Senatorul PNL, Liviu Tomoiagă, şi reprezentanţii asociaţiilor pescăreşti au adus grave acuzaţii la adresa Poliţiei de Frontieră. Ei spun că poliţiştii de frontieră nu sunt interesaţi să prindă braconierii şi pe cei care folosesc curentul electric în pescuit. Mai mult, aceştia susţin că poliţiştii solicită anumite cantităţi de peşte de la pescari, iar, în caz contrar, pescari sunt amendaţi.
Discuţiile au fost purtate în urmă cu câteva zile la Dichiseni, în cadrul evenimentului de promovare a proiectului „Club cu Specific Pescăresc în comuna Dichiseni”, proiect finanţat prin POP 2007 – 2013. La eveniment au participat Gabriela Bădică, reprezentant al Asociaţiei pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat, senatorul PNL, Liviu Tomoiagă, primarul comunei Dichiseni, Radu Iulian, preşedinţii asociaţiilor de comune de pe Dunăre, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Călăraşi, precum şi reprezentanţii mass-media.
“Piscicultura este în viziunea celor care ne conduc şi care ne-au condus Cenuşăreasa agriculturii, pentru că noi reprezentăm doar 0,04% din PIB. E ceva tragic. Consumăm 80.000 de tone de peşte pe an şi importăm 55 – 57.000 de tone. Noi nu putem să ne chivernisim să ne administrăm propiriile lacuri şi resursa naturală pe care o avem. În ceea ce priveşte legătura cu Poliţia de Frontieră, mai multe încurcături au făcut, eventual au ajutat electricienii, cei care folosesc curentul în pescuit. (…) Poliţia de Frontieră nu neapărat că ajută electricienii, ci închide ochii. Pescuitul electric este o tragedie. Curentul face ravagii. Politiştii de frontieră spun că fără flagrant sau fără obiectul muncii nu pot face nimic. E adevărat că un aparat costă 1 – 2 milioane de lei vechi, îl cumpără şi îi dă drumul în apă, fără să îl prindă nimeni. Dacă îi urmăresc şi îi percheziţionează la intrarea în barcă, atunci s-ar putea găsi”, a afirmat senatorul Liviu Tomoiagă. În completarea celor spuse de senatorul Tomoiagă, preşedintele Organizaţiei Pescăreşti de Producători „Dunărea de Jos”, Marian Chinan, a declarat: „Nu se doreşte a fi prinşi. Dacă cineva doreşte să prindă o ambarcaţiune care pescuieşte la curent sau un braconier, îl prinde foarte uşor. Le-am dat şi posibilitatea de a-l prinde, nu vor pentru că nu au interes să-l prindă, au alte interese. Există şi pescari autorizaţi care folosesc metoda aceasta”. Pescarii conştienţi privesc această metodă de braconaj, pe de o parte, ca pe un pericol pentru meseria lor, pentru viitorul lor, iar, pe de altă parte, ca un pericol pentru tot ce înseamnă faună pe termen lung.
„Dacă nu le dă peşte, îi amendează pentru că stă ilegal acolo”
O altă problemă adusă în discuţie de către reprezentanţii pescarilor a fost aceea a abuzurilor făcute de către poliţiştii de frontieră. „80% din membrii asociaţiei trăiesc din peşte. La discuţie ar fi trebuit să participe şi un reprezentant al Ocolului Silvic. Avem foarte multe probleme. Trebuie să găsim o modalitate, la buza malului, să închirieze fiecărui pescar 10 – 20 de metri, pentru că vin aceiaşi poliţişti de frontieră şi dacă nu le dă peşte, îi amendează pentru că stă ilegal acolo”, a susţinut preşedintele Organizaţiei Pescăreşti de Producători „Dunărea de Jos”, Marian Chinan. Senatorul Tomoiagă spune că a prezentat această problemă conducerii Ocolului Silvic: „Am fost la conducerea Ocolului Silvic unde am prezentat această problemă şi mi s-a răspuns că ei fac un abuz. Am cerut sprijin să demonstrez că ei fac un abuz”.
„Poliţiştii de Frontieră fac abuz”
Preşedintele Organizaţiei Pescăreşti de Producători „Dunărea de Jos”, Marian Chinan, a adăugat: „Un abuz, demonstrat de lege, ei îl fac atunci când vin să ne controleze şi trebuie să fie însoţiţi de un specialist. Pot să îi spun eu ca pescar că unealta respectivă este legală şi nu are dreptate? Organul de control întotdeauna are dreptate!”.
În urma discuţiilor purtate, s-a constatat că există nevoia unei mai bune colaborări între asociaţiile de pescari şi Poliţia de Frontieră Călăraşi, Administrația Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu, Căpitănia Portului Călăraşi şi Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură.
1 thought on “Senatorul Tomoiagă spune că Poliţia de Frontieră închide ochii când vine vorba despre pescuitul electric”