Şapte cazuri de gripă, înregistrate într-o singură săptămână la Călăraşi

Săptămâna trecută, în judeţul Călăraşi au fost raportate şapte cazuri de gripă. De asemenea, la nivel naţional, numărul cazurilor de gripă a ajuns la 95. Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile apreciază că activitatea gripală este sporadică, adică s-au înregistrat cazuri izolate de gripă confirmată cu laboratorul.

Primele cazuri de gripă sezonieră au fost confirmate la Călăraşi în cursul săptămânii trecute. Astfel, în perioada 1 – 7 februarie a.c., la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Călăraşi au fost raportate şapte cazuri de gripă, confirmate cu laboratorul. “Au apărut şi la noi primele cazuri de gripă. Toate cele şapte persoane suspecte şi testate clinic au primit diagnosticul de gripă sezonieră, fără a fi internate, ci doar urmând un tratament la domiciliu. Persoanele cele mai expuse riscului de îmbolnăvire sunt copiii şi bătrânii, dar asta nu înseamnă că restul categoriilor de vârstă sunt excluse. Încă nu am centralizat situaţia infecţiilor acute ale căilor respiratorii înregistrate în prima săptămână a lunii februarie. Pot să spun doar că, din datele pe care le avem până la acest moment, şi virozele sunt în creştere, la fel şi pneumoniile. Când le vom centraliza mâine (n.r. – astăzi, 9 februarie), vă vom ţine la curent cu evoluţia lor”, a declarat medicul primar epidemiolog, dr. Camelia Truică, din cadrul DSP Călăraşi. Astfel, la nivel naţional, în perioada menţionată, activitatea gripală a fost sporadică (s-au înregistrat cazuri izolate de gripă confirmată cu laboratorul), de intensitate medie, morbiditatea prin infecții respiratorii acute fiind mai crescută decât în săptămâna precedentă, dar încadrându-se în intervalul așteptat.

“Deși numărul cazurilor de gripă a fost într-o creștere ușoară în săptămâna precedentă, acesta rămâne mai scăzut față de aceeași perioadă a anului trecut. În această perioadă nu ne confruntăm cu o epidemie de viroze respiratorii și gripă”, au declarat specialiștii epidemiologi. Conform Ministerului Sănătăţii, săptămâna trecută, la nivel naţional a fost raportat un deces cauzat de infecția cu virusul gripei sezoniere, confirmat cu virus gripal A(H1)pdm09. Este vorba de un bărbat în vârstă de 38 de ani, domicilat în București, care avea boli severe asociate, nevaccinat antigripal. De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, gripei și SARI și până la data de 2 februarie 2016, au fost confirmate cu laboratorul 95 de cazuri de gripă: 72 de cazuri tip A, subtip H1 pdm09 , 4 cazuri tip A, subtip H3, 19 cazuri tip A, nesubtipat. Din cele 95 de cazuri de gripă, şapte au fost înregistrate la Călăraşi. Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă şi să se vaccineze antigripal, pentru evitarea îmbolnăvirilor. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este necesar să se folosească mijloacele de protecție adecvate. Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare (mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse) este esenţială pentru menţinerea unui corp sănătos. De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.