Presiuni pentru închiderea bucătăriilor din grădiniţe? Şeful ISJ Călăraşi zice că nu

Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Călăraşi, prof. dr. Constantin Tudor, neagă zvonurile conform cărora ar face presiuni pentru desfiinţarea bucătăriilor interne din cadrul grădiniţelor şi implementarea sistemului de catering. Conform surselor noastre, conducerea ISJ Călăraşi ar fi recomandat achiziţionarea mâncării în sistem catering de la Agneza. Inspectorul şcolar general, Constantin Tudor, ne-a acordat un scurt interviu în care clarifică lucrurile.

Reporter: Inspectoratul Şcolar Judeţean doreşte desfiinţarea cantinelor din grădiniţe?

Prof. Constantin Tudor: Nici vorbă de o asemenea decizie, a fost doar o discuţie colegială cu toţi directorii din sistem vizavi de o analiză privind cei mai bine de făcut să ne încadrăm în banii pe care îi avem la dispoziţie”. Decizia le aparţine. Nu este nicio presiune din partea nimănui, nici a Inspectoratului Şcolar, cu atât mai puţin din partea primăriei. Am avut unele discuţii şi cu domnul primar Drăgulin, pentru că şi domnia sa avea unele neclarităţi privind acest subiect şi i-am spus clar că nu este vorba despre nicio măsură impusă de Inspectoratul Şcolar. Repet, noi, nu putem să dispunem o astfel de măsură. Noi normăm doar personalul didactic şi nedidactic care să se încadreze în costul standard per elev. Costul standard per elev se aprobă anual de către Guvernul României în baza Legii nr.1/2011. Astfel, se stabileşte un oarecare nivel mediu în sistem de care trebuie să ţinem cont atunci când întocmim bugetele, pentru că sume suplimentare nu se primesc decât în condiţii bine motivate şi cu aprobarea expresă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi. Noi monitorizăm şi suntem responsabili de încadrarea numărului de personal al sistemului şi aici ne referim la personal didactic şi didactic auxiliar care se stabileşte de asemenea pe fiecare an de învăţământ de Ministerul Educaţiei Naţionale prin ordin de ministru. Spre exemplu, anul acesta avem pe învăţământ 3.838 de posturi aprobate, peste astea noi nu ne putem duce pentru că nu se asigură bugetare. Am avut o depăşire de 26 de posturi şi nu putem să umblăm la didactic pentru că acolo trebuie să intre profesorul sau învăţătorul la clasă şi am redus de la nedidactic din posturile vacante. Posturi pe care nu se afla nimeni şi în ultimii ani ele tot fuseseră blocate prin acte normative.

R: De unde au apărut zvonurile?

Prof. Constantin Tudor:  Am avut o discuţie toţi directorii. La căminele cu copii aşa numitele grădiniţe cu program prelungit există două sisteme în momentul de faţă. Există sistemul cu bucătărie proprie, unde contra cost li se asigură copiilor masa caldă de prânz şi nişte gustări dimineaţa şi la prânz, dar există tot în grădiniţe din municipiul Călăraşi şi al doilea sistem, cateringul. În discuţia respectivă am spus să analizeze care dintre aceste situaţii îi avantajează, în sensul de a se încadra în costul standard per elev. Fiind vorba de nişte bani pe care îi plătesc părinţii nu văd de ce spre exemplu, la nivelul de 11 lei, nu ai prefera să ţi se aducă mâncarea decât să o prepari tu, dar mai consumi şi energia pe care o plăteşte consiliul local, mai ţii acolo şi două, trei bucătărese. Dar deocamdată este o discuţie.

R: Cine poate lua decizia?

Prof. Constantin Tudor: Decizia aparţine Consiliului de Administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ cu personalitate juridică cu consultarea consiliului local care este propiretarul spaţiilor şi cu consultarea noastră a Inspectoratului Şcolar, cu încadrarea în fondurile destinate pe fiecare elev în parte. Începând din acest an, inclusiv unităţile de învăţământ particulare primesc aceaşi subvenţie per elev aşa cum primesc şcolile de stat. Noi aici avem marea obligaţie să verificăm ca şcoala să funcţioneze respectiv acest criteriu.

R: Există o diferenţă de preţ între sistemul catering şi mâncarea preparată în bucătăriile interne? Din informaţiile noastre, în sistemul catering costă 11 lei pe zi, iar pentru masa caldă asigurată în bucătăriile interne, părinţii plătesc 8 lei pe zi.

Prof. Constantin Tudor: O diferenţă poate să existe. De aceea trebuie să faci o analiză să vezi care este mai rentabilă din punct de vedere financiar, dar trebuie să ţinem cont şi de siguranţa copiilor şi condiţiile de igienă maximă pe care fie ţi-o asumi tu ca director cu aparatul propriu şi cu avizul de specialitate de la DSP. Mie îmi este teamă să nu se întâmple, ferească Dumnezeu!, o nenorocire în sistem. Cu preţul este o problemă care trebuie analizată. Pentru diferenţa de trei lei, trebuie luat în seamă câţi oameni muncesc, dincolo de cei opt lei plătiţi de părinţi. Decizia şi analiza aparţin fiecărei unităţi de învăţământ şi nici nu avem multe, nu ar trebui să ne speriem că avem cinci grădiniţe cu program prelungit în municipiul Călăraşi, mai avem una la Olteniţa şi una la Modelu.

R: Există un termen în care directorii grădiniţelor pot lua o decizie?

Prof. Constantin Tudor:  Nu există niciun termen pentru implementarea sistemului catering. Nu există nicio presiune! Vreau să asigur pe toată lumea că analiza noastră este ok în ceea ce priveşte finanţarea prin aplicarea costului standard pe elev. Nu avem niciun fel de problemă pentru întreg anul calendaristic 2016 în ceea ce priveşte finanţarea grădiniţelor şi a tuturor unităţilor de învăţământ. Chiar dacă vor mai apărea unele mici sincope, cum se întâmplă, pentru că nu există unitate de învăţământ standard. Sunt unităţi de învăţământ cu o încadrare de elită, aproape toţi cu gradul unu şi foarte mulţi la apogeul carierei şi sunt multe alte unităţi de învăţământ, mai ales din mediul rural unde avem şi încadrare mai mică şi mulţi debutanţi sau suplinitori. Chiar dacă sunt calificaţi, suplinitorii din învăţământ, indiferent de ce vechime are el, dacă nu e titular, primeşte leafa minimă de încadrare de 1.200 de lei.

gradinite