Olimpica internaţională, Alexandra Tuţă, premiată de Ministerul Educaţiei

Ministrul Educaţiei Naționale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a premiat olimpicii români care s-au remarcat în anul 2016 la concursurile internaţionale (pe discipline școlare și sportive), în cadrul unei festivităţi care s-a desfășurat pe 28 noiembrie, la Palatul Național al Copiilor din Bucureşti.
Au fost recompensaţi 202 elevi câştigători a 227 de distincţii (trei premii I absolute, 48 de medalii de aur/premii I, 82 de medalii de argint/premii II, 53 de medalii de bronz/premii III şi 41 de menţiuni) la olimpiadele internaţionale sau regionale pe discipline (juniori şi seniori). De asemenea, au fost premiaţi şi 215 profesori, care i-au pregătit pe elevi, precum şi o sută de şcoli din care provin laureaţii.
Potrivit inspectorului şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi, Constantin Tudor, printre cei premiaţi se află şi eleva Colegiului Naţional „Barbu Ştirbei”, Alexandra Tuţă, care a obţinut locul doi la Olimpiada Internaţională de Limba Franceză, de la Sofia (Bulgaria).
Potrivit reglementărilor în vigoare, pentru acest tip de distincții, cuantumurile premiilor sunt următoarele: 12.545 de lei – premiul I absolut (obținut cu punctaj maxim), 9.720 de lei – premiul I/medalie de aur, 8.330 de lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 de lei – premiul al III-lea/medalie de bronz şi 4.065 de lei – menţiune (sau diplome echivalente). Sumele în bani acordate elevilor care s-au impus în competiţiile regionale (olimpiade balcanice de seniori şi juniori, Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada, Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, Olimpiada de Chimie „D.I. Mendeleev”) sunt: 4.440 de lei – premiul I/medalie de aur, 3.785 de lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 2.945 de lei – premiul al III-lea/medalie de bronz şi 2.550 de lei -menţiune (sau diplome echivalente).
În virtutea succeselor (91 de premii/medalii) repurtate în concursurile internaționale sportive (individual sau pe echipe) au fost premiați și 112 elevi/sportivi, respectiv 48 de profesori/antrenori care le-au asigurat pregătirea. Pentru performanțele înregistrate în competițiile internaționale sportive, valorile premiilor au fost următoarele: 4.000 de lei – premiul I, 3.000 de lei – premiul II, 2.500 de lei – premiul III, 2.000 de lei – locul IV, 1.500 de lei – locul V și 1.000 de lei – locul VI. Profesorii care au pregătit elevii au primit un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii lor. Pentru şcoala pe care elevii o frecventează sau au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest ultim caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ. Fondul total de premiere alocat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice este de 3.516.755 de lei.