Peste o mie de persoane au apelat Telefonul Vârstnicului

La un an de la lansare, Telefonul Vârstnicului, prima linie telefonică gratuită de informare și asistență dedicată  persoanelor peste 65 de ani, operată de către Fundația  Principesa Margareta a României și finanțată de către Fundația Vodafone România, prin programul „Connecting  for Good”, a înregistrat peste 5.700 de apeluri, dintre care 1.423 sunt apelanți unici, proveniți din toate regiunile țării.

Cu ocazia împlinirii unui an de la lansarea proiectului, Fundația  Principesa Margareta a României lansează studiul „Analiza aspectelor sociale ale vârstnicilor din România”. Acesta are la bază declarațiile și mărturiile beneficiarilor programului Telefonului Vârstnicului. Documentul oferă o imagine de ansamblu asupra situației persoanelor de vârsta a treia din România și propune mijloace de intervenție care să răspundă  nevoilor seniorilor, având totodată în vedere ameliorarea calității vieții acestora. Datele studiului au fost colectate în ultimele zece  luni prin intermediul serviciului gratuit Telefonul  Vârstnicului” și reflectă în întregime declarațiile celor 1.423 de apelanți din toată țara, care au răspuns unui interviu telefonic semistructurat.

Cei mai mulţi apelanţi provin din mediul rural

 Dintre cei 1.423 de apelanți unici ai programului, 61% sunt femei, iar 31% bărbați. În ceea ce privește mediul de viață, 38% provin din mediul rural sau orașe mici, 29% din orașe mari, iar  29% din București (391 de apelanți). Vârsta apelanților diferă, cei mai numeroși se încadrează în palierul 70 – 80 de ani (91%),  iar situația locativă arată că peste 55% dintre ei locuiesc singuri. Telefonul Vârstnicului oferă gratuit și confidențial informații de  interes general, sfaturi sau îndrumare către resursele necesare vârstnicilor, semnalează abuzuri și alină singurătatea prin conversații cu asistenții sociali care preiau apelurile.

Sesizări ale unor cazuri de abuz, la Telefonul Vârstnicului

Statistic, 46% dintre apelanții numărului 0800/460.001 au solicitat informații de ordin general, 13% au solicitat sprijin financiar, iar 8% au solicitat informații despre servicii de  îngrijire la domiciliu. De observat este faptul că 16% dintre  vârstnici au solicitat serviciul de reapelare, mărturisind că se  simt foarte singuri. Studiul prezintă o imagine amplă asupra  acestor aspecte, cu date statistice, precum și cu menționarea zonelor din care provin cazurile. Dintre problemele întâlnite în  rândul vârstnicilor, cea a abuzurilor a fost des identificată în cadrul celor zece luni de activitate curentă a liniei de ajutor. 17  sesizări ale unor situații de abuz asupra vârstnicilor și 94 de  solicitări de consiliere juridică pe diferite teme, cele mai frecvente pentru situații în care vârstnicii au rămas fără  locuință, au fost semnalate la Telefonul Vârstnicului. În funcție de obiectul lor, cazurile de abuz au fost redirecționate astfel: 28% spre organizaţii neguvernamentale, 27% spre Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, 24% spre linii de  ajutor specializate, 14% spre primării și 7% spre puncte ale Poliției Locale. Telefonul Vârstnicului a dezvoltat și activat o rețea de actori implicați în asistența vârstnicilor care este  formată din 425 de organizații: instituții publice, organizaţii neguvernamentale și furnizori de servicii.

Această rețea oferă soluții practice la nivel național, prin redirecționări punctuale ale solicitărilor spre resurse existente în comunitățile locale. Telefonul Vârstnicului poate fi apelat gratuit, de luni până vineri, între orele 08:00 şi 20:00, la numărul 0800/460. 001. Website-ul oficial este: http://www.telefonulvarstnicului.ro. Fundația Principesa  Margareta a României a fost înființată în 1990 de Alteța Sa Regală Principesa Margareta a României împreună cu tatăl său,  Majestatea Sa Regele Mihai I al României. Fundația este o  organizație neguvernamentală de elită care sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Fundația Principesa Margareta a României a fost desemnată de români drept cea mai onestă organizație neguvernamentală în cadrul studiului Envero Brand Trust Index.