Marţi, 6 octombrie a.c., începând cu ora 15:00, în amfiteatrul Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală Călăraşi a avut loc festivitatea de deschidere a noului an universitar 2015 – 2016. La eveniment au fost prezenţi studenţi, cadre didactice şi autorităţi locale.
În data de 6 octombrie 2015, în sala amfiteatru a Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală – Filiala Călăraşi, din cadrul Universităţii de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București, a fost deschis noul an universitar 2015 – 2016. La festivitate au participat studenţii şi profesorii din cadrul facultăţii, precum şi reprezentanţii autorităţilor locale. În anul universitar curent sunt înmatriculaţi 341 de studenţi, din care 112 pe locurile finanţate de la buget de stat, iar 229 pe locurile cu taxă. Astfel, în anul I sunt înmatriculaţi 85 de studenţi, în anul II sunt înmatriculaţi 69 de studenţi, în anul III sunt înmatriculaţi 95 de studenţi, iar în anul IV sunt înmatriculaţi 92 de studenţi. La eveniment au ţinut discursuri profesor universitar doctor Daniela Creţu, directoarea Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală Călăraşi, prof. dr. Constantin Tudor, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) şi autorităţile locale. „Să aveţi încredere de trei ori în faptul că aţi ales un drum bun. În primul rând, şi o să vă convingeţi, cei din anii II, III şi IV ştiu deja acest lucru, ştiţi deja ce să învăţaţi de la o echipă de profesori competenţi şi care pun, mai presus de orice, dorinţa lor de a nu face nicio diferenţă între cei care ştiu şi cei care nu ştiu şi de a face un binom în care fiecare are de învăţat câte ceva. Al doilea element de încredere se referă strict la acreditatea acestui edificiu. Universităţile şi formele de învăţământ superior ca şi cel preuniversitar neacreditate şi doar autorizate pot doar să organizeze cursuri. Nu pot să susţină examene de finalizare a studiului, pe când noi, la Călăraşi, pentru că suntem acreditaţi, susţinem examenul de licenţă. Acesta este un al doilea motiv pentru care ar trebui să aveţi încredere că aici vă veţi pregăti şi aici vă veţi susţine examenul de licenţă. Al treilea element foarte important. Sunt convins că, după patru ani, o să crească încrederea în posibilităţile proprii. Nu vreau să vă spun cuvinte deşarte pentru că viaţa în care trăim nu este aşa cum se spunea cândva, rectilinie şi ascendentă. Este o viaţă cu lumini şi umbre. Este o societate a tuturor posibilităţilor. Puteţi să faceţi o facultate şi să sfârşiţi, ferească Dumezeu, lângă un butoi şi să vă încălziţi iarna sau puteţi să ajungeţi oameni care să daţi roade. Vă doresc tuturor mult succes!”, a spus şef lucrări doctor în cadrul facultăţii şi inspectorul şcolar general al ISJ Călăraşi, prof. Constantin Tudor. Pentru a facilita accesul tinerilor absolvenţi de liceu din judeţul Călăraşi la studii superioare în domeniul agricol şi agroalimentar, în data 22 august 1997, s-a înfiinţat Colegiul Universitar Agricol Călăraşi.
Colegiul a funcţionat ca filială a Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul USAMV Bucureşti. A fost autorizat provizoriu până în anul 2004, când a fost acreditat de Consiliul Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare Bucureşti, pe două specializari: Management şi Afaceri în Agricultură şi Managementul Prelucrării Produselor Alimentare. Având în vedere necesarul de specialişti în acest domeniu pentru judeţele din sud – estul ţării, precum şi baza materială asigurată de autorităţile locale şi unităţile economice de profil din zonă, începând cu anul universitar 2005 – 2006, a avut loc transformarea Colegiului Universitar Agricol, în facultate, pe domeniul „Inginerie şi Management în Agricultură”, cu specializarea „Inginerie Economică în Agricultură”.