Peste 1.000 de călărăşeni au participat la Ziua Curăţeniei Naţionale

La finele săptămânii trecute, românii din fiecare judeţ al ţării au participat la “Lets Do It, România!”, cea mai mare mobilizare de voluntari din ţară, cu scopul de a strânge deşeurile din arealele naturale. Încă de la primele ore ale dimineţii, sute de voluntari au venit la punctele de înregistrare, iar acţiunea s-a încheiat în jurul orei 15:00, când partenerii de la salubritate au început colectarea sacilor.

 Primele estimări arată că, la nivelul judeţului Călăraşi, la Ziua Curăţeniei Naţionale au luat parte 1.129 de voluntari, care au strâns 1.398 de saci cu deşeuri. Organizată pentru cel de-al cincilea an, acţiunea a devenit o tradiţie pentru români, care aleg să-şi ofere timpul şi energia pentru o cauză în care cred cu tărie.

Topul judeţelor cu cei mai activi voluntari

În topul județelor cu cei mai activi voluntari se află Botoşani (16.000 de voluntari – 8.000 de saci), Maramureş (12.000 de voluntari – 10.780 de saci), Vaslui (11.500 de voluntari – 14.500 de saci), Gorj (10.140 de voluntari – 14.000 de saci), Suceava (6.900 de voluntari – 10.350 de saci), Prahova (6.200 de voluntari – 8.000 de saci), Buzău (5.582 de voluntari – 10.952 de saci), Arad (5.042 de voluntari – 6.212 saci). Deşeurile colectate de către voluntari au fost deşeuri precum: PET-uri, sticlă, doze de aluminiu, veselă de plastic, materiale textile, îmbrăcăminte şi încalţăminte, dar şi deşeuri electronice. O problemă des întâlnită de voluntari au fost cadavrele de animale (câini, pisici, păsări, cai) aruncate în ape, păduri şi pe marginea drumului.

Cel mai tânăr voluntar are 3 ani, iar cel mai vârstnic 80 de ani

Participanţii la “Let’s Do It, România!” provin din medii variate şi au vârste şi ocupaţii diferite. Printre voluntari se numără elevi, care au venit împreună cu profesorii şi şcoala, angajaţi din companii din diverse domenii, familii, persoane cu dizabilităţi şi chiar deţinuţi, care realizează astfel muncă în folosul comunităţii. Cel mai tânăr voluntar are doar 3 ani şi a venit însoţit de părinţi, iar cel mai vârstnic voluntar are 80 de ani şi i-a impresionat pe cei din jur prin implicare şi dedicare.

România a făcut curăţenie alături de Moldova

Anul acesta, România a facut curăţenie alături de Republica Moldova, coordonând şi activitatea de la Chişinău. Activitatea a cuprins nouă parcuri din Chişinău, iar la protestul împotriva deşeurilor din spaţiile verzi au participat 3.522 de voluntari, elevi, studenţi, profesori, funcţionari publici, avocaţi, doctori, ingineri, programatori, cântăreţi, mame şi taţi, bunici şi nepoţi. Participanţii la curăţenie au colectat din spaţiile verzi 8.068 de saci, dintre care, peste 2.500 de saci cu deşeuri reciclabile. Marea parte a deşeurilor colectate au fost sticle şi ambalaje de plastic şi veselă de unică folosinţă, însă voluntarii au luptat şi cu pneuri de maşini, canapele şi tehnică de uz de casnic.

“Mulţumim tuturor voluntarilor care an de an aleg să se implice în schimbare şi participă la acţiunile noastre de curăţenie. ‘Let’s Do It, România!’ este un simbol al voluntariatului în România, un exemplu că românii se pot uni pentru o cauză pozitivă, o dovadă că românilor le pasă de natură şi de mediul în care trăiesc. Ne bucurăm să vedem că oamenii înţeleg că este nevoie de implicare constantă pentru a schimba mentalităţi şi a îmbunătăţi problema deşeurilor. Dorim ca, prin această inițiativă, să atragem atenția autorităților naționale și locale că România are nevoie de o reformă urgentă pentru colectarea a ceea ce aruncăm, altfel riscăm să sufocăm România de deșeuri”, a declarat Andrei Coşuleanu, director executiv “Let’s Do It, România”.

 “Let’s Do It, România!” este realizat cu sprijinul Guvernului României, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Kaufland România.