Poştaşii şi-au reluat activitatea, după ce li s-au promis 80 de lei în plus la salariu

Poştaşii călărăşeni vor beneficia, începând cu 1 ianuarie 2017, de o creştere salarială de 80 de lei brut/angajat şi tichete de masă în valoare de 11,50 lei/zi, mai mari cu 2,5 lei decât în momentul de faţă.

Astfel, conflictul de muncă care a fost declanşat săptămâna trecută de angajaţii Poştei Române a încetat, iar activitatea a revenit la normal.

Conducerea Poştei Române şi reprezentanţii Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) au agreat, luni, schema  de  majorare a  salariilor poştaşilor, cu aplicare de la 1 ianuarie 2017. În cadrul negocierilor s-a convenit acordarea de tichete de masă la valoarea nominală a tichetului de 11,50 lei/zi, faţă de valoarea actuală de 9 lei, după intrarea în vigoare a actului normativ care prevede majorarea valorii nominale a tichetelor de masă. Suplimentar, s-a stabilit acordarea unei creşteri salariale de 80 de lei brut/angajat. Această schemă de majorare a urmărit principiile echităţii sociale, vizând angajaţii cu cele mai mici venituri. Ea a fost agreată în contextul continuării planului de optimizare a personalului, care va duce la o structură mai eficientă în zona administrativă. Ca urmare a celor convenite luni între conducerea Poştei Române şi partenerii sociali, conflictul de muncă va înceta, iar activitatea poştală va reveni la normal. Poşta Română îşi cere scuze tuturor clienţilor si partenerilor pentru situaţia creată şi îi asigură că operatorul naţional de servicii poştale îşi va respecta toate obligaţiile impuse prin lege şi asumate în relaţia cu clienţii”, se arată într-un comunicat de presă al Poştei Române.

Vă reamintim că în  data de 27 septembrie 2016, Sindicatul Lucrătorilor Poştali din Călăraşi a organizat un protest prin care şi-a exprimat nemulţumirea privind refuzul Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) de a mări salariile cu 200 de lei per angajat. Printre revendicările membrilor de sindicat, încă nerezolvate după luni de negocieri, amânări şi promisiuni neonorate, se număra şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, dar şi obligarea conducerii CNPR, de către acţionarul majoritar, Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI), de a creşte veniturile companiei. Vicepreşedintele sindicatului, Petre Dobre, ne-a declarat, la acel moment, că din totalul de 26.600 de angajaţi ai Poştei Române, peste 13.000 au un venit mediu net între 914 lei şi 1.146 de lei, 513 angajaţi lucrează cu patru ore, iar 1.124 lucrează cu şase ore. Astfel, peste 1.600 de salariaţi lucrează pe un salariu net care are o valoare între 450 şi 650 de lei.