În judeţul Călăraşi s-a încheiat triajul epidemiologic din unităţile de învăţământ, procedură care se aplică la fiecare început de an şcolar pentru supravegherea stării de sănătate a preşcolarilor şi a elevilor.
Medicul primar epidemiolog al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Călăraşi, dr. Camelia Truică, ne-a declarat că triajul a fost efectuat în 144 de unităţi de învăţământ din judeţ, din care 96 în mediul rural şi 48 în mediul urban. Astfel, 22.480 de preşcolari şi elevi au fost examinaţi, din care 7.902 în mediul urban şi 14.578 în mediul urban.
În urma controalelor efectuate, au fost depistate o sută de cazuri de boli infectoparazitare, astfel: 49 în mediul rural (şase angine, 40 de pediculoze, trei pediculoze la recontrol) şi 51 în mediul urban (cinci angine, 40 de pediculoze, trei micoze). Dr. Camelia Truică a mai precizat că la triajul epidemiologic de anul trecut, efectuat după vacanţa de vară, au fost examinaţi preşcolarii şi elevii din 211 unităţi de învăţământ, 167 de unităţi din mediul rural şi 44 din mediul urban. Conform datelor transmise şi centralizate de DSP Călăraşi, au fost examinaţi 28.272 de copii, 14.308 din mediul rural şi 13.964 din mediul urban. Au fost depistate 203 cazuri de boli infectoparazitare, şi anume: 123 în mediul rural (38 de angine, două micoze, 79 de pediculoze, patru pediculoze la recontrol) şi 80 în mediul urban (29 de angine, patru angine cu streptococ betahemolitic, 30 de pediculoze, 17 micoze). „Vreau să mulţumesc personalului medical care se implică în realizarea triajului, în special celor care fac această activitate ‘voluntar’, nefiind remuneraţi pentru acest lucru. Vreau să reamintesc că prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 162/2008, aprobată prin Legea nr. 174/2011 cu modificările ulterioare, s-a realizat transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sănătăţii în domeniul asistenţei medicale şcolare către autorităţile administraţiei publice locale. În cele mai multe cazuri, autorităţile locale nu au contractat serviciile de asistenţă medicală şcolară. În mediul rural, triajele sunt efectuate de personalul cabinetelor medicilor de familie, care nu este plătit din fondurile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru aceste servicii sau de către personal medical comunitar, iar în mediul urban, triajele sunt efectuate de asistenţi medicali şcolari, dar şi de personal medical comunitar. Lucrătorii comunitari, adică asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari au fost angajaţi şi au ca atribuţii deservirea persoanelor defavorizate din comunităţi defavorizate, în special comunităţile cu pondere mare a persoanelor de etnie romă”, a menţionat medicul primar epidemiolog din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică din Călăraşi, dr. Camelia Truică.
1 thought on “O sută de elevi din judeţul Călăraşi, cu pediculoză şi boli infecţioase”