese loc deflagraţia. Apoi, oamenii au auzit echipajele de pompieri, poliţie şi ambulanţă care asigurau permanenţa la Stadionul Municipal, la meciul de fotbal Dunărea Călăraşi – Dacia Unirea Brăila şi au crezut că de acolo s-a auzit bubuitura. Multe informaţii false au curs, însă nici urmă de explozie.

„Detonare controlată”

La aproximativ 40 de minute, au început să apară informaţii referitoare la o „detonare de muniţie controlată” în poligonul de la Jegălia. Am contactat primarii din zonă, însă surpriză: „Nu s-a auzit nimic la noi!”. Minutele s-au scurs şi a apărut o nouă informaţie pe surse. „A fost o detonare de clădiri la Unitatea Militară de la Bărăganu”. Cu toate astea, în zona Borcea, Jegălia, Perişoru şi Ştefan cel Mare nu s-a auzit nimic! Cum este posibil ca o explozie cu un suflu atât de mare care a zguduit municipiul Călăraşi, comuna Dichiseni, Unirea, Modelu, Roseţi, Grădiştea şi Ciocăneşti să nu se simtă la doi paşi de deflagraţie? Ciudat este că intensitatea suflului, din informaţiile primite de cetăţeni, scade cu cât ne apropiem mai mult de Unitatea Militară de la Bărăganu sau de poligonul de la Jegălia. Suntem convinşi că exerciţii „normale” de detonare au mai avut loc, însă până acum nu au mai fost resimţite în Călăraşi şi în localităţile învecinate. Locuitorii din vecinătatea unităţilor militare spun că astăzi nu s-a auzit nimic deosebit, fiind obişnuiţi cu acest tip zgomot. Mai mult, se pare că activitate în unităţile militare este mai intensă ca niciodată. Să înţelegem că este vorba despre o altă deflagraţie produsă mai aproape de municipiul Călăraşi. Unde? Cel mai plauzibil ar fi zona de baltă de dincolo de Dunăre. Este nepopulată, motiv pentru care nu a sunat nimeni. Ce s-a întămplat cu adevărat? Nu am primit încă niciun răspuns oficial. Contactaţi de noi, reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale au spus că ne vor transmite un răspuns oficial. Când? Rămâne de văzut.